Ristretto, flat white nebo americano: Přehled základních druhů káv v našich kavárnách

Šálek cappuccina Teerapong mahawan / Shutterstock.com

Voňavá upražená zrnka, která jsou původně semeny plodů kávovníku. Káva. Je silná vůní, ale i svými povzbuzujícími účinky. Obsahuje totiž kofein, který nakopne srdeční činnost, zvýší krevní tlak a dodá okamžitou dávku energie. S jakými kávovými nápoji se nejčastěji můžete setkat? Přinášíme přehled těch nejoblíbenějších z nich.

Přečtěte si také

České značky vyrazily do boje proti čínskému Temu. Podle nich zneužívá jejich postavení a používá agresivní reklamy

Arabika nebo robusta – jakou kávu máte nejradši vy?

Nejčastěji můžete pít kávu arabiku nebo robustu. Jde o dva různé druhy kávovníků, z jejichž plodů semena pocházejí. Můžete si však pochutnávat také na směsích kávy, které jsou složeny z několika druhů kávových zrn. A jaké typy přípravy se nejčastěji používají? Je čas na šálek kávy – tady jsou ty nejpopulárnější a nejobvyklejší.

Piccolo neexistuje

Malé espresso – no přece ristretto! Jde o menší verzi známého a populárního espressa, která je občas mylně nazývána piccolo. Tento nápoj původem z jižní Itálie má pouze 20 ml, silné tělo a hustou krémovou pěnu. Nejznámější kávový drobeček se servíruje v klasickém šálku na espresso.

Lahodné espresso

Dobrá a silná káva, to je známé espresso. Malý šálek silného životabudiče vzniká spojením pečlivého a správného namletí kávy, daného tlaku a teploty vody. Může mít 25 až 35 ml. Chuť espressa je intenzivní – to správné není příliš slabé, ale ani přehnaně silné a hořké. A že si chcete dát espresso doppio? Můžete, jde totiž v podstatě o espresso dvojité – tedy dvojnásobné množství namleté kávy, ale i vody.

Espresso macchiato

Další možností, jak si vychutnat espresso, je dopřát si espresso macchiato – tedy pokud máte rádi kávu s mlékem. Jde o espresso s kapkou mléčné pěny, které může vypadat jako miniaturní cappuccino.

Espresso lungo

Zatímco espresso doppio je oproti tomu klasickému dvakrát tak silné, espresso lungo je větší nápoj pro ty, kteří netouží po silnější kávě, ale mají chuť na delší kávový požitek. Lungo se připravuje dolitím vody (podobně jako u americana), hrubším mletím nebo jen delším časem průtoku v rámci přípravy.

Zrnková káva v akci

A co takhle americano?

Jak už jsme zmínili, další možností, jak si pochutnat na kávě, je dát si tzv. americano. Tento typ přípravy kávy údajně vznikl za druhé světové války. Americkým vojákům příliš nechutnalo klasické espresso, proto si kávu jednoduše dolévali vodou. A přesně tak je tomu dodnes – americano je naředěné espresso, dolité horkou vodou většinou v poměru 1 : 5.

Čas na cappuccino

Mléčná pochoutka pro ty, kdo si chtějí pochutnat na jemnějším kávovém drinku. Cappuccino je nápoj složený ze 30 ml espressa, 60 ml horkého mléka a 60 ml bohaté mléčné pěny. Při přípravě cappuccina je kladen velký důraz na kvalitu mléka – jedině tak je totiž docíleno husté a vysoké mléčné pěny.

Caffe latte versus latte macchiato

Spoustu mléka! Caffe latte je espresso v poměru 30 ml na 200 ml mléka. Pozor – nepleťte si však caffe latte s latte macchiato. Zatímco caffe latte je káva s mlékem, tedy nápoj o dvou vrstvách, v macchiatu se snoubí hned tři vrstvy. Obsahuje totiž 200 ml mléka, poté 30 ml espressa a nakonec zhruba 20 ml mléčné pěny. A kterému dáváte přednost vy?

Flat white

Další moderní kávový nápoj, flat white, je něco mezi cappuccinem a latte macchiatem. Vyniká skvělým poměrem kávy a mléka – je silnější než cappuccino, ale ne zas tolik mléčný jako latte macchiato. Tento nápoj pochází z Austrálie a je složen ze 60 ml espressa a 120 ml našlehaného mléka. Ideální pro milovníky silné kávy ve spojení s mlékem. A třeba také latte artem.

Tip: Toužíte po lahodné kávě, kterou si připravíte v pohodlí domova? Pak můžete volit mezi pákovým nebo automatickým kávovarem. Navštivte Kupi.cz a ušetřete na svém kávovém koníčku ještě více.