Vláda rozhodla o snížení daně na naftu a benzin. O kolik se sníží cena za litr?

Vláda rozhodla o snížení daně na naftu a benzin. O kolik se sníží cena za litr? Canva

Premiér Petr Fiala dnes na tiskové konferenci oznámil, že vláda rozhodla o snížení spotřební daně na litr benzínu a nafty o 1,5 koruny. Důvodem má být pomoc řidičům a zejména dopravcům.

Přečtěte si také

Aukro mění logo a rozděluje se na dva světy: Sběratelskou a bazarovou část

„Vláda se shodla na snížení spotřební daně na naftu a benzín o 1,5 koruny na litr. Je to opatření, které jednoznačně pomůže všem občanům, kteří používají automobil, a také všem dopravcům,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ve středu večer premiér Petr Fiala.

Kolik se odvádí daň z pohonných hmot?

  • Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny
  • a u nafty je to aktuálně 9,95 korun.

Dle slov premiéra by to už brzy mělo být právě o 1,5 koruny méně. Snížení spotřební daně bude podle ministra financí Zbyňka Stanjury platné od 1. června do 30. září. Úkolem vlády teď je najít takovou legislativní cestu, aby mohl Parlament schválit novelu zákona o spotřební dani co nejrychleji.

Ke snížení spotřební daně vyzývaly vládu dopravci už delší dobu. Dosavadní opatření byla pro ně nedostatečná. Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu. Litr Naturalu 95 stál v průměru až víc než 47 Kč, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l.

Nikdy nevíte, kdy se může hodit

Nižší daň a konec biosložky

Vláda rozhodla i o zrušení silniční daně pro auta do dvanácti tun a ukončení přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Podle ministra Zbyňka Stanjury dokonce vláda velmi vážně zvažuje stanovení maximálních marží prodejcům pohonných hmot.

  • Biosložka v palivech je povinná od roku 2007, v praxi to znamená, že dodavatelé musejí povinně přimíchávat 4,1 % biosložky do benzínu a 6 % do nafty.
  • Částečné zrušení silniční daně sníží její výnos o zhruba 4,2 miliardy korun ročně. Loni stát získal na silniční dani 5,43 miliardy korun, předloni to bylo 5,96 miliardy korun.

Spolu s dnešním rozhodnutím vlády snížit spotřební daň u benzinu a nafty o 1,50 koruny na litr by kombinace všech vládou schválených opatření mohla snížit cenu jednoho litru pohonných hmot o 4 až 4,50 koruny na litr.

V Polsku byla vláda štědřejší

Od února se u našich severních sousedů snížila na šest měsíců daň u pohonných hmot z 23 na 9 % a dále pak DPH úplně zrušila u řady základních potravin, jako jsou například mléčné výrobky, zelenina nebo ovoce, a způsobilo tím nákupní boom.