Jablečný ocet: Všestranný pomocník, kterého si snadno vyrobíte sami

Jablečný ocet v láhvi, okolo jablka a košík danira / Shutterstock.cz

Je známo, že jablečný ocet je všestranným pomocníkem v domácnosti. Oceníte ho nejen v kuchyni, ale také při úklidu nebo v koupelně. Díky jeho antibiotickým a antimykotickým účinkům ale také dokáže podpořit naše zdraví a vitalitu. Jablečný ocet lze koupit v běžných obchodech, ale i těch specializovaných na zdravou výživu v BIO a raw kvalitě, kde za půl litrovou lahev zaplatíte okolo 100 korun. Přemýšleli jste ale o tom, že si jablečný ocet můžete vyrobit doma sami a podstatně levněji?

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Když octové bakterie pracují

Jablečný ocet je výsledkem práce kvasinek a přátelských bakterií ze skupiny Acetobacter. Kvašení je naprosto přirozený proces, během něhož velmi zjednodušeně dochází k přeměně cukrů na alkohol – to zařídí kvasinky, a octové bakterie pak alkohol za přítomnosti vzduchu přemění na kyselinu octovou. Díky ní je jablečný ocet kyselý, ale i přesto chutná nasládle a příjemně voní po jablkách. Zní to jednoduše a jednoduché to opravdu je. Připravit si jablečný ocet doma zvládne každý. Chce to jen trochu trpělivosti, péče a času.

Najděte si svoje oblíbená jablka v akci

Co budete potřebovat?

  • 2 litrová čistá sklenice
  • 600 g slupek a odřezků z jablek
  • 200–300 g cukru (záleží na sladkosti jablek)
  • 1 litr čisté převařené vody

Jak na to?

Nejprve je dobré si připravit čistou sklenici tak, že ji vypláchnete vařící vodou. Do nádoby si nalijeme vodu a nasypeme krystalový cukr, pořádně vše zamícháme, aby se cukr rozpustil.

Poté do sklenice dáme slupky od jablek a najemno nadrcené nebo nastrouhané odkrojky. Takto lze zpracovat celé jablko i okrájený (ne okousaný) ohryzek. Jediné, čeho je potřeba se zbavit je stopka a samozřejmě bubák. Jadřince se ale bát nemusíte.

Sklenici nezavíráme víčkem, ale jen přikryjeme ubrouskem nebo kouskem látky a upevníme gumičkou.

Tři sklenice naplněné jablky borsmenta / Shutterstock.com

Jablka necháme ve sklenici při pokojové teplotě za přístupu vzduchu 10 dní kvasit. Každý den je alespoň jedenkrát zamícháme čistou vařečkou a opět přikryjeme ubrouskem. Zhruba po 2–3 dnech (záleží na okolní teplotě) budou ve sklenici patrné malé bublinky. To je první znak toho, že bakterie a kvasinky začínají pracovat a vše běží, jak má.

  • TIP: Na přípravu jablečného octa lze použít i speciální nádoby na kvašení s pístem.

Po 10 dnech obsah lahve scedíme do jiné nádoby, kterou opět přikryjeme ubrouskem či látkou a necháme ještě v klidu (bez pravidelného míchání) kvasit. Tentokrát ale někde v chladu a temnu po dobu zhruba 14 dní.

Po 2 týdnech obsah nádoby ještě jednou přecedíme a jablečný ocet je hotový. Nelijeme ho do lahví, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici. Při nižších teplotách se kvašení zastaví a s tím i proces zrání octa.

Jak jablečný ocet používat?

Jablečný ocet je opravdu všestranným pomocníkem v domácnosti. Jak by se mohlo na první dobrou zdát, jeho místo není jen v kuchyni, ale patří i do koupelen a úklidových skříní.

V kuchyni

Jablečný ocet se skvěle hodí k dochucení salátů, ale také polévek nebo luštěnin. Chybu neuděláte ani když z něj připravíte domácí hořčici nebo ho použijete místo citronu do majonézy. Dokonce do něj můžete zkusit naložit i zeleninu.

Říká se také, že je jablečný ocet pro své antibakteriální a antimykotické účinky skvělým pomocníkem pro naše zdraví. Většinou se zmínky objevují v souvislosti s hubnutím, léčbou diabetu nebo snižováním hladiny cholesterolu. Vědecké studie to zatím nepotvrzují, ale ani nevyvracejí. Jablečný ocet v sobě opravdu obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály, ale jen ve stopovém množství. Abychom z toho mohli těžit, museli bychom jablečného octa vypít opravdu velké množství.

Žena lije jablečný ocet do salátu Africa Studio / Shutterstock.com

Při úklidu

V domácnostech, kde se klade důraz na ekologii, nesmí jablečný ocet chybět. V zředěné podobě funguje jako skvělý čistič koupelen nebo kuchyní, který příjemně voní a odstraňuje bakterie.

Díky vůni se skvěle v nezředěné podobě hodí i pro čištění myčky nebo pračky a odstranění pachu. Využití najde ale také pokud potřebujete pomoci s ucpaným odpadem. Stačí do něj nasypat jedlou sodu, zalít ji jablečným octem a horkou vodou a vše nechat chvíli působit.

Skočte si do lékárny pro super doplněk stravy v akci

Jako kosmetický pomocník

Pokud milujete přírodní kosmetiku, zkuste si ji vyrobit doma z jablečného octa. Ten totiž skvěle vyrovnává pH pokožky. Smícháním 1 dílu jablečného octa s 2 díly vody získáte skvělé pleťové tonikum, které můžete používat každý den ráno i večer.

Potřebují vaše vlasy dodat trochu lesku? Pak není opět nic jednoduššího než do hrnku vody zamíchat lžíci jablečného octa a vlasy tím po jejich umytí přelít.

Ženy, které si pravidelně lakují nehty, nedají na jablečný ocet také dopustit. Těsně před jejich nalakováním je dobré každý nehet přetřít vatovým tamponkem namočeným v jablečném octu, který nehet odmastí, vyhladí a odstraní z něj všechny nečistoty a zbytky po úpravě nehtů.