Domácí veganská zmrzlina 3× jinak. Překvapí vás, jak krémová a lahodná může být i bez smetany

Tři domácí nanuky z jahod, jahody, led, květiny Life morning / Shutterstock.com

Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Ať už dáváte rostlinné a bezlaktózové stravě přednost z etických, či zdravotních důvodů, výborné veganské nanuky si snadno vyrobíte i doma. Postačí vám k tomu pár surovin. Máme pro vás tři zajímavé recepty i několik tipů, čím mléčné výrobky ideálně nahrazovat.

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Nejjednodušší veganská zmrzlina je ta ovocná

Při domácí výrobě rostlinných nanuků se nabízí dvě varianty postupu. Tou první je příprava ovocného sorbetu či dřeně. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, zředit je trochou vody, osladit a nechat zamrazit.

  • V tomto ohledu bývají velmi oblíbené rozmixované mražené banány, které samy o sobě vynikají krásně krémovou, hutnou konzistencí a sladkou chutí. Taková zmrzlina má dokonce svůj vlastní název: nana cream (recept viz níže). Obdobně lze jako základ použít zmražené avokádo.
  • Pro vodovější zmrzlinu volte osvědčené šťavnaté druhy ovoce: melouny, jahody a lesní plody, citrony, pomeranče, grepy, mango, kiwi, broskve, meruňky nebo ananas.
Příprava domácí zmrzliny nikdy nebyla jednodušší

Veganská krémová? Vsaďte na kokos jako základ

Pokud si ovšem chcete pochutnat na „smetanové“ zmrzlině, druhou možností je sáhnout po vhodné alternativě mléčných výrobků. Pro přípravu veganských vanilkových, čokoládových, kávových i krémově ovocných domácích nanuků se hodí:

  • kokosové mléko či kokosová smetana: v tomto případě volte co nejtučnější výrobky s vysokým obsahem kokosové složky, které jsou nejvíce husté a také nejlépe nahradí klasickou smetanu,
  • mandlová a jiná oříšková mléka: výsledné nanuky budou spíše vodovější, na druhou stranu rostlinná mléka jejich chuť krásně zjemní a ozvláštní,
  • rostlinné jogurty (sójové, kokosové, mandlové apod.): dodají domácí zmrzlině krásnou hustotu a podle zvolené příchutě jogurtu ji také zajímavě osladí a dochutí.
Domácí kokosová zmrzlina, kokos Julia-Bogdanova / Shutterstock.com

Čím zmrzlinu dochutit?

Stačí smíchat kokosový krém (případně hustý veganský jogurt, vyšlehaný banán či avokádo) s ostatními ingrediencemi podle chuti: kakaem nebo čokoládou, vanilkovým extraktem, kávou, mákem, chia semínky, pomletými oříšky nebo s ořechovými másly, strouhaným kokosem a nejrůznějším ovocem.

Pro doslazení volte zdravější varianty v podobě stévie, melasy, čekankového, javorového či agávového sirupu. Zajímavou chuť dodají také některé čerstvé bylinky (máta či meduňka) nebo koření (skořice, kardamom, hřebíček, zázvor, citronová kůra atd.).

Dejte své zmrzlině tvar!

Hotovou směs potom můžete nalít do vaničky a nechat zmrazit (doporučujeme každou hodinu promíchat), nebo nechat zpracovat domácím zmrzlinovačem.

Pro výrobu domácích nanuků jsou ideální plastové či silikonové formičky na nanuky nebo tvořítka na zmrzlinu. Za pár korun je seženete nejčastěji v domácích potřebách (Tescoma, Orion, Kitos), prodejnách IKEA i různě na internetu. Koupit se přitom dají tvořítka nejrůznějších motivů. Vaše domácí nanuky tak mohou mít tvar zvířátek, ovoce, tabulky čokolády, kornoutkové zmrzliny, srdíček, hvězdiček, kaktusů i třeba sněhuláků.

V pohodě si ovšem vystačíte i s prázdnými kelímky od jogurtů nebo s plastovými kelímky a dřívky.

Šest tvořítek na nanuky, do kterých je vlévána směs na zmrzlinu, jahody, banány Andrey Aboltin / Shutterstock.com

Nana zmrzlina s banány a lesním ovocem

Budete potřebovat:

  • 3 přezrálé banány
  • 1 lžíci agávového/čekankového/datlového sirupu (pro méně sladkou variantu nemusí být vůbec)
  • 1 lžíci arašídového másla
  • 300 g lesního ovoce (jahody, borůvky, maliny apod.)

Postup: Banány nakrájejte na menší kostičky a nechte v sáčku nebo krabičce přes noc zmrazit. Zmrzlý banán poté dejte do mixéru a nastavte nejvyšší otáčky. Po nějaké době přidejte zbylé ingredience (lesní ovoce může být čerstvé i zmražené) a mixujte, dokud nedosáhnete hladké, krémové konzistence. Hotovou zmrzlinu můžete ihned podávat.

Oslaďte si život bez výčitek

Domácí „piña colada“ nanuky

Budete potřebovat (na cca 10–12 kusů):

  • 1 plechovku kokosového mléka nebo smetany (400 ml)
  • cca 300 gramů čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky
  • šťávu z 1/2 čerstvé limetky
  • třtinový cukr nebo jiné sladidlo (množství volte podle vlastní chuti)

Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nalijte do tvořítek a nechte ztuhnout. Zmrzlinu můžete samozřejmě „okořenit“ kapkou kokosového či bílého rumu, případně zmrzlé nanuky ještě namočit do polevy z rozpuštěné veganské čokolády.

Žluté nanuky, ananas, kokos, led a máta v bedýnce Iryna Melnyk / Shutterstock.com

Avokádové nanuky s limetkou

Budete potřebovat (na cca 6–8 kusů):

  • 2 zralá avokáda
  • 100 ml mandlového (či jiného rostlinného) mléka
  • šťávu ze 2 limetek
  • 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
  • lístky čerstvé máty

Postup: Vydlabanou dužinu avokáda nakrájejte na menší kousky a spolu s ostatními ingrediencemi vhoďte do mixéru. Nasekané lístky máty můžete přidat až dodatečně, aby se nerozmixovaly úplně. Hladkou směs nalijte do tvořítek a nechte ztuhnout. Zajímavou chuť těmto nanukům dodá i špetka matcha čaje, vanilkového extraktu, případně lze pro ještě krémovější konzistenci přidat kokosové mléko.

Veganské zmrzliny jsou často dostupné i v akcích

Tip na závěr: veganské zmrzliny z obchodů

Pokud se vám do výroby domácích nanuků nechce nebo na ně dostanete chuť i venku, dobrou zprávou je, že na pulty obchodů v poslední době míří čím dál více značek veganských zmrzlin. Nedávno například svou rostlinnou novinku představilo Magnum (Vegan Almond a Vegan Classic), oblíbené jsou i veganské zmrzliny a nanuky značek Alpro, Optimistic, Ben & Jerry’s a Joya nebo privátních značek (například K-take it veggie z Kauflandu či Vemondo a Gelatelli z Lidlu).