Růžičková, hlávková a kadeřavá kapusta: Která je nejzdravější a která je nejlepší při hubnutí?

Tři druhy kapusty George Dolgikh / Shutterstock.com

Když se řekne kapusta, která se vám vybaví jako první? Růžičková, hlávková, nebo kadeřavá? A víte vůbec, jaký je mezi nimi (kromě vzhledu) rozdíl? Jedna má více vitamínů než ostatní dvě, druhá vám zase rychleji pomůže k lepší postavě a třetí nabízí nejuniverzálnější použití v kuchyni. Ať už dáte přednost kterékoli, rozhodně by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Přečtěte si, proč se nevyplatí tuto tolik zatracovanou zeleninu podceňovat i jak ji správně připravovat, aby dobře chutnala.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

8 zdravých důvodů, proč na kapustu nezanevřít

Školní jídelna, rozbředlá hmota a typický zápach. To jsou jedny z nejčastějších asociací, které v lidech tato košťálová zelenina vyvolává. Přitom si svou pověst nezaslouží. Když člověk ví, jak na ni, dokáže překvapit svou lahodnou chutí a navíc odměnit opravdu velkým výčtem zdravotních benefitů.

  1. Je bohatým zdrojem vitamínů C, A (beta karotenu), E a K.
  2. Obsahuje také vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové, která je mimo jiné nenahraditelná ve stravě těhotných a kojících žen (samozřejmě kvůli nadýmání v rozumné míře a se správnou úpravou).
  3. Z minerálů v ní najdeme hodně železa, vápníku, draslíku, fosforu, selenu, sodíku a také síry, která může za její charakteristickou vůni.
  4. Snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence rakoviny trávicího traktu.
  5. Díky vláknině je prospěšná pro zažívání i trávení. Navíc pročišťuje játra.
  6. Příznivě působí i na psychiku a pomáhá odbourávat stres.
  7. Posiluje imunitu i celkovou obranyschopnost organismu.
  8. Obklady z listů jsou výborné na ekzémy a jiné kožní potíže.
Růžičkové kapusty v hrnci Ruslan Mitin / Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi kapustou růžičkovou, kadeřavou a hlávkovou?

Ačkoliv se výše uvedenými přínosy pro naše zdraví mohou pyšnit všechny kapusty, jednotlivé druhy se od sebe v něčem přece jen liší.

Růžičková kapusta – ideální pro hubnutí

Patří mezi nejoblíbenější, a to především díky svému tvaru. Kuličky připomínající miniatury salátových hlaviček jsou bohaté na vitamín A a draslík, kterého obsahují dokonce jednou tolik co kapusta hlávková. Růžičková kapusta má také nejvíce vlákniny a bílkovin. Díky těmto prospěšným látkám a své schopnosti odvodňovat organismus je proto nejvhodnější při hubnutí.

Na druhou stranu má nejvyšší obsah sirných látek, a proto se doporučuje konzumovat ji v menších porcích. Skvěle se hodí do salátů a polévek, růžičky se ale s oblibou připravují samotné jako příloha – zapečené, na másle nebo zabalené ve slanině.

Kadeřavá kapusta neboli kadeřávek – nejvíce vitamínu C i K

Na výsluní ho v poslední době přinesli výživoví poradci i celebrity. Najdeme v něm nejvíce vitamínu C, dále plno vitamínu A, kyseliny listové, luteinu i folátů. Ze všech listových zelenin má nejvyšší obsah vitamínu K. Navíc je skvělým zdrojem hořčíku, železa a vápníku v dobře vstřebatelné formě, s jehož zastoupením nad růžičkovou i hlávkovou kapustou vyhrává.

Jeho další výhodou je, že má jemnější chuť bez sirného zápachu, a je proto vhodný i pro ty, kterým růžičková kapusta přijde příliš výrazná. Stačí ho pouze krátce spařit a poté přidat do polévek a salátů, použít k balení závitků nebo smažit. Výborný je také do zeleného smoothie.

Ženské ruce dávají listy kadeřávku do misky Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Hlávková kapusta – všestranné využití v kuchyni

Oproti předchozím dvěma má sice obsah vitamínů a minerálů o něco nižší (stále ovšem vysoký), na druhou stranu je velmi oblíbená v kuchyni. Dá se připravovat na opravdu velké množství způsobů, ze kterých si vyberou i kuchaři začátečníci. Výborná je do karbanátků, zapečená, podávaná jako příloha či použitá k balení závitků. Můžete ji také smažit, dusit a přidávat do nejrůznějších teplých i studených jídel (po krátkém spaření).

Navíc neobsahuje také tolik sirných látek jako kapusta růžičková a není vůbec náročná pro domácí pěstování na zahradě.

Nebaví vás jíst samotnou zeleninu? Zkuste ji se slaninou

Jak kapustu vybírat a skladovat?

Při nákupu kapusty věnujte pozornost především pevnosti hlávky. Listy by neměly být zvadlé a nažloutlé či nahnědlé. Malé růžičky se nejčastěji prodávají mražené, protože rychle vadnou. Na trzích nebo ve farmářských prodejnách se zeleninou ovšem můžete narazit na růžičkovou kapustu prodávanou i s košťálem, který zaručuje její delší čerstvost.

Doma vám kapusta vydrží v lednici jen pár dnů, proto je nejlepší ji co nejdříve zkonzumovat. Její vadnutí zpomalíte uchováváním ve vlhkém prostředí (např. v pootevřeném mikrotenovém sáčku nebo s přiloženou vlhkou utěrkou).

Salát s quinoou, kadeřávkem, brusinkami a mandlemi Elena Veselova / Shutterstock.com

Nákupní tipy

Jestli se do pojídání čerstvé kapusty příliš nehrnete, v obchodech koupíte i kapustu sušenou – buďto pomletou na prášek, nebo ve formě drcených listů. Využívat ji můžete k jemnému dochucení polévek, omáček, zeleninových jídel, pomazánek či nádivek. Semínka kapusty (kadeřávku) se dají koupit také ke klíčení, tedy pro pěstování microgreens.

A pokud chcete tento zelený zázrak užívat pro jeho zdraví prospěšné účinky, v lékárnách a specializovaných prodejnách seženete doplňky stravy, například extrakty z kapusty ve formě kapslí nebo přírodní šťávy z listů.

Správnou přípravou eliminujete typický zápach i nadýmání

Všechny druhy kapusty by měly před konzumací projít tepelnou úpravou. Pokud chcete co nejvíce zachovat jejich přirozenou chuť, stačí jim krátké spaření ve vroucí vodě a následné zchlazení (tedy blanšírování). Nezapomeňte také, že čím déle budete kapustu vařit, tím více zapáchajících sirných látek se z ní uvolní.

Možné problémy s nadýmáním potom zmírníte, když ke kapustě přidáte vhodné bylinky a koření, například kmín, fenykl, anýz, saturejku či koriandr.