Úklidové vychytávky. Jak vyčistit rošt od grilu nebo vodní kámen pomocí jedlé sody?

Jedlá soda v misce, kartáč, gumové rukavice, houbička JPC-PROD / Shutterstock.com

I bez čisticích přípravků si hravě poradíte s nečistotami. Máte po ruce jedlou sodu? Hurá pro ni – tady je hned několik funkčních tipů, jak zatočit s odolnou špínou. Poperte se se znečištěným grilem i vodním kamenem – jedlá soda je vaší účinnou zbraní. Jak na to?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

I ekologický úklid může být účinný. Jednou z nejsilnějších zbraní proti odolným a usazeným nečistotám je přitom obyčejná jedlá soda. Jak ji využít při úklidu a co všechno s ní vyčistíte?

Běžné čištění s jedlou sodou

Ještě než se pustíte do velkého úklidu, připravte si běžný mycí prostředek na povrchy. Na větší plochy, rámy oken a koupelnu poslouží jednoduchý mycí roztok. Litr vody smíchejte se čtyřmi lžícemi jedlé sody. Roztokem setřete nečistoty z povrchu, následně jej nezapomeňte utřít znovu čistou vodou. Osušený povrch zůstane hygienicky čistý.

Člověk v gumových rukavicích čistí dřez pomocí jedlé sody New Africa / Shutterstock.com

Osvěžení koberců a čalouněného nábytku

Ať už máte, nebo nemáte domácí mazlíčky, jednou za čas mezi čištěními je možné osvěžit koberce a sedací nábytek pomocí jedlé sody. Ta má schopnost pohlcovat pachy, a pokud ji smícháte s oblíbeným esenciálním olejem, provoní místnost.

Jedlou sodu smíchejte s pár kapkami vonné esence. Následně s ní poprašte koberec (běhoun, sedací soupravu). Za použití kartáče nebo smetáku zapracujte sodu do povrchu a rozprostřete ji. Nechte hodinu působit a nakonec ji důkladně vysajte. Hotovo, po zápachu ani stopa – zůstane jen příjemná vůně.

Obohaťte svou domácnost o krásnou vůni

Čisticí pasta s abrazivním účinkem

Domácí čisticí pasta? No, spíše kaše, ale účinky jsou stejné. Smíchejte díl vody, díl sody a přidejte několik kapek citronového esenciálního oleje. Směsí dokážete vyčistit sporák, grilovací rošt i připáleniny na dně hrnce. V případě, že vodu nahradíte octem, poslouží pasta i jako efektivní odstraňovač vodního kamene. Směs sody a vody (případně octa) nechte chvíli působit (podle znečištění) a poté ji setřete mokrou houbičkou. Nakonec je dobré povrch dočistit a vysušit.

Člověk sype jedlou sodu na připálenou pánev New Africa / Shutterstock.com

Čisté spáry? I ty hravě zvládnete s jedlou sodou

Nekonečný boj za čisté spáry. Jak si úklid usnadnit? Pravidelně použijte speciální směs – smíchejte šálek horké vody, 2,5 lžíce jedlé sody a lžíci pracího prášku. Roztok aplikujte na znečištěné spáry a nechte pár minut působit. Pak starým kartáčkem na zuby vydrhněte špínu a místo dočistěte čistou teplou vodou a hadříkem. Spáry budou jako nové.

Tip: Hledáte již hotové přípravky pro snadný úklid? Ekologickou úklidovou chemii najdete ve všech drogeriích: Rossmann, Teta i dm nabízí řady přírodních úklidových prostředků. Objevte je v letácích na Kupi.cz nebo zamiřte na nákupy. A jak nejraději uklízíte vy?