Jak na rozkvetlou terasu a balkon? Jen hnojení nepomůže

Rozkvetlý zelený balkon se zahradním nábytkem Isa Long / Shutterstock.com

Balkony, lodžie a terasy jsou nádherné, když jsou plné květů. Během letní sezony jim můžeme dát zajímavou, voňavou a barevnou podobu, a získat tak krásné místo k odpočinku. Pro pěstování zvolte kvalitní nádoby a substrát. Jaké vybírat rostliny, aby balkon kvetl? Poradíme vám.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Než vyrazíte na nákupy, rozmyslete si barevnou kompozici květů. Truhlíky můžete sladit s barvou terasy, oken i fasády, druhy balkonových rostlin vysazovat zvlášť nebo do skupin.

Jak vybrat truhlík a substrát

V samozavlažovacím truhlíku květiny nemusíte zalévat tak často jako v klasickém. Truhlík musí mít odtokové otvory a misku. Tmavé truhlíky se na slunci rychle zahřejí a kořeny rostlin mohou začít odumírat, proto volte světlejší odstíny. Vhodný je substrát pro balkonové rostliny nebo pro samozavlažovací truhlíky.

Při výsadbě přidejte do půdy granule, tablety nebo tyčinky a během vegetace živiny doplňujte rozpustnými hnojivy na balkonové rostliny v zálivce. Na trhu jsou i hnojiva určená pro konkrétní druhy rostlin. A nezapomeňte ani na dostatečný přísun železa, v opačném případě jim hrozí chloróza a s ní spojené žloutnutí listů.

Truhlíky a květináče s květinami a bylinkami na balkoně Lapa Smile / Shutterstock.com

Postup sázení, zalévání a hnojení

  • Na dno truhlíku nasypte vrstvu substrátu, na něj rozestavte rostliny a obsypte je zeminou.
  • Truhlík naplňte dva centimetry pod horní okraj tak, aby se rostliny snadno zalévaly. Substrát přimáčkněte, jinak vám při první zálivce slehne.
  • Prvních 14 dnů květinám stačí živiny ze substrátu, pak začněte přihnojovat. Na začátku zvolte hnojivo pro podporu růstu s označením start.
  • Když rostliny povyrostou, přidejte hnojivo s označením květ a plod do každé zálivky pro bohaté kvetení.

Na hnojení balkonových květin můžete použít i kopřivy vylouhované 14 dnů ve vodě, které odpudí mšice. Pokud je venku chladno a prší, zálivku omezte. Odkvetlé květy pravidelně odštipujte. A které květiny zvolit?

Na balkoně či terase možná využijete i bambusovou rohož v akci

Pelargonie a verbeny

Pelargonie neboli muškáty mohou být klasické, převislé, pyskaté nebo maceškovité. V parných dnech odolávají suchu a nepoškozuje je déšť jako některé kultivary petúnií. Snadno se množí řízky, pokud se vám je nepodaří přezimovat. Zvolte substrát pro muškáty/pelargonie a hnojivo na muškát, například Kristalon. Přezimovat lze i verbeny, které existují v široké škále odrůd a barev.

Petúnie a jejich odrůdy

Petúnie patří k nejoblíbenějším letničkám do truhlíků a závěsných nádob. Snadno se pěstují a jsou k dostání v pestré škále variant i barev. Ať už zvolíte kultivary Conchitas, Calibrachoa, Doubloon, Microtunie, Surfinia, Supertunia, Minipetunia, nebo klasické petúnie, z jejich květů budete nadšení. Existují druhy vzpřímené i rostliny s dlouhými převisy.

Různě barevné petúnie v květináčích Yui Yuize / Shutterstock.com

Aksamitníky neboli afrikány a lobelky

Atraktivní kultivary této letničky rozhodně stojí za vyzkoušení. Předností afrikánů je nenáročnost a velmi dlouhá doba kvetení. Charakteristický pach aksamitníků byl už u mnoha druhů odstraněn, dokonale však zahání obtížný hmyz.

Lobelky jsou drobné letničky, které se hodí do truhlíků, sesazovaných nádob i do závěsných košů. Kvetou od června až do prvních mrazíků.

Begonie

Neuvěřitelně krásné balkonové květiny, které hýří všemi barvami, mohou být vzpřímené i převislé a jejich květy jednoduché nebo plné. Dají se pěstovat i na mírně zastíněných místech. Jsou trochu křehké a vyhovuje jim chráněné stanoviště.

Kombinace různých druhů v jedné nádobě

Jestliže chcete pěstovat více druhů v jednom truhlíku, vybírejte ty s podobnými nároky na živiny a vláhu. Kvetoucí letničky můžete doplnit rostlinami se zeleno-bílými, stříbřitými, zlatavými nebo purpurovými listy, jako je Plectranthus neboli molice a Coleus neboli africká kopřiva. Fantazii se meze nekladou.

A jaký je náš tip na hnojiva? Vyzkoušejte třeba hnojivo na balkonové rostliny Barborka nebo Kristalon pro plod a květ. Akce na hnojiva a další zahradnické potřeby najdete v akčních letácích na stránkách Kupi.cz.