Řetězce nabízejí nemasové hovězí, vepřové, kuřecí nebo falešné rybí maso. Zájem Čechů je velký

Falešné maso na hamburger s obilným klasem barmalini / Shutterstock.com

Alternativy masa už jistě znáte, na oblibě nicméně stoupá nejen náhražka hovězího, vepřového či kuřecího, ale i toho rybího. Nově si tak vegetariáni a vegani mohou pochutnat na „rybích“ a mořských produktech. Za popularitou rostlinných náhražek masových pokrmů však nestojí jen vegetariánská část populace, stále více si ji občas dopřejí i „masožravci“.

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Podle předpovědí optimistů by v roce 2040 mohlo až téměř čtvrtinu masa na prodejních pultech nahradit maso falešné – tedy pokrmy, který nepochází ze zvířat. Náhražky ve formě rostlinných produktů nově představuje i oblíbené rybí (ne)maso, které si rychle získává svou základnu fanoušků.

(Ne)masové pokrmy se přitom v obchodech poměrně rychle rozšiřují a vegetariáni se tak mohou opět těšit na dostupnost nových produktů. Kromě nemasového hovězího je k dostání také vepřové, kuřecí nebo právě falešné rybí maso.

Rybí maso láká na přínos pro zdraví

Růst prodeje rostlinných potravin byl zaznamenán v USA – tam se podle odborníků maloobchodní prodej zvýšil o 27 %. V následujících letech se nárůst zisku prodávajících společností a výrobců rostlinných náhražek pravděpodobně ještě zvýší.

Obliba (ne)masových produktů, které by však chutí měly připomínat ty skutečně živočišné, donutila výrobce k rozšíření nabídky. Nyní je tedy k dostání i variace na rybí maso a mořské plody. Prodeje rostlinných ryb, krevet nebo mořských plodů stouply v USA už v roce 2020 o pětinu.

„Konvenční mořské plody mají kolem sebe z hlediska zdravotních benefitů pomyslnou svatozář. Jsou vnímány jako velmi zdravá potravina, kterou lékaři často doporučují pacientům konzumovat ve větším množství,“ sdělila médiím Marika Azoffová, specialistka ve společnosti GFI. Podle ní je to důvod, proč alternativní rybí produkty nemusí být na špičce trhu tak, jako je tomu u ostatních (ne)masových pokrmů. Většina obyvatelstva totiž stále považuje rybí produkty za zdraví prospěšné.

„Dopady na životní prostředí navíc nejsou tak jednoznačné jako u hovězího masa a jiných živočišných produktů – jsou totiž trochu složitější a pro širokou veřejnost trochu hůře pochopitelné,“ vysvětluje názor, podle nějž lidé nevnímají rybí maso jako ekologickou zátěž – tedy oproti ostatním oblastem masového průmyslu. Opak je přitom pravdou.

Stoupající zájem o rostlinné výrobky zaznamenalo i Česko – a to i přes nízké procento vegetariánů zde. Podle statistik maso omezují i ti, kteří se do řad vegetariánů nehlásí. Spousta z nich pravidelně volí nejen alternativu masných výrobků, ale i mléčných produktů. Na českém trhu tak vzrostly prodeje rostlinných nápojů i jogurtů.

Kde koupit rostlinné (ne)maso?

Rostlinné náhražky masa dnes pořídíte i v běžných supermarketech. Obchodní řetězce jako Lidl, Globus, Albert, Tesco či Penny a další pravidelně nabízejí (ne)masové polotovary nebo alternativu masa. Zakoupit lze mleté maso, nugetky, náhradu řízků či nemasové nudličky. Bezmasá jídla stále častěji nabízejí i prodejci fastfoodu. Není problém objednat si bezmasý hamburger či falešné kuřecí nugetky.

Tip: Bezmasý burger můžete vyzkoušet například v prodejnách Billa – burger Veggie Verde Amore zde až do neděle pořídíte za 49,90 Kč. Anebo zvolte produkty Veggie Garden Gourmet, které seženete v Albertu či v Bille za 79,90 Kč.