Jak správně prát černé prádlo, aby časem nevybledlo

Žena drží v ruce černé prádlo brizmaker / Shutterstock.com

Několik kousků černého oblečení se najde v šatníku každého z nás. Někdo jich má více, někdo méně. Kdo si ale myslí, že při praní bude s černým prádlem méně práce než s bílým nebo barevným, je na omylu. I tmavé oblečení dovede častým praním měnit svoji barvu. Jestliže tomu chcete předejít, inspirujte se našimi tipy.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

1. Vyčistěte filtr pračky a prostor pod těsnicí gumou

Velký vliv na výsledný vzhled vypraného prádla má stav vaší pračky. Obzvlášť na černém oblečení jsou totiž vidět různé žmolky a drobné nečistoty, které v pračce zanechalo oblečení prané v předešlé várce. Proto ideálně po každém praní vlhkou houbičkou nebo hadříkem očistěte prostor pod gumovým těsněním a kolem něj.

Po odsunutí těsnicí gumy možná zjistíte, že v sobě ukrývá velké množství pokladů, které jste zapomněli v kapsách. Největší paseku na černém oblečení nadělají žmolky z papírového kapesníčku. Než tedy oblečení vhodíte do pračky, pečlivě kapsy zkontrolujte.

Prací prostředky se vyplatí koupit v akci

2. Oblečení roztřiďte podle barvy a otočte naruby

Třídění podle barev má smysl i v případě černého oblečení. Nejenže tím zabráníte, aby se vám obarvily světlejší kousky, ale také uchováte oblečení více tmavé. Uvolněná barva při praní bude mít totiž tendenci vsakovat se zpět do prádla. Při třídění byste se dále měli zaměřit na štítky, protože každý materiál vyžaduje jiný stupeň a způsob praní.

Jakmile oblečení roztřídíte podle barvy a materiálu, každý kousek, který poputuje do pračky, otáčejte naruby. Třením se narušuje povrch vláken látky, a tak dochází k rychlejšímu blednutí z té strany prádla, která je více vystavena kontaktu s ostatními kusy.

Štítek s ikonami na černém kusu oblečení Igor Nikushin / Shutterstock.com

3. Používejte prací gely určené na černé prádlo

Pokud si přejete uchovat své oblečení déle intenzivně černé, začněte používat speciální gely na černé prádlo. Univerzální prací prostředky nebo prací prášky na bílé prádlo nejsou na tmavé oblečení vhodné, neboť obsahují bělidla a jiné rozjasňovací složky. Kvůli nim dochází k blednutí a přeměně z černé na šedou.

A proč používat zrovna gely? Oproti sypkým práškům se gel dovede při praní vždy dokonale rozpustit. Nikdy už se tak nesetkáte s nevzhlednými bílými skvrnami na svém oblíbeném černém oblečení.

4. Nesušte v sušičce a dejte pozor na slunce

Sluneční paprsky a sušička jsou v boji proti vyblednutí tmavého prádla velkým problémem. Přímé sluneční záření a silné teplo totiž mohou vést k vyšisování. Proto vždy oblečení sušte samovolně na vzduchu, ve stínu a naruby. Tím pro ně uděláte maximum.

Tři trička pověšená na šňůře, slunce Lamyai / Shutterstock.com

5. Dodejte svému opranému oblečení znovu sytou barvu

Pokud ale přece jen dojde k vyblednutí, ještě stále existuje šance, jak to můžete napravit. Jestliže jste do této doby neprali oblečení v gelu na černé prádlo, pak s tím určitě hned začněte. Kvalitní prací prostředky obsahují látky, které si dovedou s vyblednutím poradit. Po několika vypráních se tak barva oblečení začne vracet. Skvělým pomocníkem jsou také ubrousky proti nežádoucímu zbarvení a vyblednutí prádla, které stačí přihodit do pračky.

Tip: Když černá nadobro ztratí svůj výrazný odstín, poslední možností je zakoupit barvu na textil, kterou seženete v každé drogerii. S její pomocí můžete obarvit trička i džíny z různých materiálů.

Nejlepší je pořídit si prostředek přímo na černé prádlo

6. Proti vyblednutí mohou pomoci ocet, sůl nebo jedlá soda

Při praní černého prádla můžete využít domácích fixátorů barev, které obvykle najdete přímo ve své kuchyni. Mezi ně patří obyčejný ocet, sůl nebo jedlá soda. Jejich použití je snadné. Stačí, když si vyberete jednoho z těchto pomocníků a přidáte ho přímo k oblečení do bubnu pračky na začátku pracího cyklu. Pokud zvolíte ocet, postačí vám k pokropení prádla 2–3 lžíce s trochou vody. Dáte-li přednost kuchyňské soli nebo jedlé sodě, do bubnu přidejte maximálně množství odpovídající polovině šálku.