Domácí energetický nápoj i náhrada vajec při obalování řízků: Využijte potenciál chia semínek na maximum!

Chia semena. Chia slovo z chia semen AnjelikaGr / Shutterstock.com

Chia semínka jsou považované za superpotravinu, která má množství omega 3 mastných kyselin, vápníku, draslíku, hořčíku a antioxidantů. Také jsou obrovským zdrojem vlákniny, díky čemuž jsou oblíbené především při přípravě snídaně. Nejčastěji se konzumují společně s jogurtem, mlékem, vločkami nebo jsou součástí nápojů. Existuje však několik dalších možností, které můžete vyzkoušet i vy.

Přečtěte si také

Bez hnojení mít velkou úrodu nebudete! Nemusíte kupovat drahou chemii, půjde to i s přírodními hnojivy, která máte doma

Netradiční náhrada vajíček

Plánujete smažit řízky nebo dělat smažený sýr? Chia semínka můžete využít místo vajec při obalování. Nejdříve je smíchejte s vodou, aby se chia semínka proměnili na gel, které svým skupenstvím bude připomínat rozmíchaná vajíčka. Ideální je poměr 1:10 (semínka:voda).

Zapomeňte na pudink v prášku, připravte si zdravý a chutný chia pudink

Tento recept se zalíbí především milovníkům zdravých jídel. Z chia semínek se dá připravit rychlý a velmi chutný pudink. Nemusí tak kupovat pudink v prášku a zdržovat se jeho vařením. Příprava chia pudinku je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí semínka smíchat s klasickým, sójovým, mandlovým nebo kokosovým mlékem. Pudink můžete přisladit lžičkou medu nebo stévií. Na ozdobení nastrouhejte čokoládu nebo přidejte ovoce.

Detail na ruce žena, která si dává chia semínka do jogurtu s ovocem Syda Productions / shutterstock.com

Připravte si domácí energetický nápoj

Cítíte se unavení a potřebujete něco, co by vás v průběhu dne povzbudilo? Chia semínka můžete využít i na přípravu domácího energetického nápoje, který vás osvěží a zároveň vám dodá potřebnou energii. K přípravě vám bude stačit sklenice vody, dvě lžíce chia semínek a vymačkaná půlka citronu. Na doslazení můžete použít stévii nebo med.

Ochutnejte chia kaši s ovesnými vločkami

Chia semínka jako zdravá alternativa mouky

Většina lidí využívá k zahušťování polévek mouku, kterou je možné nahradit zdravou alternativou – chia semínky. Stačí když je necháte noc před použitím namočené ve vodě. Z chia semínek můžete také snadno vyrobit vlastní mouku. Stačí chia semínka pomlít nebo rozdrtit ve hmoždíři. Výslednou směs můžete použít také jako náhradu hladké mouky například při pečení. Mouka z chia semínek je vhodná také pro celiaky.

Chia semínka mají pozitivní účinek i na pleť a vlasy

Tato superpotravina nemusí najít uplatnění jen při vaření. Připravit si z nich můžete například účinnou pleťovou masku. Stačí když necháte semínka 24 hodin namořené ve vodě, aby se z nich vytvořil gel. Následně gel aplikujte na pokožku a nechejte 20 minut působit. Výsledkem bude revitalizovaná pleť. Pravidelné používání pleťové masky z chia semínek pomůže také proti akné a zmírní zarudnutí kůže.

Do gelu z chia semínek můžete přidat také vymačkanou citronovou šťávu a směs použít na hydrataci vlasů. Stačí, když masku na vlasech necháte působit 10 minut a potom ji opláchnete.

Používáte v kuchyni chia semínka? Dejte nám vědět, jaký recept patří mezi vaše oblíbené. Nezapomeňte se podívat také na akční letáky supermarketů a doplňte zásoby chia semínek se slevou.