Máte správnou matraci? Poradíme, jak vybrat tu nejlepší přesně pro vás

Spící žena Canva

18. března oslavíme Světový den spánku. Spí se vám dobře? Nebo jste pořád unavení a bez energie? Na vině může být i nekvalitní či nevhodná matrace. Oslavte den spánku nákupem nové, lepší – poradíme vám, jak si vybrat matraci přesně na míru.

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Výběr matrace ovlivňuje řada věcí

Pro zdravý a pohodlný spánek potřebuje každý trochu jinou matraci. Při výběru je vhodné vzít v potaz hned několik charakteristik, a to jak co se typu vašeho těla týče, tak i způsobu, jakým spíte.

Podstatná je vaše výška a váha, ale také typ postavy. Jiná matrace se hodí pro hubenějšího člověka, jiná pro člověka robustnějšího, případně sportovce, který má silnější ramena a ruce, ale užší břicho, boky a spodek těla. Mírami ovšem výběr nekončí, správný výběr ovlivňuje i typ vašeho spánku – je spíše lehký, nebo tvrdý? Spíte v klidu, nebo s sebou házíte? A spí se vám nejlépe na boku, na břiše, nebo na zádech?

V kvalitních obchodech by vám měli být schopni poradit čistě na základě těchto informací, případně vám i nabídnout online průvodce na míru. Takového nabízí například i značka Dormeo, která zajistí tu správnou matraci přesně pro vaše potřeby.

Kromě vás jsou pak důležité i rozměry matrace. Ta by měla přesahovat délku těla alespoň o 20–25 cm, šířka by pak měla být minimálně 90 cm, případně více. Pokud vybíráte matraci pro dva, vybírejte její délku podle vyššího partnera a co se šířky týče, stačit vám může i 80 cm na osobu. Výška matrace se pak odvíjí od jejího typu, ale také od vašeho věku – minimální výška je alespoň 15 cm, avšak čím jste starší, tím by měla být vyšší.

Muž, žena a chlapec leží na matraci v obchodě Canva

Jak tvrdá by měla být?

Tvrdost matrace je klíčovým parametrem, který ledaskomu nedá spát. Doslova. V základu se dělí podle váhy uživatelů – od matrací nejměkčích, vhodných pro osoby do 60 kg, až po ty nejtvrdší pro osoby těžší než 130 kg. Při výběru je podstatný také již zmíněný typ vašeho spánku. Pokud preferujete spánek na zádech, volte matraci tvrdší, váha těla je totiž rozložená po celé posteli a páteř potřebuje stabilní oporu. Naopak jestliže rádi spíte na boku, vyplatí se vám matrace měkčí, která bude chránit vaše ramena, boky a kotníky a také nebude omezovat váš krevní oběh.

Tip: Z nejměkčích matrací vás krásně uspí například řady Air Select či iMemory Silver, pakliže však chcete tvrdší typ, doporučujeme třeba matrace Air Comfort nebo Siena s posílenou střední částí.

Výběr materiálu a provedení nepodceňte

Nejen kvalita spánku, ale i životnost vaší postele a vaše celkové zdraví může být ovlivněno materiálem a provedením matrace. Pružinovým matracím, které vás ve spánku uměly bodnout do zad, už téměř odzvonilo. Dnešní výrobci nabízejí matrace latexové či pěnové, často navíc obohacené o přírodní materiály. I na pružinové matrace nicméně stále narazíte – moderní typy jsou protkané pérky či kryté textilií, aby se z nich pružiny neuvolňovaly.

Nejběžnějším typem jsou matrace pěnové. Jsou univerzální, najdete v nich veškeré stupně tvrdosti a hodí se na všechny typy roštů. Obzvláště populární jsou pak speciální matrace z paměťové pěny, které ocení nejen osoby s bolestmi zad. Paměťová pěna je odolná a mimořádně pružná, zároveň se s ní však snadno manipuluje. Navíc je ideální volbou proti roztočům a bakteriím, což uvítají hlavně alergici. V boji proti alergiím ostatně pomáhají i další příměsi, nejčastěji stříbrná či bambusová vlákna.

Spící žena s klapkou přes oči Canva

A co proti potu a špíně? Nezapomeňte na potah

I na nadměrné pocení jsou dnešní výrobci připraveni. Platí, že byste měli ideálně zvolit matraci pěnovou, a to s již zmíněnými příměsmi – pomohou stříbrná či bambusová vlákna, ale také moderní vlákna Climate či pěna iMemory využívané u matrací Dormeo.

Od věci pak nejsou ani potahy a chrániče na matrace – hodí se mít k dispozici jak bavlněný potah, který chrání proti špíně, akumulaci prachu i nadměrnému pocení, tak vlněný ochranný potah, který reguluje tělesnou teplotu, odvádí vlhkost a příjemně hřeje. Bavlněný můžete mít na léto, vlněný pak na zimu nebo když přijde ochlazení.

Zaručená ochrana před poškozením

Tip z Kupi.cz: V prodejnách Penny mají do středy 16. března chrániče na matrace v akci za 199 Kč.