Jak připravit správně marinádu? Vyvarujte se těch nejčastějších chyb při nakládání masa

Marinované maso na prkénku FoodAndPhoto / Shutterstock.com

Dobře naložené maso je základem úspěchu (a chuti) každého grilování a pečení, zejména, pokud sáhnete po těch správných a zajímavých surovinách. Inspirujte se našimi 3 recepty na výborné domácí marinády. Bude vaším favoritem ta s citrusy, nebo klasická steaková?

Přečtěte si také

Kde se vzala Buddhova ruka a proč je o toto ovoce takový zájem?
Kde se vzala Buddhova ruka a proč je o toto ovoce takový zájem?

Jak dlouho nechat maso marinovat?

Vždy záleží na druhu. Ryby a drůbeží stačí naložit jen na chvíli, za 1 až 2 hodiny už můžete jít na věc (samozřejmě lze pro výraznější chuť nechat marinovat i déle). Vepřové nechte v marinádě odležet ideálně 6–12 hodin, hovězí klidně i celý den.

Čím méně vzduchu, tím rychlejší marinování

Maso by mělo být v marinádě vždy dostatečně ponořené. Nejlepší je zvolit takovou nádobu, ve které bude co nejméně vzduchu. Sehnat se dají speciální vakuové dózy přímo na marinování, ze kterých pomocí pumpy odsajete všechen vzduch, čímž se proces marinování výrazně urychlí. Prodává je například značka Status (cena od 419 Kč/sada dózy 2 l + pumpa) nebo Vacu Vin (cena od 605 Kč/sada dózy 1,3 l + pumpa).

Když chcete sáhnout raději po osvědčené marinádě

Velice dobře ale poslouží i zipové uzavíratelné sáčky na potraviny, z nichž před zavřením vytlačíte co nejvíce vzduchu a maso zůstane uvnitř marinádou pěkně obalené. Tyto sáčky seženete v různých velikostech za pár desítek korun v drogeriích nebo některých supermarketech.

Marinované syrové maso v míse siamionau pavel / Shutterstock.com

Jaké 3 základní ingredience by měla obsahovat každá marináda?

U všech marinád je postup přípravy stejný. Jednoduše stačí všechny suroviny smíchat dohromady. Množství použitých ingrediencí si můžete vždy upravovat podle své chuti. Každá marináda by ale měla obsahovat tři složky:

  • Olej: Tuk zabrání připalování masa a podporuje výslednou chuť pokrmu.
  • Něco kyselého (šťáva z citrusů, ocet, víno, podmáslí) nebo něco s enzymy (med, mléko, jogurty, ananasová šťáva): Tyto potraviny podporují křehčení masa a jeho šťavnatost.
  • Sůl, koření a bylinky: U soli se názory různí – jedni říkají, že solit by se mělo až těsně před přípravou, protože sůl v marinádě maso vysušuje, druzí doporučují pro výraznější a lepší chuť solit už při nakládání. Způsob ochucení proto necháme čistě na vás.

Zbylou marinádu využijte na potírání

Pokud vám po vyjmutí masa z nádoby nějaká marináda zbyla, rozhodně ji nevyhazujte. Použijte ji na potírání masa během přípravy. Pořídit si k tomu můžete různé profesionální sady lahviček, se kterými se vám bude marináda snáze dávkovat. Poohlédněte se po nich například v obchodě IKEA, kde vás sada 2 plastových lahviček na dávkování vyjde na 59 Kč.

Ogrilované maso na špejlích Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

3 recepty na domácí marinády

Medovo-pomerančová marináda

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce tekutého medu
  • 6 lžic pomerančového džusu
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky oregana
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého koriandru

Hodí se na vepřové i hovězí maso.

Nezapomeňte na olivový olej v akci

Citronová marináda s rozmarýnem

Budete potřebovat:

  • vymačkanou šťávu ze 3 velkých citronů
  • ¼ hrnku čerstvého rozmarýnu nebo 2 lžičky sušeného
  • 60 ml olivového oleje
  • 1–2 prolisované stroužky česneku
  • bílý pepř

Tato marináda je skvělá na kuřecí a krůtí maso, ryby a mořské plody i na vepřové.

Ingredience potřebné k marinování Mikhaylovskiy / Shutterstock.com

Steaková marináda

Budete potřebovat:

  • 50 ml balzamikového octa
  • 50 ml worcestrové omáčky
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 2–3 prolisované stroužky česneku
  • černý pepř
  • drcený rozmarýn (podle chuti)

Tato marináda dodá steakům plnou chuť. Hodí se zejména pro hovězího maso, můžete ji ale použít i na vepřové nebo kuřecí steaky.