Jak správně a jednoduše vyměnit prasklou žárovku?

Výměna žárovky v lustru Canva

Zajisté to znáte, zmáčknete vypínač, spatříte záblesk a je tma. Žárovky praskají neustále, mají svou životnost a když skončí, je potřeba je vyměnit. Některé na svůj konec upozorní problikáváním nebo nižším výkonem, jindy vám kvůli nim může spadnout i jistič. Ať už vám žárovka z jakéhokoliv důvodu vypoví službu, poradíme vám, jak ji vyměnit a jak vybrat novou.

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Výměna žárovek obecně

Na výměnu žárovky není potřeba elektrikář ani kutil, zvládne to každý. Jednoduše počkejte, dokud žárovka nevychladne. Následně se ujistěte, že je svítidlo vypnuté, poté ji odšroubujte a našroubujte novou.

Závit zašroubujte celý, ale pozor, abyste ho neutáhli moc pevně nebo nepřetáhli a žárovka vám nepraskla v ruce. Jestliže provází prasknutí i výpadek proudu nebo pojistek, neopravujte je před samotnou výměnou, ale až po ní.

Žárovku je vždy potřeba vyměnit za takovou, která má stejnou patici a stejné hodnoty příkonu. Pokud vám praskla celá žárovka nebo vám z ní vypadla skleněná baňka, závit odstraňte tak, že ho vyšroubujete za pomoci kleští. Nezapomeňte na rukavice. V případě LED a úsporných žárovek vyměňujte žárovky vždy v rukavicích, otisky by mohly ovlivnit svítivost a poruchovost.

V případě LED diod a u bodových světel se setkáte s bajonetovou paticí. Výměna probíhá tak, že se na starou žárovku zatlačí a pootočí se proti směru hodinových ručiček. Novou žárovku pochopitelně zatlačíte a pootočíte v opačném směru.

Výměna žárovky v lampičce Canva

Co když ani po výměně nesvítí?

Pokud se vám stane, že je výměna žárovky neúspěšná, přesvědčte se, jestli není shozený jistič nebo jestli není světlo vypnuté. Pokud není, pak může být chyba v nové žárovce. Mnohem pravděpodobnějším scénářem však je, že je problém v samotném svítidle nebo v elektrických rozvodech. Na to už však musíte pozvat elektrikáře.

Výběr správné žárovky

Žárovka často vypoví službu nebo začne zlobit v momentě, kdy se to hodí nejméně – dbejte proto na to, abyste měli v domácnosti vždy několik náhradních žárovek. Pokud se v nich nevyznáte, je vhodné si od té původní ponechat obal, abyste znali její název. Ostudou rozhodně není, když přinesete starou žárovku do obchodu s tím, že chcete novou. Štítek informující o potřebném typu i maximálním příkonu často najdete i přímo na svítidle.

Rozsviťte svoji domácnost

Jaké jsou patice?

  • Bodová světla – Zde se setkáte nejčastěji s paticemi GU10 nebo GU5.3. Vypadají podobně, ale mají jiný rozestup kolíků a GU10 využívá běžné síťové napětí 230 V AC, zatímco GU5.3 zase napětí 12 ~ 24 V AC/DC.
  • Klasické žárovky – Jedná se o žárovky se šroubovacím závitem, používají se 2 druhy. Klasické žárovky se označují E27, případně jsou ještě s menším závitem E14. Varianty s menším závitem jsou častější u menších svítidel, zejména u lampiček. Větší závit se používá tam, kde je potřeba větší výkon.
  • Další – Patic je samozřejmě více. Můžete se setkat třeba s paticemi G4, které jsou používané v LED bodových osvětleních. Patice G5 jsou převážně pro zářivky T5, G13 zase pro zářivky T8. U zářivek dejte pozor, abyste neumístili LED zářivku namísto běžné. Vždy se poraďte s prodejcem a vyberte pouze zářivku, která je pro svítidlo určená.
Různé druhy žárovek v obchodě Canva

Jaké jsou druhy žárovek?

  • Wolframové žárovky – Když se bavíme o žárovkách většině lidí vyvstane na mysli běžná žárovka, tedy ta wolframová se šroubovacím závitem. Na trhu se sice prodávají, ale jsou velmi neefektivní, jelikož kolem 90 % energie jde do tepla a pouze zbytek do světla. Jejich životnost také není příliš dlouhá. Jejich prodej a dovoz je v EU zakázaný a v obchodech je nekoupíte jako žárovky, ale jako tepelné zdroje.
  • LED žárovky – Jsou nejlepší volbou z hlediska životnosti i úspory. Při jejich výběru dbejte na to, abyste si vybrali žárovku s dostatečným výkonem a také se správnou barvou, nejčastěji se studeným nebo teplým světlem. Jak již název napovídá, studené světlo působí studeně a hodí se spíše do kuchyně, koupelny či na chodbu. Teplé světlo je vhodnější pro společenské místnosti.
Náhradní žárovky mějte vždy po ruce
  • Úsporné žárovky – Fungují podobně jako lineární zářivky. Elektrický proud vede přes trubici obsahující argon a malé množství rtuťové páry. Samotný elektrický výboj zde vytváří neviditelné UV světlo. Vnitřní povrch zářivek je pokrytý fluorescenčním povlakem, který mění energii výboje na viditelné světlo. Tyto žárovky jsou často zatracované, protože jsou nebezpečné při rozbití a neměly by končit na běžných skládkách.
  • Halogenové žárovky – Na trhu jsou také halogenové žárovky, které mají zhruba o třetinu menší příkon, ale obdobný styl vyzařovaného světla. Mají i dlouhou životnost, ale nevýhodou je, že se mohou zahřát i na více než 200 °C.
  • Zářivky – Tato svítidla se hodí tam, kde nejsou krátké intervaly svícení, ale kde světla svítí delší dobu, například v kancelářích a ve skladech. Mají dlouhou životnost a ušetří kolem 80 % energie oproti běžným zdrojům, na druhou stranu však mnoha lidem nevyhovuje jejich barevné podání a mají delší doba náběhu.