Blíží se konec reklam na maso? V nizozemském Haarlemu je zakážou

Syrový hovězí steak, sůl, pepř, rozmarýn, cherry rajčata aleksandr talancev / Shutterstock.com

Už dlouho se mluví o tom, že nadměrná konzumace masa přispívá ke klimatickým změnám. Jak tomu zabránit? V nizozemském městě Haarlem přišli se zajímavým nápadem. Jako první na světě zakážou na území obce reklamy na masné výrobky. Místní radní tvrdí, že svým rozhodnutím nechtějí nikoho omezovat, jen se snaží snížit spotřebu masa.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Drobné upozornění, nebo striktní zákaz?

Podle listu The Guardian vyšlo nařízení z průzkumů, které potvrzují vliv masného průmyslu na globální oteplování. Platit začne v roce 2024. Od té doby obyvatelé nizozemského Haarlemu neuvidí reklamy na maso v prostředcích MHD, na zastávkách ani jiných veřejných místech.

„Nejde nám o to, co si lidé pečou a smaží ve své vlastní kuchyni. Když budou dál chtít jíst maso, je to v pořádku. Nicméně jim nemůžeme říkat, že je klimatická krize, a zároveň je nabádat ke koupi výrobků, které k ní přispívají,“ míní radní města Ziggy Klazesová.

Zkusili jste už omezit vlastní spotřebu masa?

Zástupci masného průmyslu se bouří

Reakce producentů masa a uzenin na sebe nenechala dlouho čekat. S návrhem zastupitelů samozřejmě nesouhlasí a chápou ho jako diskriminační a pobuřující. Nutno ale dodat, že maso se na znečištění planety podílí dvakrát více než rostlinné potraviny. A omezení navíc čeká i další oblasti. Propagovat nebude možné ani automobilovou nebo rekreační leteckou dopravu a fosilní paliva.

Vegetariánské alternativy mletého masa, párků a burgerů Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Problém je v odlesňování i skleníkových plynech

Cílem Evropské unie jsou nulové emise do roku 2050. V takovém případě ale musíme konzumovat jen 24 kg masa ročně, zatímco nyní je průměr 82 kg. Chov hospodářských zvířat se totiž na emisích podílí hned několika způsoby – nejen, že produkuje metan, ale také je důvodem k odlesňování a hnojení dusíkem.