Domácí energetický nápoj i náhrada vajec při obalování řízků: Využijte potenciál chia semínek na maximum!

Chia semena. Chia slovo z chia semen AnjelikaGr / Shutterstock.com

Chia semínka jsou považované za superpotravinu, která má množství omega 3 mastných kyselin, vápníku, draslíku, hořčíku a antioxidantů. Také jsou obrovským zdrojem vlákniny, díky čemuž jsou oblíbené především při přípravě snídaně. Nejčastěji se konzumují společně s jogurtem, mlékem, vločkami nebo jsou součástí nápojů. Existuje však několik dalších možností, které můžete vyzkoušet i vy.

Přečtěte si také

Týden na all inclusive do 10 tisíc! Právě teď Egypt nebo Turecko

Netradiční náhrada vajíček

Plánujete smažit řízky nebo dělat smažený sýr? Chia semínka můžete využít místo vajec při obalování. Nejdříve je smíchejte s vodou, aby se chia semínka proměnili na gel, které svým skupenstvím bude připomínat rozmíchaná vajíčka. Ideální je poměr 1:10 (semínka:voda).

Zapomeňte na pudink v prášku, připravte si zdravý a chutný chia pudink

Tento recept se zalíbí především milovníkům zdravých jídel. Z chia semínek se dá připravit rychlý a velmi chutný pudink. Nemusí tak kupovat pudink v prášku a zdržovat se jeho vařením. Příprava chia pudinku je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí semínka smíchat s klasickým, sójovým, mandlovým nebo kokosovým mlékem. Pudink můžete přisladit lžičkou medu nebo stévií. Na ozdobení nastrouhejte čokoládu nebo přidejte ovoce.

Detail na ruce žena, která si dává chia semínka do jogurtu s ovocem Syda Productions / shutterstock.com

Připravte si domácí energetický nápoj

Cítíte se unavení a potřebujete něco, co by vás v průběhu dne povzbudilo? Chia semínka můžete využít i na přípravu domácího energetického nápoje, který vás osvěží a zároveň vám dodá potřebnou energii. K přípravě vám bude stačit sklenice vody, dvě lžíce chia semínek a vymačkaná půlka citronu. Na doslazení můžete použít stévii nebo med.

Ochutnejte chia kaši s ovesnými vločkami

Chia semínka jako zdravá alternativa mouky

Většina lidí využívá k zahušťování polévek mouku, kterou je možné nahradit zdravou alternativou – chia semínky. Stačí když je necháte noc před použitím namočené ve vodě. Z chia semínek můžete také snadno vyrobit vlastní mouku. Stačí chia semínka pomlít nebo rozdrtit ve hmoždíři. Výslednou směs můžete použít také jako náhradu hladké mouky například při pečení. Mouka z chia semínek je vhodná také pro celiaky.

Chia semínka mají pozitivní účinek i na pleť a vlasy

Tato superpotravina nemusí najít uplatnění jen při vaření. Připravit si z nich můžete například účinnou pleťovou masku. Stačí když necháte semínka 24 hodin namořené ve vodě, aby se z nich vytvořil gel. Následně gel aplikujte na pokožku a nechejte 20 minut působit. Výsledkem bude revitalizovaná pleť. Pravidelné používání pleťové masky z chia semínek pomůže také proti akné a zmírní zarudnutí kůže.

Do gelu z chia semínek můžete přidat také vymačkanou citronovou šťávu a směs použít na hydrataci vlasů. Stačí, když masku na vlasech necháte působit 10 minut a potom ji opláchnete.

Používáte v kuchyni chia semínka? Dejte nám vědět, jaký recept patří mezi vaše oblíbené. Nezapomeňte se podívat také na akční letáky supermarketů a doplňte zásoby chia semínek se slevou.