Gumovací pera, stylové svačiny i Jurský svět. Jaká výbava letos poletí mezi dětmi ve škole?

Žena drží v rukou růžovou aktovku, muž drží holčičku v náručí a ta prstem ukazuje na aktovku Drazen Zigic / Shutterstock.com

Přípravy na nový školní rok plně odstartovaly. Zatímco rodiče mají o nové výbavě pro své školáky jasno především z hlediska funkčnosti a praktičnosti, děti volí podle oblíbených filmů a motivů. Čím dál častěji se také na seznamu doporučených pomůcek objevují některé nové položky. Jaké trendy se promítají do letošních školních nákupů?

Přečtěte si také

Vynikající české buchty, které září i v pohádkách: Upečte si Honzovy buchty jako od babičky

Nákupy do školy jsou v plném proudu

Největší nápor zažívají obchody od druhé poloviny srpna. Zájem o nabídku školních potřeb přetrvává až do začátku září, kdy rodiče dostanou od škol konkrétní seznam povinných či doporučených pomůcek.

Také proto bude ve většině řetězců akční nabídka „zpátky do školy“ dostupná i během prvního týdne školního roku.

Batohy pro malé i velké seženete se slevou

Nyní se nejvíce kupují aktovky, penály, přezůvky, svačinové boxy nebo desky. „Vrchol sezony probíhá tak, že nejprve se prodávají školní potřeby typu aktovek a batohů, penálů, pouzder, kufříků nebo desek na sešity. Pak se tento segment změní v kusově náročný prodej školních sešitů, obalů a dalších,“ popsal Jiří Kajzner, mluvčí sítě papírnictví McPen.

Žena v papírnictví vybírá pastelky Cat Us / Shutterstock.com

U dětí vedou dinosauři, u rodičů nadčasový design

A jaké motivy pouzder, batohů či již zmíněných desek na sešity jsou letos v kurzu? Jak například popsala Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus: „Loni byl největší zájem o motivy s Harry Potterem, standardně pak jsou v oblibě fotbalové motivy, pomůcky s motýly, koňmi, kočkami a psy. Letošní novinkou jsou školní potřeby s tématy nového filmu Jurský svět, který před létem uvedla česká kina.“

V

Čím dál více rodičů ovšem dává při výběru přednost praktičnosti, funkčnosti a nadčasovosti a volí spíše neutrální motivy. Při nákupu školních batohů už se pomalu upouští od designů s pohádkovými postavičkami nebo hrdiny z dětských filmů. Častěji už rodiče sahají po neutrálnějších barvách a vzorech tak, aby byl motiv nadčasový a školáka batoh brzy neomrzel.

Chlapec si v obchodě prohlíží fialovou aktovku, za ním stojí jeho rodiče New Africa / Shutterstock.com

Gumovací pera jsou hitem

Na zmizík se dnes už ve školních lavicích nehraje. Populární jsou gumovací nebo také přepisovatelná pera, která se čím dál častěji objevují i na povinných seznamech školních pomůcek vydávaných přímo školami. Jejich výhodou je, že pomáhají udržovat sešity dětí přehledné, bez zbytečného škrtání. Najdou se ovšem i jejich odpůrci, kteří poukazují na to, že gumovací pera neučí děti pracovat s chybami a nemotivují je k tomu, aby si na chyby dávaly větší pozor.

  • Tip: Přepisovací pera pořídíte za pár desítek korun, ale i za stovku a více. Levněji je nyní nabízí celá řada supermarketů. V rámci akční školní nabídky je Tesco prodává za 31,90 Kč / 1 kus, Penny za 39,90 Kč.
  • Gumovací pero Roller Pilot FriXion Clicker koupíte až do září v Albertu ve slevě za 59,90 Kč, v Globusu za 69,90 Kč, kde najdete v nabídce i gumovací pero Nekupto za 89,90 Kč.
  • V drogeriích Rossmann pořídíte až do 30. srpna výhodnou sadu čtyř kuličkových gumovacích per Ideenwelt za 124 Kč.
Pořiďte svému školákovi všechny potřebné pomůcky

Mezi další častěji kupované psací a výtvarné potřeby patří také pera pro leváky, ergonomická pera i silnější trojhranné pastelky. Těmto trendům přizpůsobují svou nabídku i obchody. V řetězcích tak můžete koupit speciálnější psací potřeby pro leváky nebo pera s ergonomickým úchytem, která se přizpůsobí dětské ruce. Obrovský zájem je posledních několik sezon o gumovací pera.

Chlapec si v obchodě vybírá pero New Africa/ Shutterstock.com

Praktické svačinové boxy

V současné době roste zájem i o praktické svačinové boxy. Rodiče i děti čím dál častěji dávají přednost krabičkám, které mají členěný vnitřek a díky přihrádkám i volným dílům umožňují přehledně zabalit různé druhy potravin. A to i v souladu se zdravějším a vyváženějším stravováním dětí.

Hitem posledních let a tak trochu skokanem ve vybavení školáka jsou boxy na svačiny, do kterých lze dětem jednoduše připravit svačinu a občerstvení klidně na celý den. Mezi nejoblíbenější patří barevné boxy s různými přihrádkami, ve kterých se jednotlivé potraviny nepomíchají. Ty navíc bývají velmi často dostupné v kombinaci s ladícími lahvemi na vodu.