Kumkvaty jsou nejmenšími citrusy, u kterých vám odpadne práce s loupáním

Kumkvaty na stole, tři jsou rozříznuté Yakov Oskanov / Shutterstock.com

Co je malé, to je hezké. Toto pravidlo sice neplatí ve všech případech, ale pokud jde o trpasličí pomeranče, zajisté nám dáte za pravdu. Kumkvaty jsou roztomilé citrusy, které nejsou o moc větší než olivy. Pokud nesnášíte loupání pomerančů, pravděpodobně si je rychle oblíbíte, protože se konzumují i se slupkou a jsou skutečně lahodné. S oblibou se pěstují i u nás, a pokud jste o nich ještě neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Citrusy, které si zaslouží více pozornosti

Kumkvaty či také kumquaty jsou citrusové plody, které rostou na malém keři nebo stromku, jenž nebývá vyšší než 3–4 metry. Charakteristický je tmavými listy a drobnými bílými květy.

Když plodí, je doslova obsypaný oranžovými plody, které mají podlouhlý tvar a připomínají oranžovou olivu. Jsou velké zhruba 2–4 centimetry a jediný stromek jich dokáže vyprodukovat i stovky ročně.

Jak vlastně chutnají? Slupka je sladká a dužina je nakyslá, ale zato velmi osvěžující. Při konzumaci je nemusíte loupat, jen odstraníte stopku a můžete je jíst. V čínštině znamená kumkvat „zlatý pomeranč“. Právě z Číny toto ovoce pochází, konkrétně z jižní části této země, kde je známé už od 12. století.

Kumkvaty na stromě Nahhana / Shutterstock.com

Jak se kumkvaty jedí?

I když nejsou tak rozšířené jako mandarinky nebo pomeranče, můžete na ně v obchodech a na trzích občas narazit. Příliš se však neprodávají, protože se rychle kazí a je třeba je obvykle do několika dnů spotřebovat. Trvanlivost prodloužíte umístěním do lednice. Samozřejmě jsou skvělé syrové, můžete je zobat jen tak na chuť. Nejprve začněte malým množstvím ovoce, abyste viděli, jestli nebudete mít na kůru kumkvatů alergii. Někdy je můžete nalézt také pod názvem nagami.

Dělají se z nich skvělé marmelády, čatní i marinády k masu, zejména kuřecímu a k rybám. Po nakrájení se skvěle hodí do salátů, na sendviče i jako obloha ke slaným pokrmům. Můžete z nich udělat pyré a použít je do všech druhů dezertů, hodí se i jako jejich ozdoba. Pokud je jejich slupka tvrdší, můžete je na několik minut namočit do vroucí vody a ona změkne.

Kumkvat se skvěle doplňuje s rybami

Kumkvat a pěstování? Kupte si stromek v zahradnictví

Kumkvaty můžete pěstovat doma ve větším květináči, nejlépe blízko okna, v zimní zahradě nebo ve skleníku. Drobné stromky najdete v mnoha zahradnictvích. Mají rády teplotu větší než 20 °C, a jelikož tyto rostliny hezky vypadají a příjemně voní, rychle si je zamilujete. Často si můžete pořídit stromky, které jsou již obalené plody.

Stejně jako jiné citrusové plody i kumkvaty jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Nejvíce zdravých složek je v kůře a v semenech, takže je rozhodně neplivejte. Jsou také bohaté na rostlinné sloučeniny, včetně flavonoidů, fytosterolů a esenciálních olejů.

Tři stromky kumkvatu v květináčích Victoria Kurylo / Shutterstock.com

Nutriční obsah na 100 gramů:

  • Kalorie: 71 kcal
  • Sacharidy: 16 g
  • Bílkoviny: 2 g
  • Tuk: 1 g
  • Vláknina: 6,5 g
  • Vitamín A: 6 % DDD (doporučené denní dávky)
  • Vitamín C: 73 % DDD
  • Vápník: 6 % DDD
  • Mangan: 7 % DDD

Zdravotní výhody

Pomoc při trávení – Pomáhají při regulaci trávení. Osm kumkvatů odpovídá 10 gramům vlákniny a sníst jich hrst není nic těžkého. Toto množství vlákniny pomáhá udržovat váš gastrointestinální trakt v pohybu a reguluje vaše trávení. Může pomoci odstranit zácpu, nadměrnou plynatost, křeče a zvýšit efektivitu příjmu živin.

Pomoc při léčbě diabetu – Obsažené flavonoidové extrakty snižují hladiny krevních lipidů. Mají nízký obsah cukru, nízký obsah sodíku, nulový cholesterol a 0,1 gramu tuku. Vysoký obsah dietní vlákniny prospívá diabetu 1. i 2. typu.

Posílení imunity – Ovlivňují imunitní systém mnoha způsoby, zejména tím, že jsou bohaté na vitamín C. Pomáhají také stimulovat růst nových buněk a posilují imunitní systém, aby chránil vaše tělo před infekcemi, bakteriemi a plísněmi.

Marmeláda z kumkvatů, kumkvaty, listy, lžička New Africa / Shutterstock.com

Péče o kůži – Kombinace antioxidantů a vitamínů je činí ideálními pro ochranu pokožky před rakovinnými účinky slunce a negativními účinky volných radikálů, které způsobují vrásky, stařecké skvrny a nezdravou pokožku.

Zdraví očí – Jsou bohatým zdrojem vitamínu A a beta-karotenu, které jsou úzce spojeny se zdravím očí. Beta-karoten působí jako antioxidant, který snižuje oxidační stres v makulárních buňkách, čímž omezuje makulární degeneraci a snižuje rozvoj šedého zákalu.

Silné kosti – Významný obsah vápníku pomáhá dlouhodobě chránit vaše kosti. Vysoká hladina vápníku ve vašem těle zvyšuje rychlost hojení a zajišťuje, že vaše kosti zůstanou zdravé a silné až do vysokého věku.

Dávku vitamínu C kupte se slevou

Kupte se slevou Mineola.

Porovnat slevy

Více energie – Najdeme zde sacharidy, které mohou poskytnout potřebný příval energie v naší stravě. Je zde i vysoká hladina riboflavinu, klíčového vitamínu podílejícího se na výrobě energie.

Ztráta váhy – Jsou bohaté na vlákninu, vodu a sacharidy a mají nízký obsah kalorií. Jsou tedy ideálním jídlem pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Péče o vlasy – Vitamín C, přírodní organické sloučeniny, antioxidanty a minerály přítomné v tomto ovoci mají zásadní vliv na kvalitu, strukturu a sílu vašich vlasů.

Péče o zuby – Ovoce je nabité některými z nejlepších živin, jako jsou vápník, draslík a vitamín C, které zlepšují kvalitu zubů.