Jak si doma vypěstovat microgreens a proč jsou tak superzdravé?

Zeleninové výhonky na kuchyňské lince, v plastové misce a v dřevěné misce Maslova Valentina / Shutterstock.com

Microgreens jsou poslední roky hitem mezi milovníky zdravé výživy – a nejen mezi nimi. Jsou bohatým zdrojem živin a množství prospěšných látek je až pětkrát vyšší než u jejich vzrostlé verze. Výhodou tedy nejsou jen jejich zdraví prospěšné vlastnosti, ale také možnost pěstovat je doma, nehledě na roční období. Co to tedy ty microgreens jsou a jak se můžeme doma těšit z jejich úrody?

Přečtěte si také

Užijte si jaro s kedlubnem, tato zelenina vás v mnoha ohledech překvapí
Užijte si jaro s kedlubnem, tato zelenina vás v mnoha ohledech překvapí

Mikrozelenina

Microgreens jsou mladé výhonky zeleniny, které jsou sklizené těsně po propuknutí prvních lístků. Pěstují se většinou ze semínek listové, košťálové nebo kořenové zeleniny (hořčice, brokolice, hrách, pak choi, ředkvičky, apod.).

Jejich chuť je daleko výraznější než u ostatní zeleniny a obsah vitamínů a minerálů ji zdaleka převyšuje. Proto jsou microgreens skvělou volbou především v zimě, kdy je zeleniny nedostatek nebo je její kvalita nedostatečná.

Devět druhů microgreens v plastových mističkách, ruce jednu z nich zvedají Varavin88 / Shutterstock.com

Microgreens aneb vitamínová bomba

Mladé výhonky jsou bohaté především na vitamín C a antioxidanty jako tokoferol (vitamín E) a vitamíny A a K. Pro jejich správné vstřebávání je ideální microgreens servírovat s potravinou, která obsahuje tuk (chléb s máslem, sýr, vejce).

Z minerálů jsou bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Podporují správnou funkci očí, bojují proti stárnutí buněk a proti volným radikálům. Jejich konzumace posiluje imunitní systém a přispívá ke zdravé pokožce, vlasům a nehtům. To je dost na tak malou rostlinku, nemyslíte?

Jak si je vypěstovat doma?

Není to nic složitého a pěstování zvládne každý. Pořiďte si kvalitní osivo, substrát nebo klíčicí tkaninu (např. jutové podložky) a misky. Důležitým aspektem pro pěstování je denní světlo, misky tedy nejlépe postavte na parapet, kde je světla dostatek.

Rostlinky nevyžadují žádné hnojivo, ale potřebují vlhkost. Tkaninu dobře navlhčete, substrát pokropte a semínka přikryjte. Stačí je dvakrát denně orosit rozprašovačem a nechat je svému osudu. Požadovaného vzrůstu dosáhnou přibližně za týden, a když budou mít výšku zhruba 5 cm, tak sklízení může začít.

Člověk rosí výhonky rozprašovačem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Sklizeň a co pak?

Sklizené výhonky uchovávejte v lednici v suchu a před vložením do ní je neomývejte. Vydrží vám tam i 14 dní. Nejlepší je ovšem jíst výhonky čerstvě sklizené, ostříhané zhruba 1 cm nad kořínky. Dobrou chuť!