Bršlice – otravný plevel, který můžete s klidem sníst

Květenství bršlice Canva

Postrach pro zahrádkáře, zázrak pro vegetariány – pro to první je plevel bršlice kozí noha nechvalně známá dlouhá léta, že má ale své místo také ve zdravých či bezmasých jídelníčcích a navíc oplývá i nezanedbatelnými léčivými vlastnostmi, je možná překvapující. Až ji proto vyrazíte příště likvidovat na zahrádku, nevyhazujte ji – odneste ji rovnou do kuchyně nebo zařaďte mezi bylinky v domácí lékarničce. Povíme vám proč.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Plevel, kam se podíváš

Jako každý plevel se i bršlice, lidově přezdívaná kozí noha, husí noha nebo kerhák, ráda rychle a naprosto nekontrolovatelně množí. Když se jednou objeví v záhonech, bývá téměř nemožné se jí zbavit. Její semena roznáší vítr a když ji vytrháte a odnesete na kompost, vrátí se vám později při hnojení zpátky. Pomocí svých oddenků se rychle rozrůstá a zahušťuje. Během jediného roku dokáže pokrýt až 3 m² půdy. Čím větší je její porost, tím rychleji ničí ostatní zelené kolegy – kromě trvalek dokáže zahubit i některé druhy listnatých a jehličatých dřevin.

Tip: Na kompost je možné ji bez obav vyhodit poté, co ji po vytržení ze země důkladně usušíme, případně ji můžeme zalít vodou, nechat 3–4 týdny kvasit a následně ji jako zelené hnojivo přidat do kompostu.

Svazek listů bršlice ležící na stole Canva

Jak se bršlice zbavit?

Zlikvidovat ji je možné chemickým postřikem nebo manuálním vytrháním. Nutno dodat, že druhá varianta je sice o něco (o dost) pracnější, vyplít plevel ze záhonů ručně ale funguje nejlépe. Neohrozíte tím navíc žádné další obyvatele a obyvatelky zahrádky. Při pletí je důležité být opravdu poctiví – vytrhávat rostliny bršlice i s kořeny, ideálně předtím, než vykvetou a vysemení se, vyrývat oddenky a vynášet ze záhonu i ty nejmenší části plevele. Celý proces bude nejspíš potřeba po pár týdnejch ještě zopakovat, ale vyplatí se vytrvat. Jinak se jí zkrátka nezbavíte.

Pokud se přeci jen rozhodnete zasáhnout chemicky, udělejte to hned zjara, když bršlice teprve raší. Volte k tomu ideálně postřiky na dvouděložné plevele, tedy selektivní herbicidy, například Bofix, Agro Garlon New nebo Dicotex.

Tip: Pokud se vám ani jedna z uvedených možností příliš nezamlouvá, můžete ještě rozprostřít po celém záhonu černou netkanou textilii, která bršlici odstřihne od světla.

Rychlé řešení pro ty, kdo nemají čas

Využijte její chuť i léčivé schopnosti

1. Poslouží v kuchyni

Není ale nutné bršlici hned vyhazovat, pro naše zdraví totiž dokáže být překvapivě velkým přínosem. Chutná podobně jako petržel nebo celer, v kuchyni z ní tak hravě připravíte zelenou polévku, pesto či alternativu špenátu. Přidat ji lze také do salátů, zelených smoothies nebo třeba do nádivky. Příjemně obohatí každé bylinkové máslo nebo bylinkovo-tvarohovou pomazánku, něco do sebe mají ale i čerstvé lístky na krajíci chleba s máslem nebo lehce osmažené v olivovém oleji.

Listy bršlice posekané na prkénku Canva

2. Jako součást domácí apatyky

Díky vysokému obsahu vitamínu C, železa, manganu, karotenoidů i dalších zdraví prospěšných látek se neztratí ani v domácí lékárně. Ať už čerstvá nebo sušená, podporuje bršlice správnou funkci metabolismu, snižuje překyselení organismu a svými močopudnými účinky slouží nejen jako spolehlivá prevence proti močovým a ledvinovým kamenům, pomáhá také lépe vylučovat toxiny z těla.

Příznivě působí na zhoršenou pohyblivost kloubů, i proto se doporučuje lidem trpícím revmatismem nebo dnou. Slouží ale rovněž i jako protizánětlivá podpora nebo součást detoxikačních kúr. Kromě nálevů a čajů si z ní můžete přichystat třeba zábal nebo rovnou koupel. K těmto účelům se nejlépe hodí listy a kořen rostliny, samostatně i v kombinaci.

Kde jinde, když ne v záhonech

Pokud vás zmíněný plevel nadchl svými schopnostmi, ale na zahrádce vám neroste, můžete si ho zajít nasbírat do přírody. Nejvíce se bršlici mimo záhony daří v parcích, sadech, na polích nebo v listnatých či smíšených lesích. Obecně na jakýchkoli vlhčích a ideálně polostinných místech.