E-shopy šetří a balí zboží do krabic z druhé ruky

Muž zalepuje papírovou krabici Africa Studio / Shutterstock.com

Množství odpadu z obalů vzrostlo za posledních 10 let téměř o polovinu. A nejčastějším obalovým materiálem jsou právě papírové krabice. Mají všestranné využití, nízkou hmotnost a vyrábějí se z recyklovaného papíru. Donedávna se navíc prodávaly velmi levně. To se ale kvůli vysoké inflaci a rostoucím cenám energií začíná měnit. Cena papíru prudce stoupá a e-shopy tedy hledají možnosti, jak ušetřit. Spousta z nich tedy využívá karton z druhé ruky nebo ruší papírové účtenky.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Druhý život papíru šetří peníze i přírodu

Po rušení papírových účtenek, ke kterému přistoupily i velké řetězce jako Lidl nebo Albert, se omezuje také nový obalový materiál. Naopak na secondhand trhu zažívá papír nebývalý úspěch. A tak se zvyšuje i popularita udržitelné platformy Kamsnim.cz, díky které tuto surovinu snadno dostane od spotřebitele zpět do obchodu. Jak funguje? V aplikaci služby se vám zobrazí mapa a na té najdete nejbližší prodejny, kde vaši použitou krabici přijmou. Můžete narazit na různá omezení v podobě potisku nebo velikosti, ale možností je dost a odběrná místa stále přibývají.

„Původní záměr byl spíše ekologický, ale tím, jak šly ceny papíru i samotných krabic nahoru, pomáhá to e-shopům finančně. Některé obchody se snaží motivovat zákazníky k donášce krabic tím, že jim třeba dají kávu zdarma a podobně," popisuje jeden ze zakladatelů start-upu Radek Janoušek.

Použité krabice využívají i v e-shopu Grizly.cz. „Nejprve mohli zákazníci ve svém objednávce zaškrtnout možnost EKO balení. Tím dostali použitou krabici a papírovou lepicí pásku. Takové možnosti využívalo až 20 procent zákazníků. Krabice pocházely z našeho provozu, ale neměli jsme dostatečný počet, proto jsme se domluvili s našimi dodavateli, od kterých jsme vykupovali použité krabice,“ sdělil pro Kupi.cz marketingový ředitel e-shopu Grizly.cz Petr Miklík.

V průběhu srpna také plánují zpětný odběr krabic přímo od zákazníků. Měsíčně tak budou dávat druhý život až osmi tisícím krabicím. Zároveň se sníží náklad na krabice mezi 30 až 70 procenty.

Podobné zero waste projekty

Velmi zajímavá je také Bezodpadová mapa Reduca. Asi vás nepřekvapí, že na ní najdete bezobalové obchody včetně prodejen drogerie a kosmetiky. Zajímavější je ale to, že vznikla ze soukromého blogu Martiny Sumbalové, která zde už v roce 2017 začala sdílela tipy pro zero waste život. Její článek V záplavě papíru oslovil e-shopy i čtenáře natolik, že Bezobalovou mapu dnes znají všichni, kdo se o udržitelnost alespoň trochu zajímají.

Různé krabice na balení zboží Maxx-Studio / Shutterstock.com

Co s taškami z online supermarketů?

Problémem jsou kromě krabic také papírové tašky. Internetové e-shopy jako Kosik.cz nebo Rohlik.cz je sice odebírají zpět, ale potraviny do nich z hygienických důvodů nebalí. Mohou je tedy pouze dále recyklovat a vyrábět z nich jiné produkty, jinak nechávají iniciativu na svých zákaznících.