Chcete být štíhlí a vitální? Jezte více kukuřice, obsahuje spoustu vlákniny a antioxidantů

Příprava kukuřičných klasů na venkovním grilu Dmitry Naumov / Shutterstock.com

Kukuřice je na našich jídelníčcích již od roku 7000 př. n. l. a podle výživových specialistů je k její konzumaci dobrý důvod. Ať už sáhnete po čerstvém kukuřičném klasu, kukuřici v konzervě, či té mražené, tato žlutá zrníčka jsou plná antioxidantů, bílkovin, a tudíž i proteinů, které jsou nepostradatelné při hojení ran a budování svalstva. Navíc je plná vlákniny, která pomáhá snižovat cholesterol.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Kukuřice na každý talíř

Čerstvá v podobě klasu, sterilovaná, mražená, nakládaná v láku, v podobě lupínků, mouky nebo jako zrna na popcorn. Kukuřice by neměla chybět v jídelníčku nejen veganů a vegetariánů, ale i zapřisáhlých masožroutů.

Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, a je tedy velmi dobře stravitelná a vhodná i pro celiaky. Navíc skrývá velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré zažívání a zdravý metabolismus. Obsahuje ideální poměr sacharidů i bílkovin, takže tělu dodává energii postupně.

Kukuřičná zrnka v misce, nakrájené klasy v pozadí Africa Studio / Shutterstock.com

Zelenina, nebo obilovina?

U kukuřice je zajímavé, že není zcela jasné, zda jde o zeleninu, či obilovinu. Kukuřici cukrovou řadíme do tzv. krmných obilnic neboli pícnin, kukuřičná zrnka však patří mezi zeleninu. Pokud tedy sáhnete po kukuřici vařené, sterilované nebo mražené, patří do kategorie zelenina. Jde-li o sušená zrna na popcorn nebo drcenou verzi ve formě krupice či mouky, řadí se kukuřice mezi obiloviny.

Kukuřice je prospěšná ve všech podobách

Jako balzám na nervy

Kukuřice obsahuje množství vitamínů řady B a stopových prvků, které příznivě ovlivňují nervovou soustavu. Nejdůležitějším z nich je přitom vitamín B1 (též thiamin), který má za úkol přetvářet sacharidy pro energetickou výživu nervových buněk.

Díky obsahu hořčíku působí pozitivně proti svalovým křečím a srdeční arytmii, obsažený selen má zase vliv na správnou hladinu hormonů v těle. Kukuřice také obsahuje vzácné barvivo zeaxantin, které snižuje riziko rakoviny prostaty, tlustého střeva a prsu.

Klasy kukuřice se vaří v hrnci Kattecat / Shutterstock.com

Vařená s máslem, na grilu nebo v rizotu

Obsah vlákniny a minerálních látek v kukuřici se neničí ani varem, ani konzervací, takže ji můžete konzumovat čerstvou, vařenou nebo z konzervy. Lahodné jsou například vařené kukuřičné klasy potřené máslem a sypané solí. Kukuřici navíc seženete i předvařenou, takže ji stačí hodit na gril a lahodná příloha je na světě. Kukuřičná zrna vás svou sladkou chutí potěší i v salátu, polévce, rizotu nebo jako příloha k masu. Fantazii se meze nekladou!

Těstovinová frittata s kukuřicí

Kukuřice je také skvělou surovinou do zapékaných jídel, kterým dodá šťavnatost a jemně nasládlou chuť. Vyzkoušet můžete například zapečené těstoviny à la italská frittata.

Budete potřebovat:

  • 150 gramů těstovin (fusilli nebo penne)
  • 1 pórek
  • sůl, pepř na dochucení
  • 85 gramů mraženého hrášku
  • 85 gramů mražené kukuřice
  • 1 červená paprika
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 50 gramů čedaru
  • 2 lžíce parmazánu
Těstovinová frittata v zapékací míse from my point of view / Shutterstock.com

Příprava je jednoduchá. Předehřejte troubu na 190 °C. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem, těstoviny uvařte dle návodu na obalu a zeleninu orestujte na pánvi do změknutí. Nakonec vše smíchejte, vložte do mísy a zalijte směsí mléka, prošlehaných vajec, sýra a koření. Posypte zbylým sýrem a pečte 35–40 minut dozlatova.

Kukuřici si vychutnáte i obyčejně se solí

Zařaďte ji také během diety

Cukrovou kukuřici zařaďte do jídelníčku také během redukce váhy. Ačkoli je kukuřice poměrně kalorická, díky vysokému obsahu vlákniny, která na sebe váže přebytečnou vodu, pomáhá s odvodněním organismu a snížením otoků. Jeden vařený klas má celých 2,5 gramu vlákniny a celkem 100 kalorií.

Vláknina rovněž přispívá ke správné činnosti střev, což oceníte nejen při dietě, ale i při problémech s častou zácpou či dráždivým tračníkem. Kukuřičný škrob naopak dokáže pomoci při průjmech.

Kukuřičná krupice v misce a pytlíku, kukuřičné klasy a zrna Chamille White / Shutterstock.com

Vyzkoušejte kukuřičnou mouku

V kuchyni můžete vyzkoušet i kukuřičnou mouku či krupici, které snadno seženete v prodejnách se zdravou výživou. Tato bezlepková mouka se skvěle hodí na přípravu slaných i sladkých jídel. Uděláte z ní kaši nebo ji upečete jako přílohu.

Tip: Připravte si kukuřičnou polentu

Budete potřebovat:

  • 250 gramů kukuřičné mouky nebo krupice
  • 1 l vody
  • 0,5 lžičky soli

Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 20 až 30 minut do zhoustnutí. Kaši dochuťte dle libosti bylinkami nebo česnekem. Takto připravenou směs můžete upéct ve formě a poté nakrájet jako přílohu nebo z ní vytvarovat knedlíčky do polévky.