Na co se zaměřit při výběru nového polštáře a peřiny?

Žena se balí v peřině v posteli New Africa / Shutterstock.com

Toužíte po dokonalém spánku? Velký vliv na jeho kvalitu má výběr vhodné peřiny a polštáře. V obchodech najdete velké množství různých provedení, které se liší především v materiálu. Víme, na co se při výběru zaměřit.

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Co byste měli vědět před koupí polštáře?

Správně tvarovaný polštář by měl být dostatečně flexibilní a také by měl podepírat páteř. V případě, že vás trápí alergie, nezapomeňte sledovat i jeho materiál a výplň. Ideální volbou pro alergiky jsou polštáře z hypoalergenních materiálů, které jsou odolné vůči roztočům.

Při výběru nezapomeňte sledovat i jeho rozměry, abyste kvůli novým polštářům nemuseli kupovat i nové povlečení. Z praktického hlediska také oceníte, když bude nový polštář z materiálu, který je možné vyprat i doma v pračce.

Žena načechrává polštáře v posteli New Africa / Shutterstock.com

Polštář vybírejte podle oblíbené spánkové polohy

  • Spíte nejraději na břiše? Ideální pro vás bude nízký polštář s měkkou výplní, jako je například hedvábí nebo mikrovlákno. Právě díky nízké výšce nebude vaše páteř namáhána a vás nebude ráno bolet za krkem.
  • V případě, že preferujete spánek na jednom z boků, vhodný pro vás bude pevný a vyšší polštář, který je anatomicky tvarovaný a tělu tak poskytne dostatečnou oporu pro krk, hlavu i ramena.
  • Ti, kteří rádi spí na zádech, by měli vybírat z anatomicky tvarovaných polštářů, které jsou vyšší a středně měkké. Pro kvalitní spánek by měla být pomocí polštáře podepřená ramena a krk, aby páteř byla v přirozeně zakřivené poloze.

Nemáte oblíbenou polohu, ve které usínáte, nebo polohy často měníte? Nevadí – zvolte zlatou střední cestu, kterou je středně měkký a středně vysoký polštář s pevnou a pružnou výplní.

Mějte v ložnici vždy příjemnou atmosféru

Jakou výplň polštáře vybrat?

Snad nejznámější výplní polštářů je paměťová pěna, která se dokáže přizpůsobit, a je proto nejlepším řešením pro správné držení páteře. Dostupné jsou anatomické polštáře z jednoho kusu nebo vícero menších kousků paměťové pěny.

Kromě paměťové pěny jsou polštáře často vyplněné také mikrovlákny. Tento druh výplně je oblíbený především díky svým tepelným vlastnostem a odolnosti proti skvrnám. Oblibě se stále těší také péřové polštáře, u kterých je důležité sledovat procentuální zastoupení prachového peří – čím více procent, tím je polštář lepší. Při výběru péřového polštáře se také nezapomeňte podívat na původ péřové výplně.

Udělejte radost i dětem – veselým povlečením

Novinkou na trhu je také výplň zvaná Tencel. Jde o přírodní prodyšné vlákno, které je měkké jako hedvábí. Také absorbuje vlhkost jako bavlna, hřeje jako vlna, je chladivé jako len a pevné jako polyester. Tato výplň je doporučovaná především lidem, kteří mají problém s nadměrným pocením.

Spící žena Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Podle čeho vybrat novou přikrývku?

Při výběru nové peřiny se v první řadě zaměřte na osobní preference. Spí se vám lépe pod teplou a objemnou přikrývkou, nebo upřednostňujete lehkou a tenkou peřinu? Dále se zaměřte také na rozměr. Existují prodloužené verze peřin pro jednoho nebo přikrývky, které jsou určené pro dva.

Bojujete se špatným spánkem?

Peřiny podle ročního období

V některých domácnostech jsou lidé naučeni přikrývky měnit podle sezóny. V zimních měsících jsou oblíbené mohutné peřiny, které zahřejí. Naopak v létě jsou nahrazovány letní dekou nebo přikrývkou, která je tenčí a lehčí. Ideálním řešením jsou celoroční peřiny, které jsou 2 v 1 – mají po stranách cvočky nebo zip, díky kterému v létě lehce a rychle uděláte z mohutné peřiny lehkou letní přikrývku.

Která výplň peřiny je nejlepší?

Výplň přikrývek můžeme rozdělit na dva druhy – přírodní a umělou. Přírodní výplň je nejčastěji husí peří, hedvábí nebo ovčí vlna. Hlavní rozdíl je především v ceně – přírodní výplň je v porovnání s umělým vláknem dražší. Pro alergiky doporučujeme umělou výplň.

Už víte, jaký polštář a přikrývku si koupíte? Přečtěte si také náš další článek, kde se dozvíte, podle čeho vybrat novou matraci, díky které bude váš spánek naprosto dokonalý.