Jak správně připravit filtrovanou kávu: Je lepší dripper, chemex, nebo french press?

Pytlík s kávovými zrny, chemex, káva v hrnku Canva

Filtrovaná káva se stává stále oblíbenější, a jestli si pro „překápko“ nechcete neustále běhat do své oblíbené kavárny, není nic jednoduššího než si ho připravit doma. A že nebude tak dobré? Pokud dodržíte pár základních pravidel, sáhnete po kvalitní zrnkové kávě a dáte tomu péči, určitě i u vás v kuchyni připravíte skvělý filtr.

Přečtěte si také

Keto low carb jednohubky z vajec: Rychlá a zdravá inspirace

Překapávaná káva jako z kavárny

Na rozdíl od espressa, jehož příprava vyžaduje mnohdy drahý a velký kávovar, je příprava překapávané kávy velmi jednoduchá. Jak z názvu vyplývá, princip spočívá v jemném nalévání horké vody na mletou kávu, která pak přes nejčastěji papírový filtr (může být i látkový, plastový či kovový) protéká do hrnku, karafy nebo konvičky.

Filtrovanou kávu lze připravit za pomoci elektrického překapávače – v kavárnách ji najdete pod označením batch brew. U domácí přípravy ale nejčastěji vyhrává hand brew, tedy filtrovaná káva nachystaná za pomoci dripperu, chemexu, aeropressu nebo french pressu.

Muž nalévá vodu na papírový filtr Canva

Dripper

Drippery neboli překapávače k nám přišly z Asie. V současné době jsou jednou z nejpoužívanějších pomůcek pro přípravu filtrované kávy. Asi nejznámějším „trychtýřem s drážkami“ je japonský Hario V60, který firma uvedla na trh v 60. letech 20. století. K dostání bývá v klasickém keramickém, ale i plastovém, skleněném či kovovém provedení.

Práce s dripperem je velmi jednoduchá. Potřebujete jen papírový filtr, skvělou správně namletou kávu, kuchyňskou nebo baristickou váhu a konvici s horkou vodou o ideální teplotě 94 °C.

Jak na to?

Po vložení filtru do dripperu je nutné ho propláchnout vodou – odplaví se tak papírová chuť a překapávač i konvička nebo hrnek na kávu se zahřejí na provozní teplotu. Vodu vylijeme a do filtru nasypeme hrubě namletou kávu (připomíná krupicový cukr). Na 300 mililitrů kávy potřebujete 24 gramů zrnek.

Mletou kávu nejprve zalijeme 35–50 mililitry vody, aby „vykvetla“, chvilku počkáme a poté pomalu krouživými pohyby zaléváme zbylou horkou vodou. Nemělo by to trvat déle než 3 minuty.

Chemex, zrnka kávy, croissanty Canva

Chemex

Vypadá jako skleněná váza, ale jen na květiny by ho byla škoda. Chemex je designovou ikonou ve světě filtrované kávy a svou premiéru měl v USA v roce 1940, kdy ho představil chemik Peter Schlumbohm.

Filtry na chemex jsou nejen silnější než ty klasické papírové, které se používají například v dripperech, ale také jsou vyrobeny z jiného materiálu, jenž nepropustí žádnou kávovou sedlinu, ale projde jím maximum esenciálních olejů. Proto je výsledná chuť kávy velmi jemná a aromatická.

Připravte si doma kávu jako z kavárny

Jak na to?

Po vložení do chemexu je nutné filtr pořádně propláchnout horkou vodou, jen tak se zbavíte papírové chuti, kvůli které byste si kávu rozhodně nevychutnali. Vodu z chemexu vylijte, do filtru nasypejte hrubě namletou kávu a postupně krouživými pohyby, ideálně za použití konvičky s husím krkem, kávu zalévejte požadovaným množstvím horké vody o teplotě zhruba 94 °C (i zde platí poměr 6 gramů kávy na 100 mililitrů vody). Filtrace by měla trvat asi 3–4 minuty.

Člověk používá french press Canva

French press

French press neboli kafetiér pochází z Francie a je to více než dvě stě let starý a snad nejjednodušší způsob přípravy překapávané kávy. Většinou skleněná konvice s kovovým filtrem a pístem bývá součástí mnoha českých kuchyní. Káva z french pressu má výraznou chuť, a když si dáte pozor na pár detailů při přípravě, okouzlí vás, jak i takto výrazná káva může být jemná a lahodná.

Jak na to?

Na půl litru kávy budete potřebovat 35 gramů hrubě namleté kávy. Dále si připravte french press a horkou vodu. Nejprve je vhodné konvičku propláchnout horkou vodou, aby se sklo „vyhřálo“ na provozní teplotu. Do prázdné konvičky nasypte kávu namletou na velmi hrubo (připomíná krystalový cukr) a zalijte vodou, která má ideálně 90 °C. Vše lehce zamíchejte a počkejte 4 minuty. Rovnoměrně stlačujte píst dolů a kávu hned rozlijte do šálků.

Nikdy nenechávejte ve french pressu kávu „na později“, pokračoval by totiž proces louhování a výsledná káva by byla extrémně hořká.

Pohlídejte si mletou kávu v akci

Aeropress

Aeropress je jedním z nejnovějších způsobů přípravy filtrované kávy. Vznikl v roce 2005 a jeho obliba stále stoupá. Je jednoduchý a lze s ním krásně experimentovat. Velkým plusem je také to, že je plastový, a tudíž lehký. Dá se sbalit do batůžku a vychutnat si díky tomu skvělou kávu i na výletě v přírodě. Káva z něj je výrazná a vyrovnaná.

Jak na to?

Filtr vložte do sítka a propláchněte ho vodou. Na tubu aeropressu našroubujte sítko s filtrem. Pomocí trychtýře vsypte středně hrubě namletou kávu (cca 20 gramů na 230 mililitrů). Nejprve ji zalijte malým množstvím vody o teplotě 80 °C, zamíchejte a po 20 vteřinách dolijte zbylé množství. Nasaďte píst a počkejte zhruba 15 vteřin. Pak píst pomalu stlačte a sledujte, jak káva kape do hrnečku.