Grilujete skutečně správně? Nejčastější chyby, před kterými mistři grilu varují. Neděláte je také?

Gril s masem a zeleninovými špízy, v pozadí muž a skupina osob u stolu PanuShot / Shutterstock.com

Léto se bez grilování zkrátka neobejde. Češi tuto činnost milují, ale často se dopouštějí několika chyb, které mohou celé jídlo úplně zkazit. Grilování není jen o tom hodit maso na gril. Abyste připravili krásně šťavnaté steaky, je potřeba dodržovat několik zásad.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Jak správně nachystat gril?

Pokud se chystáte grilovat, nejprve je potřeba řádně připravit gril. Mřížka, na které budete jídlo chystat, by měla být čistá. Nejlépe uděláte, když gril vyčistíte ihned po grilování. Připálené kousky půjdou lépe oškrábat, dokud budou ještě teplé.

Tip: Pokud budete čekat, až gril vychladne, bude mnohem obtížnější ho vyčistit a zbytky na mřížce by mohly při příštím grilovaní přidat potravinám nepříjemnou pachuť.

Nepodceňte přípravu předem

Než se pustíte do grilování, je potřeba mít vše okolo již připravené. Odbíháním od grilu nebo při spěchu maso nejčastěji spálíte. Mít vše připravené předem, to je základ úspěchu.

Nedávejte maso na gril přímo z ledničky

Jedna z nejčastějších chyb, které se lidi při grilování dopouštějí, je, že připravují studené maso. Abyste zabránili spálenému masu, které je uprostřed nedodělané, vyndejte ho z ledničky alespoň půl hodiny předem. Mělo by mít ideálně pokojovou teplotu.

Negrilujte příliš mnoho věcí najednou

Velký gril může svádět k tomu, že na něj vyskládáte vše, co jste si nachystali. To však není úplně dobrý nápad, protože každá potravina se griluje jinak dlouho. Zatímco se vám některé začnou už připalovat, jiné budou nedodělané.

Nejlépe uděláte, když budete připravovat suroviny postupně podle jejich typu.

Respektujte vegetariány

Jestli budete pořádat grilovačku, na kterou dorazí i vegetariáni, berte ohledy na to, že by jim mohlo vadit, pokud bude jídlo připravované společně s masem. Začněte proto vegetariánskými pokrmy na čistém grilu, nebo plochu rozdělte na dvě části.

Grilujte při správné teplotě a buďte trpěliví

Při grilování je jednou z nejdůležitějších věcí teplota. Pokud začnete opékat maso na ještě nerozžhaveném grilu, pustí veškerou šťávu. Grilováním na plamenech zase spálíte okraje potravin.

Měli byste si grilovací plochu připravit tak, aby uprostřed byl žár největší a po stranách byl jen nepřímý oheň. Maso nejdříve zprudka opečte a poté ho mimo silný žár dopékejte.

Ani s podáváním nespěchejte

Nechte maso několik minut po sundání z grilu odpočinout v alobalu. Pokud jej nakrájíte ihned, mohlo by se stát, že z něj vyteče veškerá šťáva.

A teď už jen přejeme dobrou chuť!