V lékárnách chybí Ibalgin a Nurofen pro děti! Začínají docházet i alternativní léky s paracetamolem

Žena nakupuje v lékárně Gorodenkoff / Shutterstock.com

Ibalgin nebo Nurofen pro děti? Na zoufale rodiče čeká v těchto dnech v lékárnách pouze odmítavé zakroucení hlavou. Na trhu chybí některé běžné dětské léky, pomalu dochází i vhodné alternativy. Nedostatek momentálně prohloubilo i preventivní stažení jedné šarže jahodového Nurofenu. Kdy budou léky s ibuprofenem pro děti opět dostupné a čím je podle lékárníků dočasně nahrazovat?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlou večeři: Tahle jídla připravíte do 30 minut!

Ibalgin ani Nurofen pro děti neseženete

Česko se stále potýká s nedostatkem léků pro děti. Výpadek Ibalginu a Nurofenu hlásí všechny velké lékárny (Dr. Max, Benu, Pilulka, Gigalékárna apod.), drogerie i řetězce, které některé volně prodejné léky s účinnou látkou ibuprofen běžně nabízí. Sehnat sirupy, žvýkací tobolky nebo čípky pro nejmenší děti, které se používají pro léčbu horečky a bolesti, je v těchto dnech nemožné.

Doplňte si zásoby pro vaše dítě v akci

Nové várky nejdříve v polovině září

Léky Nurofen a Ibalgin mají podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) problémy s výrobou, dodávky by přitom měly být obnoveny až v průběhu září nebo v říjnu. Jak upřesnil Libor Kytýr, mluvčí společnosti Sanofi, pod kterou spadá výroba Ibalginu, v létě se kvůli sezónním onemocněním dětí zvýšila poptávka po Ibalginu Baby, což způsobilo nedostatečnou kapacitu výrobních závodů v Evropě.

Michal Petrov ze sítě drogerií Benu zase pro server Vitalia.cz upozornil, že nedostatek ibuprofenu může souviset s vypuknutím války na Ukrajině, které provázelo nekontrolované nakupování Ibalginu, Nurofenu a dalších důležitých přípravků pro děti.

Maminka s dcerou jsou v lékárně a baví se s magistrem Drazen Zigic / Shutterstock.com

Předpokládané termíny obnovení dodávek nedostupných léčivých přípravků pro děti:

  • IBALGIN BABY (20MG/ML POR SUS 100ML): 3. 10. 2022
  • NUROFEN PRO DĚTI (20MG/ML POR SUS 100ML II): první polovina 09/2022
  • NUROFEN PRO DĚTI (20MG/ML POR SUS 200ML II): druhá polovina 11/2022
  • NUROFEN PRO DĚTI ACTIVE (100MG POR TBL DIS 12): první polovina 09/2022
  • NUROFEN PRO DĚTI POMERANČ (40MG/ML POR SUS 100ML): druhá polovina 09/2022
  • NUROFEN PRO DĚTI JAHODA (40MG/ML POR SUS 100ML): druhá polovina 10/2022
  • NUROFEN PRO DĚTI (60MG SUP 10): polovina 10/2022
  • NUROFEN PRO DĚTI ČÍPKY 125 MG (125MG SUP 10): začátek 09/2022

Zdroj: SÚKL

Jahodový Nurofen se navíc stahuje z trhu

Situaci zkomplikovalo i nutné stažení jedné šarže Nurofenu s jahodovou příchutí. Podle SÚKL se tak stalo poté, co jeden z pacientů upozornil na přítomnost cizí částice v léčivém přípravku. Ačkoliv se jednalo o ojedinělý případ a jiné evidovány doposud nebyly, SÚKL podnikl preventivní opatření a konkrétní šarži z trhu stáhnul. „Přestože je tato šarže na trhu už od června roku 2020, jedná se o první zaznamenaný případ reklamace týkající se závady jakosti uvedené šarže. Jde tedy o izolovaný a ojedinělý případ," uvedl ústav ve svém prohlášení.

  • Stažen byl výrobek: Nurofen s jahodovou příchutí (20MG/ML POR, SUS 100 ML II), šarže číslo 013463 s dobou použitelnosti do 05/2023.
  • Podle SÚKL mohou zákazníci vracet nová i načatá balení výše uvedené šarže do jakékoli lékárny (ideálně však do té, kde jej zakoupili), a to do 31. 10. 2022. Vzhledem k nedostupnosti náhradních přípravků by jim měly být vráceny peníze i bez nutnosti předložení účetního dokladu.
Chlapeček v posteli vyšetřuje medvídka s náplastí Lisa-S / Shutterstock.com

Docházet začíná i náhradní paracetamol

Kvůli všeobecnému nedostatku Ibalginů a Nurofenů pro děti začali rodiče jako vhodnou alternativu skupovat léčivé přípravky s paracetamolem, který má na bolest a zvýšenou teplotu podobné účinky, pouze není protizánětlivý. I u těchto přípravků ovšem začínají lékárny hlásit nedostatek, týká se to například Panadolu ve formě čípků pro nejmenší i Paralenu pro děti, který je na některých místech dostupný už pouze v tabletách.

„Aktuálně je přerušení dodávek hlášeno u léčivého přípravku Paralen (100MG SUP 5) a Paralen SUS (24MG/ML POR SUS 100ML), a to z kapacitních/distribučních důvodů," informovala před pár dny Klára Brunclíková, mluvčí SÚKL.

„Léky s ibuprofenem je možné zaměnit za jiné, které obsahují účinnou látku paracetamol. Paralen nebo Panadol zatím dostupné jsou, ale v tuto chvíli jsem sledoval skladové zásoby dodavatelů a už vidím, že se tam objevují také výpadky. Takže je možné, že do pár týdnů dojdou zásoby také na lékárnách," potvrdil pro Vitalia.cz Adam Socha, vedoucí jedné pražské lékárny Benu.

Nezapomeňte na prevenci. Zajděte si do lékárny pro dětské vitamíny v akci

Čípky vyrobené lékárnami jsou, jen mnohem dražší

Největší problém představují léky pro úplně nejmenší děti. Lékárny současně uvádí, že některé čípky a suspenze se dají laboratorně namíchat. Pokud ne přímo z ibuprofenu, který už není dostupný ani jako surovina, pak z paracetamolu. Nevýhodou ovšem je, že jsou takto individuálně připravená léčiva až dvojnásobně dražší a nejsou hrazena pojišťovnou, také vydrží kratší dobu a nelze u nich napodobit příchutě výrobců.

„Tady jde jen o to, že to vyjde pacienty dráž, asi na dvojnásobek ceny oproti průmyslově vyráběným čípkům, a pojišťovna to nehradí. Laboratorně připravené sirupy, to už zdaleka standardní záležitost není. Nejde tu přitom jen o 'namíchání', ale i o to, jak to chuťově přiblížit tomu, na co jsou děti zvyklé zejména u Nurofenu," vysvětlil pro Aktuálně.cz mluvčí sítě lékáren Dr. Max, Michal Petrov.

Maminka dává sirup své dceři ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Nepůlit, nedrtit. Dávkování řešte vždy v lékárně

Odborníci současně varují, že nedostatek léčiv nutí rodiče sahat do domácích lékárniček a podle vlastního uvážení dětem dávkovat léky určené pro dospělé. Například půlením nebo drcením, přiblížila pro server server Aktuálně.cz lékárnice Pavla Horáková z Lékárna.cz. Malé děti se mohou podle ní potýkat jednak s problémem tablety či kapsle vůbec polknout, navíc nejsou na hořkou chuť zvyklé, mohou po nějaké době tabletku vyplivnout a není jisté, kolik léčivé látky už pozřely.

V každém případě je nejlepší, aby se rodiče o volbě a dávkování alternativních léčiv vždy poradili přímo v lékárně, dbali doporučení lékárníků a dostupné léky zbytečně neskupovali. A to zejména nyní, kdy se k dětským letním virózám přidají nemoci přenášené ve školním a školkovém kolektivu.

Jak na závěr pro SeznamZprávy.cz podotkl Lukáš Malý, předseda Mladých lékárníků: „Nicméně myslím, že se stále dají jednotlivé kusy léků sehnat a v lékárně se budeme vždy snažit vyjít vstříc a vyřešit problém. Dokud nezačnou lidé panikařit a skupovat ve velkých množstvích.“