Jak se vyznat v jogurtech a poznat ten kvalitní

Malinový jogurt s malinami RomarioIen / Shutterstock.com

Jogurty patří k základním potravinám, na kterých si spousta z nás pochutnává pravidelně. Na trhu je k dostání nepřeberné množství druhů, ať už ochucených nebo neochucených. Vybrat si mezi nimi proto může být proto docela obtížné. Kromě chuti byste měli brát v úvahu i složení, především pak množství tuku nebo cukru.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Zlepšují trávení, dodávají bílkoviny

Asi všichni víme, že jogurty jsou kysané mléčné výrobky, které našemu tělu dodávají potřebný vápník i neméně důležité bílkoviny. Navíc jsou výborným zdrojem probiotik, tedy bakterií, které působí pozitivně na střevní mikroflóru.

Jogurty jsou typickou součástí českých snídaní, případně svačinek a mnozí z nás na ně nedají dopustit. Aby byly skutečně zdraví prospěšné, je ovšem potřeba sáhnout po kvalitě. Z jakých typů můžete vybírat?

Bílý jogurt se k snídani skvěle hodí

Bílé jogurty

Pokud si zakládáte na zdravé stravě, je nejlepší dát při výběru jogurtů přednost těm neochuceným. Neobsahují totiž žádný cukr, standardně se od sebe nicméně liší množstvím tuku.

Existují odtučněné varianty, po kterých nejčastěji sahají lidé při nejrůznějších redukčních dietách. Jestliže si hlídáte štíhlou linii a odtučněné jogurty vám moc nechutnají, nezoufejte. Můžete si totiž s klidným svědomím dát i ty klasické, s obsahem tuku mezi 2,5 a 3,5 %.

Tučnější verzí jsou pak takzvané jogurty smetanové (mívají nejméně 10 % tuku). Pro někoho jsou možná chutnější, ale pozor – čím více tuku, tím méně bílkovin a vápníku. Konzumací těchto jogurtů se tedy malinko ochuzujete o tělu prospěšné látky.

Tip: Bílý jogurt Klasik Olma za výhodnou cenu 7,90 Kč teď seženete například v Tescu či Globusu, sportovci a lidé v dietě zase jistě ocení bílou Activii, balení po čtyřech kusech za 44,90 Kč taktéž v Globusu.

Různé ochucené jogurty AtlasStudio / Shutterstock.com

Ochucené jogurty

S kvalitou ochucených jogurtů je to trochu složitější. Jejich hlavním prohřeškem je často velké množství cukru, a naopak minimum ovoce. Pozor i na slovo „příchuť“ v popisu výrobku – jogurt „s jahodovou příchutí“ totiž nemusí obsahovat ovoce vůbec. Dost možná v něm však najdete nejrůznější dochucovadla a barviva, která našemu tělu zrovna nesvědčí. Proto raději hledejte jogurt, který je přímo označený jako „jahoda“ nebo „jahodový“.

Dalším problémem jsou nejrůznější posypy, lentilky nebo lupínky, kterými si můžete jogurt „obohatit“. Ty samozřejmě lákají především děti, obvykle jsou pro ně ale vyloženě nevhodné, protože se jedná o další dávku cukru a přidaných barviv.

Při výběru ochuceného jogurtu se snažte zaměřit na co nejjednodušší složení. Tady opravdu platí, že méně je více. Případně si můžete koupit zdravější bílý jogurt a dochutit si jej čerstvým ovocem nebo třeba oříšky dle vlastního výběru.

Řecký jogurt s medem a kousky ořechů Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Řecké jogurty

Řecké jogurty jsou specifické tím, že se vyrábějí z dvojnásobného množství mléka, z něhož se po dokvašení odebere část syrovátky. Proto jsou typicky hustší a obsahují výrazně více bílkovin. Liší se opět v množství tuku – máme tedy k dispozici celou škálu od těch odtučněných až po smetanové.

Vedle řeckých jogurtů existují také takzvané „jogurty řeckého typu“, což není totéž. Tyto jogurty totiž mohou navíc obsahovat ještě mléčnou nebo sušenou bílkovinu. Znamená to, že jejich výroba byla o něco levnější a měly by být i trochu méně kvalitní. Laik to na chuti většinou nepozná, jejich konzistence však může být malinko řidší.

Také tak milujete řecké jogurty?

Islandské skyry

Dalším poddruhem jogurtů je dnes velmi oblíbený islandský skyr. Na rozdíl od ostatních druhů se při jeho výrobě používá syřidlo (správněji by tedy měl být řazený mezi sýry). Podobá se řeckému jogurtu – je hustý a plný bílkovin. Svou konzistencí trochu připomíná tvaroh. Přirozeně obsahuje jen málo tuku, a proto se doporučuje jako součást zdravé výživy.

U skyru i řeckého jogurtu je opět potřeba dávat pozor na ochucené varianty. Ty mohou zavánět příliš velkým množství cukru nebo umělými sladidly. Možná vám budou chutnat lépe, ale už nejsou tak zdravé. Vždycky je proto lepší zvolit neochucenou variantu a případně si do ní přidat trochu medu, džemu nebo ovoce.

Tip: Jogurty skyr za výhodnou cenu často najdete například v nabídkách řetězce Kaufland, Billa či Tesco. Podívejte se, kde je právě teď seženete nejvýhodněji.