BILLA stahuje z prodeje své BIO mandlové mléko, které obsahuje nebezpečný pesticid

Mandlové BIO mléko BILLA v prodejně supermarketu Billa / Canva

V rámci kontrol byla hned v několika výrobcích zjištěna látka ethylenoxid, což je v Evropské unii nepovolený biocidní přípravek. Výrobci a obchodní řetězce tak mají v posledních dnech plné ruce práce s informováním zákazníků a stahováním sortimentu z prodejen. Své o tom ví jak společnost Hamé, které inspektoři našli zakázanou látku v rybí konzervě, výrobce zmrzlin Milka nebo řetězec Lidl, kterému pěkně zavařily jeho masové kuličky. Seznam nebezpečných potravin obsahující ethylenoxid rozšířila nyní i BILLA se svým mandlovým mlékem, ve kterém se tato karcinogenní látka také vyskytla při kontrole.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

„Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů – kvůli možnému zdravotnímu riziku – stahujeme z prodeje výrobek

  • BILLA BIO ORGANIC CAPPUCCINO ALMOND DRINK CALCIUM 1L (ŠARŽE: 210306) – dodavatele ABAFOODS SRL.

Ve výrobku společnosti ABAFOODS SRL je podezření na výskyt stopového množství etylenoxidu. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracujeme se SZPI,“ zveřejnil tiskové prohlášení řetězec BILLA na svých webových stránkách.

Zmíněný výrobek prodává BILLA s označením BIO, pod kterým garantuje svým zákazníkům prověřené produkty ekologického zemědělství napříč celým sortimentem. Mělo by se tak jednat o potraviny, při jejichž pěstování, chovu a zpracování se dodržují přísná pravidla pro bio certifikaci.

Co je to etylenoxid?

Jde o reaktivní plynnou látku s mutagenními a karcinogenními účinky, která není bezpečná pro lidský organismus, a navíc není v EU povolená. V některých zemích se používá jako pesticid k regulaci zrání některých rostlinných komodit.

Zákazníkům, kteří uvedené balení zakoupili, doporučuje BILLA zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli její prodejně, a to i bez pokladního dokladu.