ČOI nařídila stáhnout z trhu nebezpečné respirátory. Nesplňují požadavky na průnik částic

Ruka drží respirátor FFP2 Canva

Česká obchodní inspekce odhalila na trhu respirátory, které nesplňují požadavky kladené na ochranné pomůcky dýchacích cest typu FFP2. Respirátory značek TEX-TECH a SAN BANG mají větší celkový průnik a průnik filtračním materiálem a nejsou tak vhodnou ochranou dýchacích cest proti covidu-19 a dalším virům. ČOI nařídila stáhnout tento výrobek z trhu a výsledky šetření oznámila Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Přečtěte si také

Nové oblečení i ložní prádlo je důležité po zakoupení vyprat. Vyhnete se nepříjemným zdravotním problémům

ČOI objevila nevyhovující respirátor

Česká obchodní inspekce objevila na trhu ochranu dýchacích cest, respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS.

Jde o bílou filtrační polomasku z dílny společnosti TEX-TECH s.r.o. skládající se z 5 vrstev netkané textilie. Jedná se o zdravotnický materiál dle směrnice 93/42/EHS a osobní ochranný prostředek podle nařízení 2016/425 s označením CE.

Nevyhovující respirátor značky TEX-TECH ČOI

Respirátor neprošel na průnik částic

Výrobek firmy TEX-TECH s.r.o., model 01102020/T, výrobní série 10072020, podrobila ČOI laboratorním zkouškám na celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor. Respirátor neprošel zkouškou chloridem sodným a parafínovým olejem. Vzhledem k tomu, že filtrační polomaska má větší celkový průnik a průnik filtračním materiálem, nemůže uživatele účinně chránit před pevnými částicemi a kapalnými aerosoly. Výrobek také nesplňuje požadavky označení CE a požadavky na návod pro spotřebitele. ČOI proto uložila výrobci zákaz dodávat tento respirátor na trh a zároveň nařídila stáhnout jej z trhu.

Respirátor FFP2, který neprošel kontrolou ČOI ČOI
Vyzrajte na špínu i bakterie

Nevyhovuje ani další značka

Respirátor značky TEX-TECH s.r.o. přitom není jediná nevyhovující ochrana dýchacích cest, kterou ČOI objevila. V době kontroly byl na internetu nabízen pod názvem OOP KN95 Respirátor FFP2/KN95 též respirátor výrobce SANBANG®. Ani tento výrobek nesplňoval požadavky na celkový průnik materiálu a nebyl tak v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích.

I tomuto výrobci proto ČOI uložila zákaz prodeje tohoto výrobku a jeho stažení z trhu. Informace o obou nevyhovujících výrobcích byly nahlášeny kontaktnímu místu MPO a zveřejněny v systému Safety Gate, který varuje spotřebitele před nevhodnými nepotravinářskými výrobky.