Jak využít roličky od toaletního papíru?

Tři prázdné ruličky od toaletního papíru a tři zvířátka vyrobená z nich Katerina Morozova / Shutterstock.com

Věděli jste, že prázdné ruličky od toaletního papíru mají vícero užitečných a praktických využití v domácnosti? Díky jejich dalšímu použití snížíte množství odpadu a zároveň ušetříte. Přečtěte si naše tipy, jak tyto ruličky dále využít.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Domácí mucholapka

Především během léta nás trápí nadměrný výskyt much, komárů a dalšího otravného hmyzu, kterého není jednoduché se zbavit. Z ruličky od toaletního papíru, kuchyňských utěrek nebo alobalu si ovšem můžete vyrobit mucholapku.

Stačí ruličku omotat oboustrannou páskou a zavěsit do místnosti, kde je největší výskyt much. Počkejte pár hodin a uvidíte první chycené úlovky.

Kompostujte

Ruličky z toaletního papíru nevyhazujte do smíšeného odpadu. Natrhané na malé kousky je můžete přidat do domácího nebo zahradního kompostu. Ruličky totiž obsahují uhlík, který má pozitivní účinky pro rostliny. Do kompostu můžete přidat také natrhané plato od vajíček.

Krmítko pro ptáčky vyrobené z toaletní ruličky polepené semínky Adam Kipris / Shutterstock.com

Vyrobte krmítko pro ptáčky

Navštěvují vaši zahradu ptáčci a chcete jim udělat radost? Prázdnou ruličky můžete využít k výrobě krmítka, které jednoduše zavěsíte pomocí provázku na větev stromu. Výroba krmítka je velmi jednoduchá – stačí, když ho potřete lojem a přilepíte na něj semínka, která jsou pro ptáčky vhodná. Použít můžete například slunečnicová semínka, oves, proso nebo pšenici.

Na výrobu nemusíte používat pouze ruličky od toaletního papíru

Ochrana malých stromků

Máte na zahradě mladé výhonky stromků? Bojíte se, že je při sekání trávy zničíte? Účinným způsobem, jak zabránit poškození nově zasazených stromků při sekání, je jejich označení a ochránění pomocí prázdné papírové ruličky. Stačí ji rozříznout po její délce a na kmen stromku ji natáhnout. Nejen, že si jí v trávě hned všimnete, ale také se v případě nárazu sekačky do kmenu nemusíte bát jeho poškození.

Klíčící sazeničky umístěné v zemině v ruličkách od toaletního papíru glinky / Shutterstock.com

Podpalovač

Papírové ruličky můžete využít i jako podpalovač při rozdělávání ohně. Stačí do nich nastrkat staré noviny, suchý mech nebo slámu.

Domácí sazeničky

Chcete si vypěstovat vlastní sazeničky ze semínek, ale nechce se vám utrácet za plastové květináčky? Ruličku můžete využít jako nádobku na sázení. Stačí, když její konec obalíte papírem, který přichytíte gumičkou nebo provázkem tak, aby dno drželo. Následně ji naplňte zeminou. Jakmile budou mít sazeničky správnou velikost, můžete je spolu s ruličkou zasadit do zahrady. Rulička se totiž v zemině sama přirozeně rozloží.

Hračka pro křečka

Rulička od toaletního papíru je pro křečky skvělým hryzadlem a zároveň překážkou, přes kterou drobní hlodavci rádi prolézají a hrají si v ní. Velkou výhodou je, že nejde o drahé hračky a domečky, proto jakmile váš křeček ruličku rozkouše a zničí, jednoduše ji vyměníte za jinou.

Tvoření s dětmi

Na internetu najdete množství inspirace a návodů na kreativní tvoření z prázdných papírových ruliček pro děti i dospělé. Vyrobit si z nich můžete například ozdobný řetěz, stojan na tužky, držák na šperky a další drobnosti nebo barevná zvířátka.

Máte další tipy, jak využít prázdné ruličky od toaletního papíru, kuchyňských utěrek nebo alobalu? Pochlubte se nám do komentářů.