Jak správně vybrat školní batoh pro školáka a na co si dát při výběru pozor

Holčička s tmavě modrým batohem utíká do školy A3pfamily / Shutterstock.com

Letní prázdniny jsou téměř za námi a začátek nového školního roku je již za rohem. Je-li vaše dítko na základní škole, nebo se do ní teprve poprvé chystá, možná právě řešíte dilema, jaký školní batoh koupit. Poradíme vám s výběrem a zaměříme se na kritéria, která musí splňovat.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Batoh, nebo aktovka?

Dnes není batoh výjimkou ani mezi prvňáčky. Zpravidla se jedná o dlouhodobější investici, jelikož kvalitní batoh může školákovi vydržet i mnoho let.

Aktovky jsou krátkodobá záležitost a nejsou už tolik v kurzu, veselé motivy s oblíbenými pohádkovými hrdiny či zvířaty navíc najdete i na batozích.

Co třeba tento?

Prim hraje hmotnost

Při výběru školního batohu se v první řadě zaměřte na hmotnost – a jeho koupi rozhodně neuspěchejte. Vždy na začátku školního roku (u prvňáčků to bývá dříve) dostanete seznam nových sešitů, učebnic a ostatních školních pomůcek. Podle toho si uděláte obrázek o tom, jakou zátěž bude vaše dítě nosit.

Batohy s pevnými zády a kvalitním polstrováním mívají hmotnost něco přes 1 kg. Odborníci ale tvrdí, že až do hmotnosti 1,4 kg je taková váha v pořádku. Z pohledu někdejší křehké školačky nicméně říkám: „Nedá se to unést, bolí z toho záda a je to pěkná otrava. Zeptejte se tedy raději přímo svého dítěte, jak moc mu batoh připadá těžký.

Tip: Poohlédněte se po tzv. odlehčených batozích, které mají o něco méně polstrování, jejich hmotnost ovšem nepřesáhne 900 gramů.

Skupina běžících dětí se školními batohy na zádech Monkey Business Images / Shutterstock.com

Jsou nutná vyztužená záda?

Vyztužení batohů zejména v oblasti páteře je vřele doporučováno. Děti si tím neničí svá záda. Problém ale nastává v řešení – všechny batohy jsou šité totožně, každé dítě ale roste a vyvíjí se jinak. Nelze tedy očekávat, že by se páteř všech dětí za minimálně 6 let jejich života vyvinula stejně.

Vaše dítě jistě ocení moderní propisku s gumou

Testujte a zkoušejte

Až půjdete nakupovat batoh, dejte dítku na ozkoušení jak ten zcela vyztužený, tak i ten „pouze“ polstrovaný. Se kterým se bude cítit pohodlněji? Pokud to bude proveditelné, vložte dovnitř zavazadla i těžší předmět, třeba lahev s vodou. Tak se nejlépe ukáže, co bude dítěti vyhovovat.

Zkuste alternativu

Existují batohy, které nemají vůbec žádné vyztužení. Jsou jako tričko a dají se i srolovat, nejedná se ale o vůbec dobrou volbu. Zlatou střední cestou nicméně mohou být některé batohy s měkkým, prošívaným polstrováním zad o tloušťce zhruba 1 cm. Není to příliš, ale je to ideální řešení pro děti, kterým vyztužené batohy nevyhovují.

Máte dostatek sešitů?

Tip z Kupi.cz – nakupte vše pohromadě

Slyšíte? Zvoní! Vašim dětem brzy začnou školní povinnosti. Koukněte na nabídku v aktuálních letácích pro školáky a pořiďte jim vše, co potřebují pro objevování světa. Školní výbavu najdete v letáku řetězce Tesco, Penny, Billa či hypermarketu Albert.

Batoh s rozličnými školními potřebami New Africa / Shutterstock.com

Nepodceňte velikost

Zajímejte se vždy o objem batohu. Je uváděný v litrech a vypovídá o tom, kolik věcí se do něj vejde. Předpokládejte předem, že v něm vaše dítko bude nosit i předměty a pomůcky pro volnočasové aktivity. Pokud máte batoh v rukou osobně, objem řešit nemusíte. Odhad totiž bývá zpravidla docela přesný a i ochotní prodavači vám jistě rádi poradí.

  • Rada nad zlato: Jezdí vaše dítko do školy na pennyboardu nebo skateboardu? Pak se v obchodech ptejte po školních batozích s popruhem na tyto sportovní parťáky.

Bezpečnostní prvky jsou na místě

Nesnažte se vybrat batoh s co nejvyšším počtem bezpečnostních prvků. Nechcete, aby vaše dítě zářilo jako vánoční stromeček. Postačí, aby ho bylo vidět například v mlze nebo až půjde přes přechod. Proto se podívejte po batohu, který má reflexní prvek na zadní straně a po bocích. Někteří výrobci moudře zakomponují reflexní prvek do celkového designu, což vypadá moc hezky.

Myslete na design

Celkovým měřítkem musí být design. Pokud jde o vzhled batohu, rozhodně nechte dítěti volnou ruku. Bude to právě ono, kdo se se zavazadlem bude každý den potýkat mnoho hodin. Pokud zvolený motiv považujete skutečně za nevhodný, taktně to dítku připomeňte a navrhněte alternativu. Nikdy mu ale nenuťte ten kus, který se mu nelíbí. Mohli byste se totiž setkat s jeho cíleným ničením a poškozováním.

Tip: Poohlédněte se i po pěkném potahu na batoh, který se hodí za deštivých dnů. Batoh sice můžete naimpregnovat, skrze zipy se ale vždy nějaká voda dostane.

Dívka s batohem na zádech a školními potřebami v náručí Africa Studio / Shutterstock.com

Moderní škola?

Navštěvuje vaše ratolest školu, kde se používají tablety namísto hromady těžkých učebnic? Žákovským knížkám již také odzvonilo a dítko si nosí maximálně zápisník? Pak si nejspíš vystačíte s menším sportovním batůžkem a u mladších slečen případně s taškou přes rameno, později s kabelkou. Ověřte si tuto možnost, abyste zbytečně nepořizovali batoh, který nenajde vhodné využití.