Značení potravin v obchodech: Co znamená BIO, Regionální potravina nebo ZTS?

Žena nakupuje zeleninu v supermarketu Canva

Potraviny a výrobky, která splňují určitá kritéria, ať už kvalit či původu, mohou „nosit“ nejrůznější značky. V regálech obchodů jsou tak často k vidění označení BIO, Klasa, Regionální potravina, Zaručená tradiční specialita a mnohé další. Často tak nebývá úplně jednoduché se ve všem orientovat. Přinášíme vám proto přehled a vysvětlení těch nejdůležitějších označení.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Sledujete grafické značky na obalech?

Některé značky informují o zemi původu výrobku, jiné značí to, že produkt pochází z ekologického zemědělství, další zase upozorňují na garanci kvality. Díky některým také může zákazník poznat, že se jedná o potravinu, která je vhodná pro určitou skupinu lidí, například pro celiaky, ty s intolerancí či alergií na laktózu.

Certifikace jsou i dobrým ukazatelem, co od kterého výrobku očekávat. „Je nutné myslet na to, že ne všechny značky jsou zárukou kvality dané potraviny a také neznačí to, že je potravina „zdravá“, jak si mnozí dle mých zkušeností myslí. Například při koupi regionální značky, která odkazuje na původ výrobku, je dobré se podívat i na složení a nutriční hodnoty,“ říká pro Kupi.cz nutriční specialistka Anna Hořejší.

Co ale označení původu garantuje, je to, že koupí takového výrobku podpoříte danou ekonomiku a místního výrobce, což je také dobré vědět. Na nutričně kvalitnější potraviny odkazují například loga nestátních iniciativ a organizací jako třeba Fér potravina nebo Vím, co jím.

Značka kvality KLASA – malé, modré a červené písmenko „A“ klasa.cz

Národní značky kvality:

Klasa

Značku uděluje od roku 2003 Ministerstvo zemědělství. Potravinářský či zemědělský výrobek, který vykazuje mimořádné kvality, díky nimž je oproti těm konkurenčním jedinečný a má nějakou přidanou hodnotu, ji získá na 3 roky. Aktuálně můžete značku s malým písmenem „a“ najít na zhruba tisíci českých a moravských výrobcích.

Výrobky „Klasa“ jsou zárukou kvality

A jaká je ta přidaná hodnota? „U masných výrobků je to například vyšší podíl masa oproti konkurenci. Pečivo musí být čerstvé, nikoli ze zmraženého polotovaru, ovoce zase jen té nejvyšší jakosti,“ vysvětluje Hořejší.

Logo značky Regionální potravina – zelená medaile zobrazující zelený horizont a modré nebe s nápise Regionální potravina regionalnipotravina.cz

Regionální potravina

Tuto značku získá nejlepší potravinářský či zemědělský výrobek, který zvítězí mezi konkurencí v krajské soutěži. Uděluje ji opět Ministerstvo zemědělství, tentokrát na 4 roky. Hlavními kritérii pro udělení zelenomodrého loga jsou kvalita, místní suroviny, tradiční receptura a výborná chuť. Výrobky, které se pyšní tímto označením, garantují spotřebiteli jedinečnost v porovnání se stejnými výrobky od konkurence. Aktuálně má tuto značku více než 400 produktů.

Logo Česká potravina zobrazuje českou vlajku a pod ní nápis Česká potravina eAgri.cz

Česká potravina

Oproti předchozím dvěma značkám si nápisem „Česká potravina“, případně i českou vlajkou mohou potravináři dobrovolně označit své výrobky, pokud splní dvě základní podmínky. Těmi jsou místo výroby v České republice a stanovený podíl českých surovin. „Tato značka tak neukazuje primárně na kvalitu či nutriční vyváženost, ale nabádá k podpoře lokálních výrobků,“ říká nutriční specialistka. Garanci nad touto značkou má Potravinářská komora ČR.

Lokální suroviny, těm se jen tak něco nevyrovná

Evropské značky

Zaručená tradiční specialita (ZTS)

Tuto modrožlutou „medaili“ získávají zemědělské produkty nebo potraviny s tradicí minimálně 30 let, jejichž zvláštní povaha je uznávána EU.

Chráněné označení původu (OZP)

Jde o zemědělské produkty a potraviny, které pochází z určitého regionu či místa. Stěžejní je to, že jakost nebo vlastnosti výrobků jsou dány právě zvláštním zeměpisným prostředím.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Tato značka je obdobná jako Chráněné označení původu, jen s tím rozdílem, že pro její udělení stačí, aby pouze některá fáze výroby (výroba samotná, zpracováni nebo příprava) potraviny nebo zemědělského výrobku proběhla ve vymezeném území.

Evropská značka BIO kvality – z bílých hvězdiček vytvořený lístek na zeleném podkladu eAgri.cz

BIO

Biopotraviny upravuje národní (zelenobílá značka „biozebra“) i evropská legislativa (zeleno bílá značka „eurolistu“). Toto označení mohou nosit jen potraviny pocházející z ekologického zemědělství, které splňují dané požadavky. Jak se uvádí na webu eAgri: „Biopotraviny musí být vyráběny pouze z co možná nejkvalitnějších surovin, bez nepřírodních konzervantů, barviv či dochucovadel. Potraviny musí být pečlivě zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů – tedy v zásadě tradičním způsobem.“