Mobilní aplikace, které vám pomohou vybrat to nejlepší víno

Skleničky a lahve s vínem Canva

Patříte k milovníkům dobrého vína? Pak by vám v mobilu rozhodně neměly chybět aplikace, které vám s jeho výběrem pomohou. Jaké aplikace si ještě dnes stáhnout do svého chytrého telefonu?

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Aplikace Vivio: Jaké víno vybrat?

Jednou z celosvětově nejúspěšnějších aplikací, která pomáhá s výběrem vína, je aplikace Vivio, která je dostupná jak pro telefony s operačním systémem Android, tak i pro iOS.

Co všechno umí? To zjistíte ve chvíli, kdy na etiketu láhve namíříte svůj telefon. Aplikace tak rozpozná víno a poskytne vám informace o tom, do jaké kategorie spadá, z jaké vinařské oblasti pochází a také jak ho hodnotí ostatní uživatelé. Prohlédnutá vína zůstanou uložená ve vašem telefonu a aplikace je porovná s ostatními, které si budete prohlížet. Prostřednictvím aplikace můžete samozřejmě vína také hodnotit a komentovat.

Aplikace Wine-Searcher: Kde víno koupit?

Podobné informace jako aplikace Vivio přináší i aplikace Wine-Searcher, která umí rozpoznávat štítky a nabídne vám informace o odrůdách hroznů, regionech i hodnocení kritiků. Oblíbená vína si můžete uložit a prostřednictvím aplikace můžete také najít obchod s vínem, který je nejblíže místu, kde se právě nacházíte. Aplikace navíc porovnává ceny vína, piv a lihovin.

Dvě ženy si připíjí červeným vínem Canva

Aplikace SWE Wine and Spirits Trivia: Jste znalcem vín?

Další praktickou a zábavnou „vinařskou“ aplikací, která je dostupná pro iOS a Android, je aplikace SWE Wine and Spirits Trivia. Ta ovšem není určena k hodnocení vín, ale k zhodnocení vašich vinařských znalostí. Aplikace je plná kvízů, jež jsou rozděleny do několika tematických okruhů a dělí se také podle úrovně obtížnosti. Kromě vyhodnocení, zda jste odpověděli správně, nebo špatně, vám aplikace poskytne také zajímavé doplňující informace.

Kam zajít pro kvalitní víno v akci?

Aplikace Kupi.cz, která hlídá nejlepší ceny nejen vína v supermarketech

Máte oblíbená vína, ke kterým se pravidelně vracíte? A chtěli byste je pořídit za akční cenu? Pak vám v mobilu nesmí chybět aplikace nákupního rádce Kupi.cz, díky kterému budete mít skvělý přehled o tom, v jakém obchodě jsou zrovna vaše oblíbená vína v akci. Stačí napsat název vína nebo naskenovat čárový kód na lahvi a aplikace vám ukáže, kde mají víno nejlevněji a mnoho dalších užitečných informací.

Lahve s vínem Canva

Základní dělení vín

Asi nejčastěji se setkáte s dělením vín podle barvy, tedy na bílé, růžové a červené víno.

  • Bílé víno se vyrábí z bílých, růžových, červených i modrých hroznů. Základní surovinou na jeho výrobu jsou narušené slupky – rmut. Ten se při výrobě okamžitě lisuje, takže se získává čistý mošt ke kvašení.
  • Červené víno se vyrábí jen z modrých odrůd hroznů, které obsahují červené barvivo. Rmut se nechává několik dnů nakvasit na slupkách, kvašení probíhá déle a při vyšších teplotách než u bílého vína.
  • Růžové víno je možné vyrobit několika způsoby. Nejčastěji se jedná o krátké kvašení rmutu z modrých odrůd hroznů a následně se zpracovává stejně jako bílé víno.
Máte radši bublinky?

Další dělení vín

Vína dále dělíme na perlivá a šumivá vína, a podle stáří je rozdělujeme na mladá, zralá a archivní. Také se můžete setkat s dělením vín podle obsahu cukru, a to na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Na základě kvality vína dělíme na stolní, zemská a jakostní, přičemž ta jakostní se dále dělí na pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb a ledová vína.

Používáte některou z uvedených aplikací? A jste s ní spokojení? Dejte nám vědět do komentářů.