Ptačinec žabinec: Bylinka s vtipným názvem, která roste na každém kroku, nahradí v pokrmech kupovanou zeleninu

Svazek ptačince, dvě lahvičky na tinkturu ElenVik / Shutterstock.com

Bohaté trsy zelených lístků s bílými kvítky lze najít téměř všude. Ve volné přírodě, ve městě i na zahradách. A zatímco většina zahradníků s nimi bojuje jako s plevelem, ti chytřejší je trhají a využívají pro své zdraví. Tato divoká bylina totiž obsahuje řadu velmi cenných látek, dá se užívat vnitřně i zevně a v mnoha pokrmech dokáže zadarmo nahradit kupovanou zeleninu.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Užitečný plevel, který se vyplatí trhat

Ptačinec je houževnatou rostlinou, která kvete od jara do podzimu, během teplejší zimy ovšem může růst i celoročně. Vyrazit na něj proto můžete i nyní, případně se poohlédněte na vlastní zahradě.

Svůj neobvyklý český název rostlina pravděpodobně dostala podle toho, že je považována za vhodnou krmnou zeleň pro ptáky a současně se jí daří ve vlhčím prostředí. Někdy se také setkáte s názvem ptačinec prostřední neboli latinsky Stellaria media – podle hvězdicového tvaru okvětních lístků a květů.

Volně rostoucí ptačinec žabinec Orest lyzhechka / Shutterstock.com
  • Tip: Léčivé byliny sbírejte pouze v čisté přírodě, za suchého počasí a ideálně ráno nebo přes den, kdy svítí slunce. Nikdy je nedávejte do igelitových sáčků. Vhodnější jsou plátěné tašky nebo nejlépe proutěné košíky.
  • Kvetoucí nať i stonky s lístky ptačince si můžete nasbírat i do zásoby a nasušit. Na větší množství se vyplatí koupit bylinářskou závěsnou síť, která zajistí proudění vzduchu i zdola. Rozprostřené rostliny se díky tomu budou sušit rychleji a rovnoměrněji. Několikapatrové sušicí sítě pořídíte za cca 500 korun.

Urychluje hubnutí, detoxikuje a léčí akné

Lodyhy vynikají vysokým obsahem vitamínů A, C a E i draslíku nebo hořčíku. Navíc jsou plné tříslovin, hořčin, organických kyselin a také látek s protizánětlivými a antibakteriálními účinky, jako jsou flavonoidy či saponiny.

Ptačinec se užívá pro své detoxikační a obranyschopnost posilující účinky. Čistí lymfu, napomáhá vylučování žaludečních šťáv a podporuje funkci jater a žlučníku. Má efektivní diuretické (močopudné) účinky a je často doporučovanou bylinkou vhodnou při hubnutí. Oceníte jej také při rýmě a nachlazení, neboť výborně rozpouští hleny a pročišťuje organismus.

Rozmixovaný ptačinec v misce, čerstvý ptačinec v pozadí iva / Shutterstock.com

Obklady z ptačince zase pomohou s léčbou různých kožních chorob a zánětů. Od akné, lupénky, ekzémů a kopřivky přes mykózy až po zanícená a poraněná místa. Uleví také při revmatických potížích a bolestech kloubů a svalů.

Jak ptačinec zpracovat?

Čaj: Hrst čerstvé natě ptačince zalijte 500 ml vroucí vody a nechte asi pět minut louhovat (množství vystačí na jednu denní dávku čaje). U sušeného ptačince dávkujte 2 lžičky na 250 ml vody a pijte maximálně třikrát denně. Čaj je dobrý pro detox, hubnutí, močopudné účinky, posílení imunity, zlepšení trávení i jako prevence.

Za kombinaci ptačince a smetany vám vaše pleť poděkuje

Šťáva: Čerstvou nať rozmixujte s trochou vody v odšťavňovači nebo smoothie mixéru. Užívejte jako prevenci nebo při nachlazení po lžičkách (3× denně jednu čajovou lžičku po dobu cca sedmi dní).

Obklady: Čerstvé listy žabince nasekejte najemno nebo rozsekejte paličkou na maso, aby vznikla hustá drť. Tu nasypte na plátýnko a přiložte na poraněné či jinak postižené místo. Nechte 30–60 minut působit.

Maska na problematickou pleť: Pár lístků žabince rozmixujte a smíchejte se zakysanou smetanou či hustým bílým jogurtem (v poměru 1 lžička ptačince na 2 lžíce mléčného výrobku). Naneste na pleť a dekolt a nechte 20 minut působit.

Salát s vejci, ředkvičkami, ptačincem, sedmikráskami a avokádem, dvě vidličky Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jak využít ptačinec žabinec v kuchyni?

Ptačinec je příjemně křupavý a svěží. Chuťově se přirovnává k mladému hrášku nebo syrové kukuřici. Pro konzumaci je nejlepší sbírat mladé a dosud nerozkvetlé výhonky. Ideálně na zastíněných a dobře hnojených místech. Na suchém, slunném stanovišti mohou být stonky tužší, v přílišném vlhku zase odspodu nažloutlé.

Je výborný jako ozdoba do polévek nebo na přílohy, do bylinkových a jarních pomazánek, do zeleninových směsí, vaječných omelet, nádivek a samozřejmě také do nejrůznějších zeleninových salátů, kde nahradí i kupovaný polníček, rukolu, špenát či jinou listovou zeleninu.

Dobře se doplňuje s mrkví, ředkvičkami, čekankou, paprikou nebo okurkami a také lehčími zálivkami, které ho „nepotopí“ – například těmi francouzského typu, jež mají v základu ocet, koření a bylinky (tedy žádnou majonézu a smetanu).

Pár lístků schovejte domácím opeřencům

Jak jsme již zmínili v souvislosti s názvem byliny, ptačinec žabinec je vhodným zdrojem vitamínů a minerálů i pro domácí ptactvo. Dávat ho můžete andulkám a ostatním papouškům i drůbeži.