Velký test aviváží: Každá slibuje hebkost, ale která je ta nejlepší v poměru cena/výkon?

Barevné ručníky a aviváž postavené před pračkou Canva

Čerstvě vytažené prádlo z pračky, které provoní celou domácnost. Pro hospodyňky a ženy celkově je to něco jako pohlazení po duši. A za toto pohlazení může především aviváž. Existuje nespočet druhů, vůní a mnozí z nás mají problém si v obchodě vybrat. Pak je tu ale druhá skupina lidí, která aviváž naopak nemůže ani cítit a ničí podle nich oblečení. Jak to ve skutečnosti je, se dozvíte na následujících řádcích.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Aviváž nejen krásně voní, ale i změkčuje prádlo

Aviváž způsobí, že vaše prádlo bude krásně vonět i několik dní po vyprání. Mimo to má však i jiné funkce. Aviváž prádlo změkčuje, díky ní je příjemnější a poddajnější, což vám i ulehčí žehlení. A navíc – prádlo vyprané s aviváží rychleji schne.

I když má její používání své výhody, neměla by se přidávat do úplně každého praní. Některé látky může totiž skutečně poškodit, protože obsahuje spoustu chemikálií a ne každý materiál to snese.

Kdy je lepší aviváž vynechat?

Ručníky

Aviváž a ručníky, to jednoduše nejde dohromady. Lepí se totiž na jejich vlákna a ručníky tak ztrácejí savost. V tomto případě je lepší vsadit jen na klasický prací prášek. A ještě malé doporučení – zkuste dávat o něco méně pracího prášku než obvykle. Díky tomu zachováte jejich měkkost.

Funkční oblečení

Pokud si perete oblečení do fitka nebo například spodní prádlo, použít aviváž se nevyplatí. Mohla by totiž narušit elastická vlákna a oblečení už by nebylo tak pružné, ztratilo by tvar.

Bílé oblečení

Aviváž by se měla vyhnout kontaktu s bílým oblečením. Po nějaké době může prádlo začít šedivět nebo žloutnout. Pokud chcete zachovat zářivě bílé barvy, zkuste před praním hodit do bubnu pračky lžíci jedlé sody.

Oblečení pro miminka

Miminkovská pokožka bývá velmi citlivá. Proto není nejlepší nápad prát jejich oblečení s aviváží. Mohla by se objevit vyrážka či alergie.

Lenor, Silan nebo Coccolino: nejoblíbenější značky si stále drží kvalitu

V žebříčku oblíbenosti jsou na těch nejvyšších pozicích. Všichni moc dobře známe Lenor, Silan a Coccolino. Kterou z těchto aviváží ovšem nakoupíte za nejvýhodnější cenu v poměru cena/kvalita a kde momentálně narazíte na akce a slevy?

Lenor

Stálice mezi avivážemi nadchne nejen svou cenou, ale i vysokou kvalitou. Velmi často bývá v akcích a dá se zakoupit i výhodné balení.

  • 1,8 litru (67 praní) stojí běžně cca 120 Kč
  • 1,4 litru (47 praní) stojí běžně kolem 100 Kč
  • necelé 3 litry potom zakoupíte za cenu kolem 149 Kč

Aktuální akce:

V Tescu momentálně zakoupíte aviváž Lenor 1,4 litru za 59,90 Kč, tedy s 33% slevou. Slevu nabízí i Teta drogerie, 1,8 litru tam pořídíte za 69,90 Kč (pokud jste členem Teta klubu).

Aviváže Lenor Canva

Silan

Značka Silan má na trhu také své místo. Mezi avivážemi najdete i speciální řadu Sensitive, která je vyvinutá pro citlivou pokožku. Je dermatologicky testovaná a potěší vás i její jemná a příjemná vůně.

  • 1,45 litru stojí běžně 130 Kč
  • 2,7 litru zakoupíte za 180 Kč

Aktuální akce:

V dm drogerii si můžete pořídit aviváž o velikosti 1,6 litru za 69,90 Kč. Slevy se dočkáte také v Bille, tam najdete aviváž o velikosti za obdobnou cenu.

Aviváže Silan Silan

Coccolino

Heslem této značky je hebkost a jemnost – taky proto mají v logu medvídka, který tomu má napovídat. Aviváž Coccolino obsahuje miliardu mikrokapslí, které vaše prádlo krásně rozvoní.

  • 1,8 litru zakoupíte za cca 129 Kč
  • 1,05 litru seženete za 65 Kč

Aktuální akce:

Aviváž Coccolino o velikosti 1,8 litru pořídíte v Penny za 60 Kč. Výhodnou cenu nabízí i Kaufland, 2,9 litru za 99 Kč.

Aviváže Coccolino Coccolino

Jak si aviváže vedly v testu?

Podle zákaznického testu vede na plné čáře aviváž značky Lenor, konkrétně vůně Spring Awakening. Zákazníci se zamilovali do jemné nevtíravé vůně a tuto značku vnímají jako nejsilnější na trhu. Kromě aviváže si často pořizují i takzvané „perličky“ do pračky, které se prodávají ve stejné vůni jako zmíněná aviváž. Díky tomu vyprané prádlo voní dvojnásob. Další oblíbenou vůní od Lenoru je poté aviváž s názvem Summer Breeze.

V závěsu za Lenorem se drží starý dobrý Silan. Tam vedou hned tři druhy vůní – Fresh Sky, Sensitive a Supreme Elegance Black. Lidé sahají po Silanu často proto, že bývá za výhodnou cenu (především větší balení). Také se jim zamlouvá vůně Sensitive, která je šetrná k pokožce.

A na třetím místě se umístilo Coccolino. To se mezi zákazníky asi zatím příliš neuchytilo, ale přeci jen se musí nechat, že má silné soupeře. Nicméně lidé, kteří ho zakoupili, na něj pějí chválu. Jeho největší plus je podle nich skutečně dlouhotrvající vůně, která provoní celý byt či dům. Mezi nejprodávanější druhy patří Blue Splash nebo Happy Yellow.