Respirátory jsou na řadě míst dál povinné. Sportovních a kulturních akcí se může zúčastnit víc lidí

Tři ženy a jeden muž sedí u stolu s vínem. Mají nasazeny roušky Canva

Bouřlivá diskuze se v minulých dnech opět strhla k povinnosti nosit respirátory ve vnitřních prostorech. Vláda podle očekávání na poslední chvíli zvrátila rozhodnutí Nejvyššího soudu, který původní opatření Ministerstva zdravotnictví zrušil. Ochrana úst je tak na řadě míst nadále povinná. Od 1. srpna ale došlo i k několika pozitivním změnám. Jak je to tedy aktuálně s povinností nosit respirátory a co musíme dodržet například při návštěvě koupaliště, restaurace nebo kadeřnictví?

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Kde musíme mít nasazený respirátor

Ve vnitřních prostorech je ochrana úst nadále povinná v místech s vysokou koncentrací osob. Respirátor si tedy nasaďte:

  • v obchodech, provozovnách služeb, ve zdravotnických zařízeních a veřejných dopravních prostředcích
  • na veřejných a soukromých akcích, kterých se účastní více než 10 osob
  • ve vnitřních prostorech barů a restaurací, divadel, kin a mezinárodních letišť
  • dětem do 15 let stačí na těchto místech chirurgická rouška

Výjimku z nošení respirátorů ve vnitřních prostorech mají:

  • děti do 6 let
  • lidé, kteří je nemohou mít ze zdravotních důvodů (to je však třeba prokázat lékařským potvrzením)
  • lidé pracující ve vysokých teplotách
  • zaměstnanci při práci na jednom místě bez přítomnosti jiné osoby
  • osoby se závažnými duševními poruchami

Bez respirátorů se neobejdeme na řadě míst ani venku

Ochrana úst je nadále povinná na kulturních akcích, jako jsou:

  • koncerty, divadelní a filmová představení
  • společenské akce, večírky a oslavy, kterých se účastní více než 30 osob a nebude dodržen rozestup alespoň 1,5 metru (s výjimkou členů domácnosti)
  • Dětem do 15 let postačí na těchto akcích chirurgická rouška, děti do 6 let nemusí mít ochranu úst

Na koupaliště, kulturní akce a památky může víc lidí

Od 1. srpna mohou bez omezení fungovat koupaliště, bazény, sauny a wellness. Podmínkou zůstává prokázání bezinfekčnosti při vstupu (výjimku mají děti do 6 let). V šatnách a ostatních společných prostorech jsou povinné respirátory.

Prohlídek v zoo, na hradech a zámcích se může zúčastnit skupina až 20 osob bez prokázání bezinfekčnosti. Uvnitř je nutné mít nasazený respirátor a dodržovat 1,5metrové rozestupy.

  • Na venkovní kulturní či sportovní akce může přijít až 7 000 lidí, ve vnitřních prostorech nesmí být více než 3 000 lidí. Je potřeba mít potvrzení o bezinfekčnosti a respirátor
  • Organizovaných akcí, jako jsou rodinné oslavy a večírky, se může zúčastnit maximálně 1 000 lidí uvnitř nebo 2 000 lidí venku. Při neprokázání bezinfekčnosti platí omezení 20 lidí. Ani zde se neobejdete bez ochrany úst
  • Pro dětské akce platí omezení 1 000 lidí uvnitř a 2 000 venku
Koncert kapely v sále plném lidí Canva

V klubech se může znovu tančit, restaurace a hotely nadále s omezeními

Vstup do barů a diskoték je povolen pouze těm, kteří jsou bez příznaků covidu a prokážou se bezinfekčností. Tancovat mohou jen ti, kteří mají negativní antigenní nebo PCR test z odběrného místa starý do 24 hodin, plnou vakcinaci nebo prodělaný covid.

V restauraci smí sedět u stolu nejvýše 4 osoby, pokud nejsou ze společné domácnosti. Mezi hosty musí být alespoň 1,5metrový odstup (s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu).

Hotely a penziony mohou fungovat bez omezení kapacity, hosté ovšem musí prokázat bezinfekčnost. To je nutné opakovat při ubytování delším než 7 dní.

  • Tip: Bezinfekčnost lze prokázat potvrzením o ukončeném očkování (nejméně 2 týdny po poslední dávce), negativním PCR testem platným max. 7 dní nebo antigenním testem platným 3 dny, popřípadě potvrzením o prodělaném covidu v posledních 180 dnech. Je také možné podstoupit preventivní antigenní samotest na místě.

Jak je to v obchodech a ve službách?

I tady došlo k několika drobným změnám. Minimální rozestupy v obchodech se zkrátily ze 2 metrů na 1,5 metru (nevztahuje se na dítě v doprovodu dospělého). Uvnitř nesmí být více než jeden zákazník na 10 metrů čtverečních plochy.

V kadeřnictvích, holičstvích, masážních studiích a v provozovnách dalších služeb musí být zajištěny rozestupy mezi klienty nejméně 1,5 metru. Provozovatel musí nadále kontrolovat bezinfekčnost.

  • Tip: Do 31. 8. máte nárok na bezplatné 4 antigenní a 2 PCR testy.
  • Od 1. 9. je budou mít zdarma pouze vybrané skupiny osob: děti do 12 let, lidé, kteří za sebou nemají druhou dávku očkování nebo lidé, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. V září budou také propláceny PCR testy ve školách.