Čerstvou rybu poznáte v obchodě podle očí, žaber nebo barvy masa. Jak nenaletět při výběru?

Pult s rybami v supermarketu Canva

Ryby by v našem jídelníčku měly mít své stálé místo. Ideálně častěji než jednou v roce na Vánoce. Ne každý má možnost vydat se s prutem k rybníku a přinést si domů čerstvý úlovek. My vám ale poradíme, jak poznáte v obchodě čerstvou rybu, i když nejste v této oblasti žádní velcí znalci.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

K rybě si nejprve přičichněte

Každý, kdo se v rybách alespoň trochu vyzná, vám řekne, že ryba by neměla páchnout. Naopak, má vonět po slané vodě, nikoliv rybinou. Zapáchající ryby jsou často dlouho skladovány a bývají i mírně nažloutlé s oschlými okraji.

  • Čerstvá ryba bude mít hladkou, napjatou a lesklou kůži pokrytou tenkou vrstvou přirozeného rybího slizu. Zkuste do ní udělat prstem důlek. Když se kůže během chvilky vrátí do původního stavu, jde o čerstvý kousek.

Všímejte si očí a barvy žaber

U čerstvé ryby budou oči stále vypouklé, jasné a se zřetelnými zornicemi.

  • Není dobré, když jsou zakalené a propadlé do hlavy.
  • Žábry by měly mít růžovou nebo výrazně načervenalou barvu, některé druhy ryb je mají až do fialova. Žábry jsou nejcitlivějším místem, kde se maso začíná kazit. Proto je lepší koupit rybu už vykuchanou.
Žena v supermarketu stojící u pultu s rybami Canva

U porcovaných ryb sledujte barvu masa

Naporcovaná ryba s nažloutlým, šedivým nebo hnědavým masem určitě nebude nejčerstvější. Poohlédněte se raději po takové, jejíž maso je bělavé, růžovo-oranžové až načervenalé, podle druhu ryby.

  • Čerstvé maso by mělo být vlhké, lesklé, hladké a tuhé. Nesmí se rozpadat nebo být bahnité. Čerstvou rybu poznáte i tak, že se z ní špatně tahají kůstky.

A co mražená ryba?

Pokud nemáte jistotu, že se jedná opravdu o čerstvou rybu, kupte si raději kvalitní mražený kousek. Ideálně ten s nejbližším datem zpracování ryby.

  • Všímejte si podílu ryby a vody v balení. Ryby bývají v tomto případě často nastříkány vodou, aby se zvýšila hmotnost balení.

S přípravou čerstvé ryby neotálejte

Rybu je dobré spotřebovat nejlépe do 24 hodin od nákupu. Nekuchaná ryba, dobře zchlazená ledem, vydrží čerstvá 5 až 7 dní, kuchaná pak až 14 dní. Doporučujeme ji zavakuovat pomocí domácí vakuovačky. Ta ji udrží čerstvou, nebude vám v lednici cítit rybina, a navíc se pak dá ryba ve fólii klidně i uvařit v horké vodě metodou sous vide.

  • Že nevíte, co je to vaření sous vide? Jedná se o kuchařskou metodu, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou.