Testy odhalily, které ochucené minerálky jsou plné cukru. V obchodech se jim vyhněte obloukem

Žena drží v ruce vodu v PET lahvi Canva

Co může být lepšího, než se v horkých dnech občerstvit vychlazenou vodou s citronem nebo poctivým ovocným džusem a ledem. Ne vždy je ale takové osvěžení po ruce. Pokud jste zrovna na cestách a široko daleko žádná restaurace, nezbývá, než se zásobit balenou minerálkou v lahvi. Jak jsou na tom s kvalitou ty, které najdeme běžně v obchodech?

Přečtěte si také

Banánová slupka v akci: Vyleští stříbro i listy pokojovek, a dokonce pomůže upéct šťavnaté maso

20 kostek cukru v jedné lahvi

Ruku na srdce, spousta ochucených minerálek je doslova kalorická bomba. Jsou totiž plné cukru – tak moc, že když vypijete jednu 1,5litrovou lahev, dostanete do sebe prakticky celou doporučenou denní dávku cukru. Ta je podle Světové zdravotnické organizace zhruba 50 gramů pro dospělého člověka. V jedné 1,5litrové lahvi je ho přitom okolo 70 gramů, což je 18 až 20 kostek cukru.

Toto neskutečné množství se výrobci snaží před spotřebiteli nenápadně schovat. Na etiketách totiž uvádí množství cukru na 100 ml nápoje, tedy na jednu malou skleničku, u které asi zůstane málokdo. Pro srovnání, Pepsi nebo Coca-Cola obsahuje cukru, respektive glukózo-fruktózového sirupu, ještě více než dvakrát tolik.

Co dalšího v minerálkách najdete

Nezřídka se v ochucených minerálkách objevují i konzervanty benzoan sodný a sorban draselný. Jejich použití přitom není nezbytné. Řada výrobců, včetně Coca-Coly, je nepoužívá. Koupit se dají i pasterované limonády, ošetřené před rychlým zkažením tepelnou, nechemickou cestou. Nutno dodat, že i tam, kde konzervanty jsou, jde o povolené množství, které by nám při běžné konzumaci nemělo přivodit žádné zdravotní problémy.

Neméně důležité je množství sodíku

V jedné minerálce by ho nemělo být více než 150 mg/l. Sodíku totiž přijímáme poměrně hodně i ve většině ostatních potravin. Možná nevíte, že sodík není totéž co sůl a jeho minimální denní dávka u dospělého je 500 mg, maximální 2,4 g. To je 5 g soli (zhruba jedna čajová lžička). Nadbytek sodíku může vést k poškození ledvin a vysokému krevnímu tlaku.

Cukr v některých minerálkách nahrazují umělá sladidla

Někteří jim dávají přednost, aby snížili příjem energetické hodnoty a pochopitelně i cukru. Všechna sladidla používaná v tuzemském potravinářství musejí být bezpečná a povolená do potravinářských výrobků. Není tedy třeba se jich obávat.

Pokud jde o aromata, jejich druh výrobci uvádět nemusí. Obecně jsou však přírodní aromata velmi drahá, a proto se používají mnohem méně. Přírodní aroma se získává z přírodních surovin, například fermentací mikroorganismů z glukózy. Nemusí pocházet přímo z ovoce, musí ale obsahovat pouze přírodní aromatické látky.

Sáhněte po kvalitě

Nejlepší vs. nejhorší

Jak sami vidíte, vybrat dobrou minerálku, která by vyhovovala po všech stránkách, je docela alchymie. V nedávných nezávislých testech pořadu A dost! zvítězila limonáda značky Perrier, která neobsahuje žádné cukry, umělá sladidla ani konzervanty. Nevýhodou je její vyšší cena. Relativně méně cukru obsahoval i angreštový Rajec a citronová Mattoni.

Na opačné misce vah se umístila slovenská Gemerka citron, kterou lze v akci koupit i v českém Lidlu. Obsahovala 79 gramů cukru, nejvíce ze všech testovaných, navíc ve formě glukózo-fruktózového sirupu a s konzervantem benzoanem sodným. Těsně za ní byla pomerančová Saguaro z Lidlu. Hodně cukru měla i citronová minerálka značky Tesco a pomerančová Dobrá voda (obě bez umělých sladidel a konzervantů).

Pokud jde o zmiňovaný sodík, nejvíce ho bylo zjištěno v Poděbradce (i ve verzi ProLinie) a v Hanácké kyselce. Jedna lahev obsahovala polovinu denního příjmu soli.

Dospělý člověk by měl denně přijmout minimálně 2,5 litru tekutin, děti 1,5 až 2 litry. Jak ale asi tušíte, nejlepší bude sáhnout po obyčejné vodě.

  • Tip: Pokud kupujete balené nápoje, nepijte je přímo z lahve, aby se voda nekontaminovala choroboplodnými zárodky z úst.
  • Nedopité, nekonzervované slazené nápoje je dobré uchovávat v lednici a spotřebovat do tří dnů.
  • První polovinu denního přísunu tekutin bychom měli vypít během dopoledne.