Rozvoz jídla bezobalově: Společnosti přecházejí na vratné obaly

Muž drží dvě REkrabičky, jedna je otevřená a je v ní rýže, brokolice a omáčka REkrabička

Rozvoz jídla přinesl do našich životů více pohody a komfortu, ale bohužel také více jednorázových plastových obalů. Většina krabiček, které restaurace na balení jídla s sebou používají, se totiž nedá kvalitně vytřídit, a končí proto ve směsném odpadu. Vyřešit se to rozhodl brněnský startup REkrabička, který nyní spojil síly s kurýrní službou Wolt. Společně rozjeli projekt vratných obalů, který šetří přírodu i peněženky.

Přečtěte si také

Tržby 2023: Jak si vedly známé značky v loňském roce?

Jídlo až do domu v REkrabičce

Objednání jídla do domu s sebou většinou nese i množství jednorázových obalů. To je nejen nákladné, protože obaly jsou zpoplatněné, ale též neekologické. Jen v Česku se kvůli tomuto trendu ročně vyhodí až 20 tisíc tun jednorázového plastového nádobí.

Změnit se to rozhodl český startup REkrabička, který restauracím a dalším gastropodnikům zajišťuje znovupoužitelné vratné obaly. Systém funguje na cirkulárním principu – restaurace dostane od startupu zásobu krabiček, které poskytne zákazníkům na jídlo domů za vratnou zálohu 80 Kč. Ti poté krabičky vrátí do restaurace a zálohu dostanou zpět. Krabičky se přitom dají použít až 400krát.

Čtyři kolegové v kanceláři si berou saláty zabalené v jednorázových krabičkách Canva

Začalo to v kanceláři

Zakladatel konceptu Ondřej Širočka pracoval původně v IT. V kanceláři se běžně setkával s objednáváním obědů a množství jednorázových obalů jej trápilo. „V práci si kolegové hodně objednávali krabičkové diety a každý den jim chodilo pět jídel zvlášť zabalených v plastu, který skončil v koších. Napadla mě možnost nějakých vratných obalů a začal jsem se o tom bavit s firmami, které krabičkové diety nabízejí,“ uvedl v rozhovoru pro Forbes začátkem loňského roku.

Kvůli složitosti dodávky obalů neměly firmy původně velký zájem, díky své vytrvalosti však Širočka během chvíle přesvědčil desítky restaurací, které jeho návrh přijaly s nadšením.

Vratné obaly jsou nyní i na Woltu

Právě s konceptem REkrabiček se nyní spojila i kurýrní služba pro rozvoz jídla Wolt. Firmy navázaly spolupráci začátkem letošního roku a ihned také zahájily testování projektu v 15 podnicích v Praze, Brně a Českých Budějovicích. Během zkušebního provozu rozvezl Wolt ve vratných krabičkách na 800 jídel.

Jídlo v REkrabičce je nyní možné objednat z více než 40 restaurací nejen v Praze, Brně a Českých Budějovicích, ale též v Ostravě a Liberci. Jde například o podniky Na břehu Rhôny, Bistro Kampa, či Forky’s v Praze, Domovina v Brně, bistRAWveg v Liberci či Klika Kitchen & Coffee v Českých Budějovicích.

Člověk si vybaluje REkrabičku z tašky Wolt Wolt

Krabičku musíte vrátit sami

Princip projektu je více než jednoduchý. Zákazník při objednávce zvolí možnost zabalit jídlo do REkrabičky a zaplatí vratnou zálohu 80 Kč. Po vymytí je třeba donést REkrabičku do některé z partnerských restaurací, kde ji přijmou, důkladně vymyjí a použijí při příští objednávce.

Partnerských restaurací a dalších zařízení je po celé republice momentálně 639, což je poměrně vysoké číslo. Přesto by zákazníkům usnadnilo situaci, kdyby použité krabičky odváželi přímo kurýři. Tato možnost však prozatím není k dispozici.

Číšník v restauraci přijímá od zákazníka prázdné REkrabičky REkrabička

Méně plastů a lepší chuť

Kromě toho, že je používání REkrabiček ekologické, je také přínosné pro kvalitu objednaného jídla. Na rozdíl od jednorázových obalů dovedou ty vratné udržet jídlo déle teplé a díky dokonalejšímu těsnění též déle čerstvé. REkrabičky je navíc možné vložit do mikrovlnky a mýt v myčce, takže je jejich použití opravdu pohodlné.