Jak zpracovat fenykl v kuchyni? Jemnou anýzovou chuť si v jídlech zamilujete

Dva čerstvé fenykly Canva

Voní po lékořici, chutná výjimečně. Ne každý jej však využívá, což je velká škoda. Že by byl ten pravý čas se blíže seznámit? Voňavý fenykl má blahodárné účinky pro tělo a ozvláštní vaši kuchyni. Co vše se dá připravit z této zajímavé zeleniny a jak si fenykl vypěstovat na zahrádce?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Fenykl patří mezi zeleninu, která je využívána už po tisíciletí. Vždyť první zmínky pochází z Mezopotámie. Zvláštní rostlina se do Evropy dostala až s Římany a původně byla symbolem úspěchu.

A úspěch můžete zažít i při pěstování nebo v kuchyni – stačí vyzkoušet, co dokáže fenykl. A co s ním dokážete vykouzlit vy sami!

Fenykl, hvězda salátů i příloh

Fenykl se sklízí, jakmile vykvete. Sbírá se celý, dokonce i semena, ze kterých si můžete připravit čaj proti nadýmání. Čerstvý fenykl je skvělý do salátů, jeho chuť však ladí také s rybím a drůbežím masem. Zmíněná semínka je možné usušit. V takovém případě jsou vhodná jako přísada při pečení domácího pečiva či koláčů a jako ozdoba při přípravě chutných salátů. Bulva se však nejí jen čerstvá – stejně skvěle chutná zpracovaná tepelně.

Tip: Nakrájený fenykl můžete použít místo pečiva jako předkrm. Namáčejte jej do kvalitního olivového oleje, abyste nastartovali chuťové buňky. A vaše menu si vychutnáte naplno!

Muž krájí fenykl do misky, vedle leží dva fenykly Canva

Proč si fenykl zaslouží vaši pozornost?

Věděli jste, že když si dáte k obědu fenykl, získáte denní dávku vitaminu C, 50% dávku draslíku a vitaminu B, slušnou dávku vlákniny, a dokonce i kyseliny listové? Kromě dobré výživové hodnoty je fenykl považován za léčivou rostlinu. Má protizánětlivé vlastnosti. Chutný vařený fenykl pomáhá snížit krevní tlak.

A že vás trápí jarní kašel? Zkuste náš recept na sirup z fenyklu: Nakrájenou rostlinu včetně bulvy nakrájejte na drobné kousky. Do zavařovací sklenice přidejte fenykl a tři lžíce cukru. Uzavřenou sklenici schovejte do tmy a tepla, aby zelenina pustila šťávu. Hotový sirup za dva dny přelijte do skleničky a uchovávejte ho v lednici. Užívejte jej několikrát denně.

Jak pěstovat fenykl?

Chcete-li pěstovat fenykl florentinský (řapíkatý), je potřeba se vybavit propustnou lehkou půdou. Najděte fenyklu umístění na slunci. Jak s pěstováním začít? Můžete zasít semínka – právě jaro je ideální čas. Výsev provádějte do hloubky 2 cm přímo v záhonu do řádků ve vzdálenosti asi 30 cm. Na co si dát při pěstování pozor? Fenykl nemá rád přímé hnojení, zato miluje dostatek vláhy. Pokud se zadaří, v září se můžete těšit na první sklizeň.

Tip: Kde koupit čerstvý fenykl? Běžně jej zakoupíte v supermarketech v oddělení ovoce a zeleniny. Akční ceny můžete ověřit ještě před cestou na nákup na Kupi.cz. Stačí zadat klíčové slovo a vyhledávač vám ukáže, kde najdete zboží v akci.

Těstoviny s fenyklem a ricottou Canva

Těstoviny s fenyklem a ricottou

Dali byste si delikátní těstoviny? Objevte chuť a sílu fenyklu. Náš chutný recept obsahuje také ricottu a parmezán. Potřebujete:

  • 400 g fenyklu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • citronovou kůru
  • 400 g těstovin
  • olivový olej
  • 200 g ricotty
  • 50 g parmezánu
  • sůl a pepř
Pohlídejte si těstoviny v akci

Fenykl důkladně očistěte a nakrájejte nadrobno. Nať nevyhazujte, nechte si část zeleně na ozdobu. Těstoviny uvařte doměkka a mezitím nakrájejte česnek a chilli papričku na drobné plátky. Na olivovém oleji zprudka orestujte fenykl, dokud nezměkne. Zeleninu okořeňte a přidejte citronovou kůru. Uvařené těstoviny slijte, malé množství vody si nechte.

V pánvi smíchejte těstoviny s fenyklem, přidejte ricottu a malé množství vody z vařených těstovin. Promíchejte, aby se propojily chutě. Nakonec těstoviny podávejte posypané parmezánem a ozdobené fenyklovou natí. Přejeme vám dobrou chuť!