Recepty z rýže a luštěnin na každý den

Pečený losos s italským rizotem, rajčaty a citrony na tmavém pozadí Chatham172 / Shutterstock.com

Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.

Přečtěte si také

Ořechy s čokoládovou náplní: Tradiční vánoční pečivo, které zaručeně zmizí ze stolu jako první!

Recept na kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus

Ingredience:

  • 600 g kuřecích prsou
  • olivový olej
  • sůl
  • mletá kurkuma
  • 5 dl smetany
  • 50 g listového špenátu
  • 400 g kuskusu
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule
I z obyčejného kuřete vykouzlíte výtečný oběd

Postup:

  1. Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř.
  2. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu.
  3. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa.
  4. Na mírném ohni připravujeme jednu hodinu při maximálně 80 °C.
  5. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky.
  6. Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.
  7. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí.
  8. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca pět minut bobtnat. Pak podáváme.
Kuskus s kuřetem a zeleninou nickichen / Shutterstock.com

Recept na pohankovou kaši, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu

Ingredience:

  • 200 g pohanky
  • 1 kelímek smetany
  • 3 dl mléka
  • 100 g cukru moučky
  • skořice
  • 50 g malin
  • 50 g ostružin
  • 300 g listového těsta
  • 100 g medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

  1. Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo.
  2. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet.
  3. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava.
  4. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici.
  5. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé.

Tip: Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.

Pohanková kaše, borůvky, maliny, med conssuella / Shutterstock.com

Pečený losos s italským rizotem

Ingredience:

  • 800 g lososa bez kůže
  • 200 g rýže arborio
  • 10 g šalotky
  • 40 ml bílého vína
  • 800–1 000 ml kuřecího vývaru
  • 40 g másla
  • 80 g parmazánu
  • 10 ml olivového oleje
  • 6 g gurmánského italského koření Vitana
  • 100 g cherry rajčat
  • sůl, pepř
  • 2 kousky citronu
Letos se do ciziny nepodíváte? Italskou atmosféru si navodíte i doma

Postup:

  1. Na olivovém oleji lehce orestujeme šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme.
  2. Přilijeme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit.
  3. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka.
  4. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme.
  5. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením.
  6. Opečeme z jedné strany 2–3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2–3 minuty.
  7. Poté na vypnuté plotýnce necháme rybu ještě dojít cca 10 minut.
  8. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a ozdobíme jimi lososa.
Vepřová kotleta a bílé fazole se zeleninou bonchan / Shutterstock.com

Recept na vepřovou kotletu „sous vide“ s fazolovým ragú a drcenými rajčaty

Ingredience:

  • 600 g vepřové kotlety
  • sůl
  • olivový olej
  • 400 g bílých fazolí
  • 200 g drcených rajčat
  • 100 g čerstvých mini rajčátek
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 větší cibule
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
Rajčátka se vyplatí koupit v akci

Postup:

  1. Vepřovou kotletu opečeme v celku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí.
  2. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme.
  3. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca dvě hodiny při 68 °C.
  4. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.
  5. Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem.
  6. Přidáme drcená rajčata a vaříme do měkka.
  7. Pak přidáme máslo a bazalku.
  8. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme.
  9. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).