Odstraní skvrny a vychladí pivo: Jak využít obyčejnou sůl nejen v kuchyni?

Sůl, citron, houba a kartáček na kuchyňském dřezu Aygul Bulte / Shutterstock.com

Sůl je jako běžná součást každé kuchyně ideálním a všestranným pomocníkem ve chvílích, kdy nemáte po ruce nic jiného. V mnoha případech si s ní dokonce hravě vystačíte namísto zbytečných chemických přípravků. Naučte se sůl v domácnosti chytře využívat.

Přečtěte si také

Chyby při třídění odpadu dělá každý z nás. Vyvaruje se jich a třiďte tak, jak se má

Zbaví ruce nepříjemného zápachu

Právě jste dovařili poctivý guláš plný česneku a cibule, ale vaše ruce nepříjemně zapáchají po aromatické zelenině nebo koření? Stačí vytvořit pastu ze soli a citronové šťávy, rozemnout ji v dlaních a poté pečlivě umýt.

Schopnost soli pohlcovat pachy využijete i mnoha dalšími způsoby. Stačí ji nasypat do bot, kde si přes noc poradí se všemi bakteriemi způsobujícími zápach, nebo s její pomocí vyčistit odpady. Do jednoho litru horké vody přisypte půl hrnku soli (pro zvýšení účinku můžete přidat i jedlou sodu) a nalijte do umyvadla nebo odtoku ve sprše. Nechte chvíli působit a zalijte vroucí vodou. Postup v případě potřeby několikrát zopakujte.

Myslete prakticky a pořiďte si mlýnek v akci

Čas od času to zkrátka odnese nějaký náš oblíbený kousek světlého oblečení. Ať už se jedná o žluté skvrny od potu nebo třeba rozlité červené víno, posypte zašpiněná místa solí (v případě skvrn od potu můžete fleky navíc potřít i trochou citronové šťávy) a přelijte vlažnou vodou. Nechte chvíli působit a vyperte běžným způsobem. Vyvarujte se ale takového čištění u jemných nebo barevných látek, kterým by sůl mohla spíše uškodit.

Rychle vychladí lahev vína

V zimě se sůl využívá k rozpouštění sněhu a dokáže si skvěle poradit i se zamrzlými okny. Věděli jste ale, že ji můžete využít i opačným způsobem? Pokud potřebujete narychlo vychladit lahev vína nebo piva, zkuste do kbelíku či jiné nádoby přidat několik vrstev ledu a soli a vše zalít vodou. Stačí 10 minut počkat a můžete si vychutnat perfektně vychlazené nápoje.

Dvě lžíce s hrubou a jemnou solí Angelus_Svetlana / Shutterstock.com

Odstraní z nádobí připáleniny

Pro vyčištění připálených hrnců existuje mnoho způsobů, pokud ale zrovna nemáte poblíž žádný speciální čisticí přípravek nebo jedlou sodu, pomůže i obyčejná sůl. Stačí do hrnce, pánvičky nebo plechu nasypat dostatečné množství soli a přilít trochu vody. Takto nechte nádobí odmočit nebo pro zvýšení účinnosti přiveďte solný roztok v něm k varu. Připálenina by poté měla jít snáze odstranit.

Chcete-li navrátit lesk dřevěnému nábytku, připravte si roztok teplé vody se solí. Kartáčkem nebo drsnější houbičkou namočenou v roztoku dřevo vydrhněte a nechte důkladně proschnout. Takto účinně vyčistíte i kuchyňská dřevěná prkénka.

Rada na závěr:

Na upotřebení v domácnosti můžete použít jakoukoliv obyčejnou kuchyňskou sůl. Pro přípravu jídel ale vždy zvolte tu kvalitnější. Ano, i mezi solemi existují značné rozdíly. Jejich kvalitu určuje především podíl chloridu sodného (ten by měl být minimálně 96 %) a jiných minerálních příměsí a látek. V rámci nezávislého testování v roce 2018 dosáhla nejlepšího hodnocení hrubozrnná mořská sůl Druid. Pokud hledáte vysokou kvalitu za nízkou cenu, velmi příznivě byly v tomto ohledu hodnoceny také soli s jódem obchodních značek Tesco Value nebo Castello, kterou prodává Lidl.