Francie zakázala vegetariánské „hamburgery“ a „klobásy“

Vegetariánský burger z řepy Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Ve Francii už si na konci letošního roku nedáte vegetariánské hamburgery ani párky. Tamní vláda totiž od 1. října 2022 zakáže používání názvů tradičně spojených s masem pro rostlinné produkty. A podobnou změnu požaduje země i v celé Evropské unii. Už jednou přitom podobné nařízení na celoevropské úrovni neprošlo. Jak se situace vyvine tentokrát?

Přečtěte si také

Syrové mléko: Zázrak nebo risk? Pravda, kterou musíte znát a líbit se vám nebude

Výrobci masa oslavují zákaz vege hambáčů a klobás

Nový zákon byl připravován několik měsíců, ale teprve nyní má konečnou podobu. Tu vítají hlavně producenti masa a uzenin. „Je to zásadní krok ve prospěch transparentnosti informací pro spotřebitele a také ochrany našich produktů a know-how,“ myslí si Jean-François Guihard, prezident Interbev, národní organizace živočišného a masného průmyslu.

Francouzský svaz farmářů plánuje podobné nařízení prosazovat v celé EU. Naproti tomu Národní observatoř rostlinných potravin považuje zákon za příliš konzervativní. Podle jejích zástupců je dokonce v rozporu s aktuálními světovými trendy.

Dejte rostlinné stravě šanci

Veřejnost nadšení nesdílí

Veganům i ostatním spotřebitelům připadá zákon zcela zbytečný. A průzkumy ukazují, že stejný názor jako Francouzi mají také Češi. Ať už se stravují jakkoliv, většinou neřeší, zda je stejný produkt nazván jako veganské mleté nebo například sójový granulát.

„Považuji to spíše za slovíčkaření. To bychom potom měli aktivně řešit i to, proč se něco jmenuje psí sádlo nebo koňská mast,“ říká s úsměvem mladá vegetariánka Šárka.

Veggie párky se salátem a rýží dourleak / Shutterstock.com

Po vzoru rostlinného „mléka“

Zatímco veganské alternativy masa si v ČR ještě pod názvy hamburger nebo steak koupíte, rostlinné nápoje se už jako mléko označovat nesmí. Alespoň legislativa na národní i evropské úrovni to už několik let zakazuje. Důvodem je to, že rostlinná „mléka“ nemají s těmi živočišnými mnoho společného. Nejde jen o původ, ale také o složení a nutriční hodnoty. A výjimku nemají ani veggie sýry, másla nebo jogurty.

Samostatnou kapitolou je pak název nemléko, který se v posledních letech stal velmi populárním. Používat by se však neměl, protože i v zápornému smyslu může znamenat klamání spotřebitele.

Letní grilovačka? Vylepšete ji sýrem či zeleninou

Se zakázanými potravinami se setkáte i jinde

Francie není zdaleka jedinou zemí, která zakazuje prodej některých potravin. Například ve Spojených státech neseženete oblíbené Kinder vajíčko, a to ani pod jiným názvem. Důvodem je obsah „nevýživového“ předmětu. A v Singapuru vám zase neprodají žvýkačky, protože jsou velmi citliví na čistotu a pořádek.