Do Česka se dostalo 14 600 polských konzerv filet ze sleďů značky HAMÉ. Obsahují nebezpečný pesticid

Konzerva a obal filety ze sleďů firmy HAMÉ, které se musí stáhnou z prodeje a skladů Hamé / Canva

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení konzervy s filety ze sleďů od polského výrobce, který ji pro český trh dodával pro společnost HAMÉ. Filety ze sleďů v tomatové omáčce nařídili veterináři stáhnout z prodeje i ze skladů dodavatele kvůli obsahu pesticidu etylenoxidu. Do České republiky se dostalo přes 14 600 kusů konzerv.

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Z tiskové zprávy SVS vyplývá, že se naštěstí více než 12 000 balení podařilo zachytit ve skladech ještě před jejich distribucí do prodejní sítě. Na pultech obchodů se tak objevilo necelých 2 500 kusů, které jsou aktuálně v mnoha různých prodejnách napříč trhem. Spotřebitelé, kteří mají produkt doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Polský výrobce použil při výrobě směs aditiv obsahujících nevyhovující přídatnou látku karubin (E 410) s obsahem etylenoxidu. Informace o zdravotně závadném výrobku byla přijala SVS jak systémem rychlého varování RASFF, tak přímo od příjemce zásilky – společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, která vlastní značky Vitana a HAMÉ.

Příjemci zásilky bylo veterinárními inspektory uloženo okamžité stažení výrobků a následná likvidace veškerého z trhu staženého zboží.

Identifikace výrobku:

  • Název: Filety ze sleďů v tomatové omáčce, rybí konzerva 170 g
  • Výrobce: Thai Union Poland Sp. z.o.o.
  • Příjemce zásilky: Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.
  • Datum minimální trvanlivosti (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 19. 6. 2023, 21. 6. 2023, 21. 9. 2023, 9. 3. 2024, 25. 5. 2024

Co je to etylenoxid?

Etylenoxid je reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, žádná její hladina není pro člověka bezpečná. V některých státech se používá jako pesticid k regulaci zrání některých rostlinných komodit, v EU ovšem není povolený.