Vyrobte si poctivé domácí mýdlo pro sebe nebo jako dárek

Přírodní mýdla s přísadami. Mýdla z aloe, levandule, eukalyptu, olivy, medu, kávy, tee tree a ovesných mýdel nadianb / Shutterstock.com

Domácí kosmetika je v posledních letech čím dál oblíbenější. Možná jste i vy přemýšleli nad tím, že si sami vyrobíte originální kosmetický kousek. Co takhle začít docela obyčejným mýdlem? Stačí trocha kreativity a odhodlání. Hotové mýdlo potěší nejen vás, ale můžete jej využít jako voňavý dárek pro své blízké.

Přečtěte si také

Nákupy na Shein nebo TEMU. Kvalita sortimentu a možnosti dopravy vás možná překvapí

S mýdlovou hmotou to jde snáz

V zásadě se dá domácí mýdlo vyrobit dvěma způsoby. Ten první je poněkud složitější. Budete k němu potřebovat mimo jiné hydroxid sodný, se kterým musíte zacházet obzvlášť opatrně, jelikož se jedná o žíravinu. Postup vyžaduje maximální přesnost – budete měřit teplotu a pečlivě odvažovat všechny suroviny. Začátečníky by takto složitá výroba mohla snadno odradit. Raději se proto podíváme na druhý, o poznání lehčí, způsob.

Při něm si práci usnadníme díky takzvané mýdlové hmotě. Jedná se o hotovou směs, kterou koupíte v drogerii, ve výtvarných potřebách nebo na internetu. Můžete vybírat z opravdu velkého množství. Mýdlové hmoty jsou k dostání tradičně jako průhledné, poloprůhledné nebo neprůhledné – záleží, jak chcete, aby výsledné mýdlo vypadalo.

Doplňte si zásoby tuhého mýdla v akci

Sami si ovlivníte složení

Dále se můžete orientovat podle složení – hmota často obsahuje nejrůznější přídavky v podobě bambuckého másla, kozího mléka nebo olivového oleje. Pokud smýšlíte ekologicky, můžete si vybrat hmotu označenou speciálně jako „bez palmového oleje“.

Cena mýdlové hmoty se pohybuje kolem 100 až 150 korun za kilogram a z takového množství samozřejmě vyrobíte poměrně dost mýdel – záleží, jak velké formičky zvolíte.

Práce s mýdlovou hmotou je snadná. Stačí ji rozpustit ve vodní lázni, případně i v mikrovlnce (nejlepší bude držet se pokynů na obale). Pak do ní jednoduše přidáváte přesně ty ingredience, které si přejete.

Žena vyrábí přírodní mýdlo na světlém pozadí Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pestrobarevné a voňavé

Zároveň s mýdlovou hmotou si určitě pořiďte i barvy pro výrobu kosmetiky. Prodávají se obvykle buď tekuté, nebo v prášku. Vybírat můžete prakticky z celé barevné škály. Nebojte se experimentovat a barvy různě kombinovat. Takzvané „nemigrující“ se nebudou vzájemně prolínat, zatímco „migrující“ se slijí a vytvoří duhový efekt.

Správné mýdlo musí samozřejmě i pěkně vonět, takže do něj přidejte pár kapek voňavých silic nebo esenciálního oleje. Pořídíte je za pár desítek korun a volit můžete z květinových, citrusových, ovocných a mnoha dalších vůní.

Ozdoby najdete i ve spíži

Do mýdla můžete zalít i nejrůznější ozdobné prvky. Seženete je nejen ve výtvarných potřebách, ale třeba v potravinách. A možná je máte dávno doma. Použít totiž můžete bylinky, koření, plátky citrusů nebo třeba sušené květy. Nejenže budou skvěle vypadat, ale také mýdlo pěkně ovoní.

Oblíbená je například levandule nebo plátky růží, ale přidat lze i méně tradiční ingredience jako kávová zrna nebo ovesné vločky. Někdo používá také zrníčka máku, která při mytí vytvoří příjemný peelingový efekt. Fantazii se meze nekladou, je jen na vás, co máte zrovna při ruce a co se vám líbí.

Zkuste použít na výrobu různé formičky na led

Formičky určí tvar, razítko věnování

Poslední věc, kterou budete potřebovat, jsou formičky. Nejlepší jsou ty silikonové, které opět zakoupíte buď na internetu, nebo ve výtvarných potřebách. Obyčejnější tvary budou stát kolem stovky (a vejde se do nich hned několik mýdel), za složitější motivy si přirozeně připlatíte.

Koupit si můžete i speciální razítko, kterým do mýdla vytisknete nějaký nápis, třeba „z lásky“. Hlavně pokud se jedná o dárek nebo „handmade“, aby bylo na první pohled jasné, že jde o ruční výrobek.

Hmotu, kterou jste vyšperkovali barvami, vůní i ozdobami, tedy nalijte do formiček a nechejte ztuhnout. Poté stačí mýdla vyloupnout a máte hotovo.