Jsou bobule goji skutečně nejzdravějším ovocem na Zemi?

Sušené i čerstvé bobule goji Soyka / Shutterstock.com

Malé červené plody goji si v poslední dekádě získaly po celém světě extrémní popularitu. Můžeme je nalézt sušené v obchodech, jako součást snídaňových směsí, ale také jako různé šťávy a extrakty. Zájem o toto ovoce vzrostl zejména poté, co se mu začaly přisuzovat až zázračné léčivé účinky – bylo dokonce vnímáno jako nejzdravější ovoce na světě. Které z jeho účinků jsou pravdivé, a co jsou naopak mýty?

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Seznamte se s kustovnicí čínskou

Plody goji rostou na kustovnici čínské, jemném keři, který má výšku kolem 1 metru. Plodí drobné červené bobule protáhlého tvaru, které jsou dlouhé kolem 1 cm a silné kolem 2–3 mm. Mají specifickou nasládlou nebo lehce nakyslou chuť.

Pochází z Číny, Mongolska a Tibetu, dnes už je však rozšířená po celém světě a lze ji snadno pěstovat i v našich podmínkách.

Pohlídejte si, ať vám neuteče v akci

Bobule jsou výjimečně bohaté na antioxidanty a karotenoidy a poskytují také velkou dávku aminokyselin, vitamínu C, E, mastných kyselin a vitamínů B. V Asii jsou již tisíce let používány v tradiční medicíně. Lze je konzumovat syrové, ale nejčastěji na ně narazíme v sušené formě, podobně jako na rozinky.

Keř kustovnice čínské s čerstvými plody LianeM / Shutterstock.com

Nejzdravější ovoce?

Když toto ovoce pronikalo na trh, pojilo se s mnoha mýty o dlouhověkosti, odolnosti vůči všem chorobám a někdy i nadpřirozenými vlastnostmi. Jde také o jednu z prvních potravin, která se začala označovat jako superpotravina – což je termín, který obchodníci rádi používají ke zvýšení prodejů.

Plody skutečně obsahují vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších důležitých složek – jmenujme například 18 aminokyselin, 21 stopových minerálů, vysoký obsah vitamínu C, beta-karoten, vitamíny B1, B2 a B6, polysacharidy či 21 stopových minerálů jako železo, zinek, měď, fosfor, selen, mangan a hořčík. Jde tedy skutečně o velmi zdravou potravinu, jejíž konzumace vám může pouze prospět.

I přes své fascinující nutriční hodnoty se goji nicméně těžko porovnává s jinými superpotravinami, protože každá z nich obsahuje velké množství různých důležitých složek. Označení nejzdravějšího ovoce si zajisté zaslouží, ale berte ho s rezervou, protože funguje jako skvělý reklamní tahák.

Miska sušené kustovnice, sklenice s jogurtem a semínka colnihko / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy plodů goji

  • Lepší sportovní výkon – Plody goji jsou unikátní v tom, že mají všech 9 esenciálních aminokyselin. Zvyšují energii, vytrvalost, sílu a vitalitu, pomáhají při zotavení z intenzivního tréninku a podporují kardiovaskulární zdraví.
  • Hubnutí – Ovocná šťáva z bobulí goji významně zvyšuje energetický výdej po jídle a může snížit riziko metabolického syndromu. Některé živiny, třeba vitamín B1 a vápník, také podporují rychlejší spalování sacharidů, což pomáhá při hubnutí. I přes sladkou chuť má navíc nízký glykemický index.
Podpořte své zdraví potravinovými doplňky
  • Podpora imunitního systému – Stejně jako většina bobulí, i plody goji mají vysoké hladiny antioxidantů, jako je vitamín A a vitamín C. Tyto klíčové živiny jsou nezbytné při budování zdravého imunitního systému. Mohou pomoci chránit před infekcí a také pomáhají urychlit hojení ran.
  • Vysoký obsah antioxidantů – Jsou bohaté na antioxidační fytochemikálie, včetně karotenoidů, beta-karotenu a zeaxantinu. Tato superpotravina má také vysoký obsah minerálů, jako je měď, selen, železo, draslík, zinek a také vitamín B2 a thiamin. Tyto antioxidanty pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály.
Miska snídaňové ovesné kaše s lesními plody, oříšky, semínky a plody goji Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com
  • Zdraví očí – Obsažené antioxidanty pomáhají ke zlepšení zraku a předchází věkem podmíněné makulární degeneraci. Obsažený zeaxantin pomáhá chránit čočky a sítnici před poškozením.
  • Zdravá pokožka – Jsou bohatým zdrojem beta-karotenu, který se v těle mění na retinol. Betakaroten pomáhá chránit a opravovat pokožku a udržuje její zdraví. Obsahují také betain, přírodní aminokyselinu, která má prokazatelně preventivní účinky na poškození kůže ultrafialovým zářením B (UVB).
  • Stabilizuje krevní cukr – Plody se používají v tradiční medicíně, aby pomohly snížit hladinu cukru v krvi a tím snižovaly příznaky cukrovky.
Zdravá svačinka? Vsaďte na ořechy a semínka

Kupte se slevou Mandle Albert.

Porovnat slevy

  • Psychická pohoda – Každodenní konzumace bobulí nebo šťávy zvyšuje pocity celkové pohody, může však pomoci i ke zlepšení deprese, úzkosti či efektivitě učení a koncentrace.
  • Zabraňuje poškození jater – Bobule byly odedávna používány k léčbě onemocnění jater a ledvin, ale i ke snížení břišního tuku a zlepšení lipidového profilu.

Jak si bobule goji nejlépe vychutnat? Zkuste je přidat do svých cereálií, do smoothie, do jogurtu nebo i ke svým oblíbeným dezertům. Skvěle chutnají v pudinku, palačinkách nebo třeba na vaflích. A díky jejich sladké chuti je můžete i jen tak zobat, například u televize.