Skončila platnost některých bankovek. Kde se dají pohodlně vyměnit a kolik na to máte času?

Bankovky v hodnotě 100 Kč, 500 Kč a 200 Kč Michaela Jilkova / Shutterstock.com

Začátkem letošního roku oznámila Česká národní banka, že letos v červnu končí platnost některých bankovek. Důvodem stažení bankovek z 90. let z oběhu bylo vyřazení starších vzorů, které postrádají nové ochranné prvky. Ačkoli většina z nich už pravděpodobně byla lidmi vyměněna, spousta jich stále koluje. ČNB proto nyní vyzývá občany, aby je donesli k výměně, která bude možná až do 30. června 2024.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

ČNB stahuje z oběhu některé bankovky

Česká národní banka stáhla k 30. červnu letošního roku z oběhu některé starší bankovky, které dosud nebyly opatřeny novými ochrannými prvky.

Stažení se týká především bankovek z 90. let, a to 100 Kč z roku 1995 a 1997, 200 Kč z let 1996 a 1998, 500 Kč z let 1995 a 1997, 1 000 Kč z roku 1996 a nakonec 2 000 Kč z let 1996 a 1999. Od 1. 7. 2022 již proto není možné těmito bankovkami platit. Ze starších vzorů zůstává v oběhu pouze pětitisícová bankovka.

Neplatný vzor 1 000 Kč bankovky ČNB

Jak poznat neplatné bankovky?

Nejvýraznějším poznávacím znamením stažených bankovek je stříbrný ochranný proužek, který je vertikálně protíná. U neplatných bankovek je proužek úzký a jeho barva se po naklonění nemění, u nových vzorů je mnohem širší a při naklonění mění barvu z hnědofialové na zelenou a zpět. Jednotlivé vzory od sebe odlišuje také letopočet zobrazený na lícní straně bankovky a další ochranné prvky. Vodoznak nových vzorů byl doplněn o číslice a symboly a některé ochranné prvky jsou viditelné pouze v ultrafialovém světle.

Do kdy je můžete vyměnit?

Dle zákona o oběhu bankovek a mincí mohou tyto neplatné bankovky přijmout pouze úvěrové instituce provádějící pokladní operace a také Česká národní banka. Úvěrové instituce je však přijmou pouze do 30. června 2024, poté je možné výměnu provést jedině na pokladnách ČNB. Její pobočky najdete v Praze, Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem.

Budova pobočky České národní banky Cineberg / Shutterstock.com

Výměnu můžete provést i v bankomatu

Výměna bankovek je možná ve všech bankách, takže i v té vaší. Některé pro tuto potřebu vyčlenily konkrétní přepážku, někde od vás budou chtít vyplnit i speciální formulář. Pro všechny, kteří nechtějí čekat ve frontě, je tu také možnost výměny přes bankomat. To funguje tak, že si staré bankovky vložíte přímo na svůj účet.