Domácí hlíva, žampion, bedla i křemenáč: Jak si na zahradě nebo v bytě vypěstovat tyto houby?

Houby rostoucí z pěstební sady Canva

Během pandemie vzrostl zájem o netradiční zábavu, koníčky a činnosti. Zatímco na začátku koronavirové krize během karantény nabralo na popularitě pečení chleba a dalšího pečiva, později si lidé zamilovali také chlad jako klíč ke zdravé imunitě a endorfinům. Otužování na oblibě stále stoupá, je tu však ještě jeden zajímavý trend, který ty ostatní dohání – pěstování hub. Znáte domácí houbaření?

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Milujete houby? Pak je ideální čas začít s jejich pěstováním v domácích podmínkách – tedy pokud jste už nezačali. Podle britských prodejců, kteří prodávají sety pro domácí houbaření, zájem vzrostl až o neuvěřitelných 300 procent.

Jak pěstování hub funguje? Sadu většinou stačí jen otevřít a zalévat, případně vysadit podle návodu na slámu nebo na dřevo. Na čerstvých houbách si pak může pochutnat celá rodina.

Nový koníček houbařů?

Podle některých vášnivých pěstitelů jsou houby nejen zajímavým doplňkem do kuchyně, ale i skvělým směnným zbožím – nabízí je tak i mezi sousedy, podobně jako třeba vejce. Pěstování hub je nejen příjemným pěstitelským zážitkem a zpestřením volného času, ale i gurmánským požitkem

Proč prodeje narostly a obliba hub stoupla? Příčina není jednoznačná, mohlo by se však jednat o hledání soběstačnosti a zajímavý koníček – přesně to totiž lidé během pandemie vyhledávají.

Vypěstujte si vitální houby

Některé druhy hub můžete pěstovat v interiéru i exteriéru. Překvapí vás ceny za celé pěstební sady, ale i výsledky domácího pěstování. Například hlívu ústřičnou, která je známá svými blahodárnými účinky na zdraví člověka, vypěstujete už během 5 až 7 týdnů. Pěstovat ji můžete v sáčku na balíku slámy, jde to dokonce i na obyčejném pařezu.

Vsadit můžete také na další vitální houby, které si vychutnáte v kuchyni, ale i v domácí lékárničce. Sehnat se totiž dají také populární sadby houby shiitake, reishi a maitake, které využívá nejen tradiční čínská medicína.

Hlíva ústřičná rostoucí na slámě Canva

Máte špalek? Udělejte z něj pěstírnu

Pro pěstování doma jsou kromě setů, které stačí zalévat, k dostání zejména houby pro růst na dřevě. Záleží ovšem na tom, jaký druh dřeva použijete, například jehličnany nejsou úplně vhodné. Ideální jsou čerstvě poražené dřeviny a ještě něco – důkladné nastudování návodu, tedy manuálu k pěstování. Jedině tak se dočkáte úspěšné sklizně. Nejčastější chybou je použití starého a vyschlého dřeva, velkých vrtaných otvorů pro očkování nebo jednoduše nesprávný postup.

Pěstování lesních hub

Máte zarostlou zahradu s atmosférou a podmínkami lesa? Pak se nemusíte bát zakoupit třeba sadu pro pěstování lesních hub. Pokud máte vhodný prostor, dočkáte se sklizně: vypěstujete si hřib smrkový, kozák březový, křemenáč osikový, ryzec smrkový, klouzek obecný a třeba i bedlu jedlou.

Jak na to? Postupujte vždy striktně podle manuálu k sadbě a nezapomeňte, že na zahradě vyrostou ty druhy, které mají nejvhodnější podmínky. Pak už se jen těšte na sběr hříbků přímo v blízkosti své chaloupky či domova. Tak hurá do toho!

Pěstební sady nejoblíbenějších hub se dají kupit i jako mix. Balení, ve kterém je vždy podrobný návod na pěstování, vás vyjde kolem 250 Kč. V balení podhoubí pro domácí pěstování nejčastěji najdete tyto druhy hub:

  • Hřib hnědý
  • Hřib smrkový
  • Ryzec pravý
  • Kozák březový
  • Křemenáč osikový
  • Klouzek obecný
  • Pýchavka obrovská
  • Hlíva ústřičná