Jak založit bylinkovou zahrádku

Člověk v rukavicích sází bazalku do květináče, vedle je substrát a rozmarýn encierro / Shutterstock.com

Dokonale ochutí pokrmy, uleví při drobných zdravotních potížích a provoní doma vyráběnou kosmetiku. Řeč je samozřejmě o bylinkách. Tyto všestranné pomocníky se rozhodně vyplatí mít po ruce. Založte si proto vlastní bylinkovou zahrádku – může ji mít prakticky každý, je nenáročná na údržbu a odvděčí se vám voňavou úrodou.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Na záhoně i v květináči

Pokud se rozhodnete pro domácí pěstování bylinek, máme pro vás hned na úvod dobrou zprávu. Nepotřebujete k tomu velkou zahradu, dokonce nepotřebujete zahradu vůbec.

Bylinky se kromě záhonků a skalek dají pěstovat i v truhlících a květináčích, třeba na terase, na balkoně, nebo dokonce na parapetu za oknem. Pokud jste limitováni prostorem, budete samozřejmě muset upřednostnit jen některé druhy, přesto i vy můžete mít pěknou bylinkovou úrodu.

Člověk přidává substrát do truhlíku s bylinkami Raimunda-losantos / Shutterstock.com

Na začátek si tedy rozmyslete, kde chcete bylinky pěstovat. Ideální je místo orientované na jih s dostatkem slunečního záření. To svědčí především původem středomořským rostlinám, kterými jsou například levandule, rozmarýn nebo tymián. Existují ale i bylinky, které ocení polostín – třeba oblíbená máta nebo meduňka.

Pokud zakládáte bylinkový záhonek na zahradě, je dobré umístit jej co nejblíže k domu, případně k zahradnímu grilu, abyste to pro bylinky neměli daleko.

Domácí zahrádku vykouzlíte i s předpěstovanými bylinkami

Vyberte správné druhy

Výběr druhů záleží hlavně na tom, jaké máte s bylinkami úmysly. Chuť pokrmů krásně zvýrazní třeba bazalka, rozmarýn, tymián nebo estragon. Na domácí limonády, čaje a sirupy se zase hodí levandule, máta či meduňka. Můžete ale zkusit pěstovat i tradičně divoce rostoucí byliny, jako je třezalka nebo mateřídouška.

Různé druhy bylinek v květináčích pixfix / Shutterstock.com

Možností je opravdu spoustu, mějte ale na paměti, že ne všechny bylinky se vzájemně snesou. Meduňka s bazalkou nebo třeba tymián s majoránkou bezprostředně vedle sebe prospívat nebudou. Pokud budete chtít pěstovat tyto druhy zároveň, musíte mít dostatek místa, aby mohl být každý zvlášť.

Při pěstování na zahradě však můžete některé bylinky kombinovat se zeleninou. Vzájemně si neublíží, naopak. Vůně bylinek odpudí případné škůdce. Majoránka si třeba výborně rozumí s mrkví, zatímco bazalce bude dobře ve společnosti rajčat.

Potěšení pro všechny smysly

Vybrali jste si druhy bylinek a víte, kam je budete sázet. Teď je potřeba rozmyslet si ještě finální podobu bylinkové zahrádky. Ta totiž nemusí být jen užitečná. Měla by zároveň lahodit i oku. Na zahradě si můžete vymyslet prakticky jakýkoli tvar záhonku, včetně ozdobných prvků ve formě cestiček, kamenů nebo – pokud vám to prostor umožňuje – třeba i jezírka. Velmi oblíbené jsou takzvané bylinkové spirály, které nejen krásně vypadají, ale zároveň vytvářejí různé podmínky pro odlišné druhy bylin.

Jestliže se chystáte zahradničit na balkoně nebo terase, můžete si vzhled uzpůsobit především volbou vhodných nádob. Nejlevnější variantou jsou samozřejmě obyčejné plastové truhlíky či květináče. Můžete volit ale také stylové dřevěné, keramické nebo kameninové. Při nedostatku místa přijdou vhod květináče závěsné.

Bylinková spirála s mátou, levandulí a dalšími bylinkami Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Pěstování zvládne každý

Bylinky ze semínek sázejte ideálně na jaře. Většina z nich je nenáročná na půdu, přesto se vyplatí pořídit substrát určený přímo na bylinky. Stejně tak je dobré občas rostlinky přihnojit speciálním hnojivem, které koupíte v zahradnických potřebách. Samotné pěstování je nenáročné – hlavně to nepřehánějte se zálivkou. Zalévat byste měli spíš ojediněle, klidně ale vydatněji. Přebytečnou vodu, která v obalech zbude po půl hodině, určitě vylejte.

Většina bylinek jsou trvalky, které můžete nechat na zahradě i přes zimu. Před mrazem je pouze zakryjte chvojím. Pokud chcete pěstovat bylinky doma za oknem, nezdržujte se se semínky. Pořiďte si už předpěstované rostlinky, které běžně koupíte i v supermarketu. Nevydrží vám sice tak dlouho, ale v omezených podmínkách interiéru jsou dostačující a i vy se budete moct radovat z alespoň malé bylinkové úrody.