Vyměňte smažené chipsy za zdravější variantu z jablečných slupek

Jablečné chipsy ve sklenici, jablko Canva

Ve většině případů obsahuje slupka z ovoce a zeleniny více vitamínů a vlákniny než samotná dužina. Byla by proto velká škoda, kdybyste se slupek jen tak zbavili. Proto pro vás máme tip, jak slupky nejen z jablek zužitkovat. Připravte si k večernímu filmu zdravou variantu chipsů podle našeho návodu a mlsejte bez výčitek.

Přečtěte si také

Soutěž na Kupi: Vyhrajte špičkové sušičky potravin Catler a Sencor v hodnotě 10 000 Kč

Slupky z jablek jako vitamínová bomba

Ve slupce z ovoce a zeleniny je více vitamínů, než si myslíte. Ve slupkách najdete převážně vitamíny A, C a K. Také velké množství hořčíku, draslíku a vlákniny, která podporuje správnou funkci střev.

Slupka z ovoce a zeleniny je bohatá i na antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny a jsou skvělou prevencí srdečních a cévních onemocnění. Konkrétně v jablkách se nenachází žádný cholesterol ani tuk. Slupky z jablek naopak obsahují velké množství vlákniny, proto je jejich konzumace pro lidské tělo velmi prospěšná.

Rozkrojené jablko a oloupaná slupka Canva

Chutná svačina pro malé i velké

Jablečné chipsy jsou skvělou svačinou do školy, zaměstnání nebo ke sledování filmu. Příprava je velmi jednoduchá, potřebovat budete jen jablkaskořicový cukr. V případě, že skořicový cukr nemáte, můžete si ho jednoduše namíchat. Nejlepší poměr je 1 : 9. Například 10 g skořice a 90 g cukru.

Dopřejte si pořádnou dávku vitamínů

Jednoduchá a rychlá příprava

  1. Na začátek je potřeba zbavit připravená jablka slupek. Před očištěním je však nezapomeňte důkladně umýt čistou vodou. Slupky oloupejte o něco hrubší, než když jablka škrábete jindy. Tenké slupky by se totiž mohly spálit.
  2. Troubu rozehřejte na 200 °C, v případě horkovzdušné trouby postačí 180 °C.
  3. Jakmile máte oloupaná jablka, slupky nakrájejte přibližně na 5cm pásky. Do misky nasypte připravený skořicový cukr a následně v něm slupky obalte.
  4. Obalené slupky vyskládejte na plech s pečicím papírem. Slupky by se neměly překrývat.
  5. Pečte 8–10 minut. Chipsy jsou hotové, jakmile dosáhnou krásné zlatohnědé barvy. Po vytáhnutí z trouby je nechte vychladnout. Při jedení vám budou krásně křupat stejně jako pravé bramborové chipsy.
Zeleninové chipsy v kastrůlku a na pečicím papíru Canva

Jablky to nekončí –⁠ vyzkoušejte i další variace chipsů

Jak jsme již zmínili, nejen jablka mají slupku plnou vitamínů, a tak recept můžete vyzkoušet i na jiném druhu ovoce nebo zeleniny. Velmi chutné jsou také chipsy ze slupek hrušek nebo meruněk. Zeleninové chipsy si můžete připravit na slaný způsob – stačí, když cukr vyměníte za grilovací koření a přidáte trošku oleje. Skvělou zeleninou pro výrobu zdravých chipsů je červená řepa, mrkev, celer nebo slupky brambor.

Plánujete se pustit do přípravy domácích chipsů? Podívejte se na aktuální slevové akce na ovoce a zeleninu.