Spotřebitelské ceny dále rostou v mnoha segmentech, může za to zvyšování cen u jedné položky

Papírová tisícikoruna a mince Canva

Rychlý růst cen pokračuje. Hlavním důvodem nárůstu jsou ceny pohonných hmot a nových aut. Červnová inflace činila 2,8 procenta. U čeho se ceny zvýšily, a co naopak pořídíme levněji?

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Ceny se nadále ženou vzhůru bleskovou rychlostí. Viníkem jejich růstu jsou nejen ceny pohonných hmot, ale i aut. Jak se zdá, nejen cestování jen tak nezlevní.

„Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta. Největší vliv na tento cenový růst měly opět ceny v oddíle doprava. Ceny automobilů byly meziročně vyšší o 5,7 procenta a ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 procenta,“ upřesnila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá. „Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od července 2019, tedy nejvíce za téměř dva roky,“ doplnila.

Zdražila auta i kultura, zlevnila například zelenina

Jak se ceny změnily v porovnání s měsícem květnem tohoto roku? Vyrostly o 0,5 procenta. Dlouhodobý vývoj je ovlivněn krom zmíněných pohonných hmot a cenou nových automobilů také dalšími aspekty – například růstem cen za bydlení. Zdražení neminulo ani zábavní segment a kulturu.

Kromě zdražení je tu však také několik kategorií potravin a nápojů, které naopak zlevnily. Za nižší ceny můžete pořídit zeleninu (o 3,4 procenta), ovoce (o 1,3 procenta) a uzeniny (o 0,6 procenta).

Podle ekonomů bude docházet ke zdražování i po zbytek roku. „Současné tempo zdražování nepoleví minimálně do konce letošního roku. To nepříznivě dolehne na domácnosti, kterým nenarůstají, nebo dokonce klesají příjmy,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Jak ušetřit i v období zdražování?

Nepříjemný růst cen se dá mírně obejít. Kromě nákupu sezonních potravin je vhodné sledovat akční nabídky obchodů. Odborníci doporučují spíše větší nákupy jednou za čas, než naopak menší a časté výpravy do prodejen.

Tip: Akce přehledně i letáky obchodů najdete na Kupi.cz.