Vlastní nápis na lahvi Coca-Cola nebo Pepsi? Některá slova přes konfigurátor etiket neprojdou

Řada Coca-Coly v obchodě Dilok Klaisataporn / Shutterstock.com

On-line konfigurátor americké Coca-Coly umožňuje lidem napsat si na etiketu jméno či slovo. Láhev s vlastním designem se dá navrhnout a zakoupit za v přepočtu necelých 130 Kč. Zatímco některá slova konfigurátor zakazuje, jiná nevhodná slova umožňuje použít.

Přečtěte si také

Nutella prohrála svůj soudní spor. Není jediná, dříve u soudu propadl i Lindt nebo Kucharek

Některá slova zakazuje, jiná, která jsou nevhodná, povolí. Chyba v konfigurátoru Coca-Coly, kde lidé navrhují vlastní etikety na láhve kolového nápoje, vzbuzuje vášnivé diskuze na sociálních sítích.

Zatímco slova jako lesbian či trans zakazuje, se slovem gay problém nemá. Zakázané je i slovo Palestine, zatímco slovo Izrael použít lze. Neprojde ani tolik probíraná fráze Black Lives Matter, přestože slovo nazis použít lze.

Výjimky udílí zákaznická podpora

Pokud při výběru v konfigurátoru zvolí zadavatel nevhodné slovo, měl by ho systém informovat hláškou. Zmíněná zakázaná slova označuje on-line nástroj jako potenciálně ofenzivní, případně zmiňuje jejich podobnost s obchodními známkami či jmény slavných osobností.

Protože se však jedná o on-line nástroj, může se sem tam ukázat chyba. Proto společnost vybízí zákazníky, aby při nesouhlasu kontaktovali zákaznickou podporu, která návrh projde a případně schválí ručně.

V Česku zatím možnost navrhnout si vlastní etiketu není dostupná. Něco takového neumožňuje ani konkurenční společnost PepsiCo, která prodává podobný kolový nápoj. Oba sladké, osvěžující drinky mají svou základnu fanoušků – příznivců, kteří si stojí za svou značkou.

Kde pořídíte oblíbené kolové nápoje v akci?

  • Pepsi 1,5 l seženete v akci v supermarketech Albert či v Globusu za 17,90 Kč, v objemu 2,25 l pak v prodejnách BILLA za 21,90 Kč.
  • Coca-Colu 2,25 l zakoupíte v hypermarketech a supermarketech Albert za 27,90 Kč, v objemu 1,75 l pak v Kauflandu či prodejnách JIP za zhruba 24 Kč.